πατάτες είναι γεμάτες βιταμίνες και μέταλλα. Aκόμη, επειδή πρόκειται για αμυλούχα λαχανικά, περιέχουν υδατάνθρακες τους οποίους διασπά το σώμα μας, ώστε στη συνέχεια να τους χρησιμοποιήσει ως καύσιμο ή αλλιώς ως ενέργεια.

https://www.huffingtonpost.gr/entry/oi-ylekopatates-theoroentai-kaloi-e-kakoi-edatanthrakes_gr_64a6ebc0e4b03d308d93621b

Advertisement
Advertisement

Παράλληλα οι πατάτες, μας βοηθούν να νιώθουμε χορτάτοι, ακόμα κι αν έχουν περισσότερες θερμίδες και λιγότερες φυτικές ίνες σε σύγκριση με άλλα λαχανικά.

https://www.huffingtonpost.gr/entry/deo-trofes-ekplexe-ploesies-se-edatanthrakes-poe-mas-voethoen-na-chasoeme-kila_gr_649c472de4b0ea75fd3b16cb

Αφού λοιπόν οι πατάτες μας κάνουν καλό, τι είναι αυτό που κάνει τα πατατάκια ανθυγιεινά; Και τελικά υπάρχουν υγιεινά πατατάκια;

Μελέτη του 2017 που διεξήχθη από το American Journal of Clinical Nutrition, διαπίστωσε ότι η συχνή κατανάλωση προϊόντων με βάση τις τηγανητές πατάτες σχετίζεται με αυξημένη θνησιμότητα, ενώ η κατανάλωση πατάτας σε άλλες μορφές όχι. Κι αυτό γιατί το λάδι στο οποίο τηγανίζονται οι πατάτες, ενώ σε μικρές ποσότητες είναι μια καλή πηγή υγιεινών λιπαρών, σε μεγάλες ποσότητες επιφυλάσσει σοβαρούς κινδύνους.

https://www.huffingtonpost.gr/entry/e-katanalose-teyanetes-patatas-mporei-na-schetizetai-me-ten-katathlipse-semfona-me-nea-ereena_gr_6447b27ce4b04997b573b337

Και το χειρότερο είναι πως στην αγορά, δεν ξέρουμε με τι έλαια παρασκευάζονται τα πατατάκια που βάζουμε στο ντουλάπι μας. Οι πιο ισορροπημένες επιλογές στο συγκεκριμένο σνακ θα πρέπει να περιλαμβάνουν τρία συστατικά: Πατάτες, αλάτι και λάδι. Όσο πιο κοντά πλησιάζουμε σε αυτά τα βασικά συστατικά, τόσο το καλύτερο, εξηγεί η διατροφολόγος Άμπρα Παπά.

Advertisement

https://www.huffingtonpost.gr/entry/poio-einai-to-akros-epikindeno-ladi-poe-stiymatizetai-sto-tiktok-kai-ti-ischeei-telika_gr_640768cbe4b0c62918de785e&key=03a58c747ae3b2d45118fb7210af1bad

Στα σούπερ μάρκετ οι πιο υγιεινές επιλογές είναι τα πατατάκια που έχουν τηγανιστεί σε λάδι καλύτερης ποιότητας, όπως το ελαιόλαδο, το έλαιο αβοκάντο ή λάδι καρύδας. Ακόμη, μπορούμε να δοκιμάσουμε τα πατατάκια φούρνου. Ωστόσο, το γεγονός ότι οι επιλογές που αναφέρθηκαν δεν είναι τρομερά καταστροφικές, δεν τις καθιστά σε καμία περίπτωση θρεπτικές και υγιεινές.

https://www.huffingtonpost.gr/entry/pop-korn-ta-5-1-apithana-ofele-enos-parexeyemenoe-snak_gr_6474fff3e4b045ce24844a0c

Advertisement

Μήπως να δοκιμάσουμε να φτιάξουμε πατατάκια στο σπίτι;

Η πιο προφανής λύση στο πρόβλημά μας είναι να φτιάξουμε πατατάκια στο σπίτι, στο φούρνο ή στη φριτέζα, χρησιμοποιώντας ένα μαντολίνο για να κόψουμε τις πατάτες σε λεπτές φέτες.

Μπορούμε επίσης να πειραματιστούμε με πιο εναλλακτικά τσιπς, όπως τραγανά ψητά ρεβίθια ή τα τσιπς που φτιάχνονται με άλλα λαχανικά, όπως οι φακές ή τα φασόλια. Στο διαδίκτυο μπορούμε να βρούμε ένα σωρό λαχταριστές και πανεύκολες συνταγές του πεντάλεπτου.

https://www.huffingtonpost.gr/entry/dethen-eyieines-trofes-poe-epivradenoen-ton-metavolismo-mas-kai-prosthetoen-kila_gr_6418a655e4b0cfde25c65433

Advertisement

Το μυστικό βρίσκεται στην ποσότητα

Η επόμενη καλύτερη επιλογή για την υγεία και τη διαχείριση του βάρους μας είναι ο έλεγχος της ποσότητας που τρώμε. Τα πατατάκια, αν και δεν είναι μια θρεπτική τροφή όπως τα λαχανικά ή οι άπαχες πρωτεΐνες, υπάρχουν τρόποι να τα απολαύσουμε με μέτρο. Το πρόβλημα είναι ότι συνήθως, τα τρώμε σε υπερβολικές ποσότητες, επειδή μας είναι αδύνατον να σταματήσουμε.

Αν αγοράζουμε μεγάλες σακούλες – που πράγματι είναι πιο οικονομικές – αντί να βάζουμε μπροστά μας ολόκληρη τη συσκευασία και να τσιμπολογάμε δίχως έλεος, θα πρέπει να σερβίρουμε μια ατομική μερίδα σε ένα μικρό μπολ δημητριακών και να τοποθετούμε τα υπόλοιπα πατατάκια πίσω στο ντουλάπι. Η συγκεκριμένη πρακτική, ακούγεται τρομερά απλοϊκή κι όμως, υπόσχεται να μας σώσει από ένα σωρό περιττές θερμίδες.

Είναι υγιεινά τα πατατάκια φούρνου;

Τα πατατάκια φούρνου πράγματι είναι μια πιο υγιεινή επιλογή, καθώς δεν μαγειρεύονται σε τόσο μεγάλη ποσότητα λαδιού. Μα και πάλι η απάντηση εξαρτάται από το είδος του λαδιού που χρησιμοποιείται στη διαδικασία ψησίματος. Και μάλιστα, όσο παράδοξο κι αν ακούγεται, θα προτιμήσουμε τα πατατάκια που είναι τηγανισμένα σε ποιοτικό λάδι (όπως για παράδειγμα το ελαιόλαδο) από ένα πακέτο τσιπς που έχουν ψηθεί σε λάδι αμφιβόλου ποιότητας.

Advertisement

(Με πληροφορίες από usatoday).

Advertisement