Επιτέλους! Δεν αργεί να φτάσει αυτή η εποχή του χρόνου: Οι ημέρες για πουλόβερ και σουαρέ με φίλους, τσάι και βουτήματα.

Κι όταν μιλάμε για ζεστά ροφήματα και σπιτικά γλυκίσματα, το μοσχοκάρυδο δεν μπορεί να λείπει από την εξίσωση, καθώς ταιριάζει υπέροχα τόσο στον καφέ μας, όσο και στα σπιτικά κέικ και τα μπισκότα.

Advertisement
Advertisement

https://www.huffingtonpost.gr/entry/why-people-are-putting-salt-in-their-coffee-instead-of-sugar_gr_6453bdc0e4b0ff22e3789d09

Τι το κάνει όμως τόσο ξεχωριστό;

Το μοσχοκάρυδο είναι ένα ευέλικτο μπαχαρικό, που προσδίδει μια σπιρτόζικη γεύση τόσο στις γλυκές, όσο και στις αλμυρές μας δημιουργίες. Πέρα από  τη μοναδική γεύση του όμως, το μοσχοκάρυδο περιέχει επίσης όλα τα απαραίτητα αντιοξειδωτικά που συμβάλλουν στην καταπολέμηση του οξειδωτικού στρες.

https://www.huffingtonpost.gr/entry/echoeme-epifaneiako-e-patholoyiko-aychos-pos-na-ta-antimetopisoeme_gr_64511ce8e4b062de079ae7bc

Το χρόνιο οξειδωτικό στρες μπορεί να βλάψει το DNA μας και τελικά, να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο έχει σημασία να καταναλώνουμε τροφές ή μπαχαρικά πλούσια σε αντιοξειδωτικά.

Υπάρχουν επίσης κάποιες ενδείξεις ότι τα αιθέρια έλαια με βάση το μοσχοκάρυδο συμβάλλουν στην καταπολέμηση της φλεγμονής. 

https://www.huffingtonpost.gr/entry/o-kaleteros-tropos-na-diateresoeme-ta-mpacharika-mas-olofreska-kai-soeper-aromatika_gr_6491f7b7e4b034601e8c6fe1

Advertisement

Ποια δόση μοσχοκάρυδου θεωρείται ασφαλής για ημερήσια κατανάλωση

Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων μοσχοκάρυδου μπορεί να οδηγήσει σε παραισθήσεις, ναυτία και άλλα προβλήματα υγείας. Eπομένως, τόσο στα ροφήματα, όσο και στα γλυκίσματά μας, θα πρέπει να το χρησιμοποιούμε με φειδώ.

https://www.huffingtonpost.gr/entry/paneukola-mpiskota-vromis-me-ilika-pou-idi-echoume-sto-ntoulapi-mas_gr_62ac537be4b06594c1d50155

Το μοσχοκάρυδο θεωρείται από ασφαλές, έως και ευεργετικό όταν καταναλώνεται στις ποσότητες που συνήθως βρίσκονται στα τρόφιμα.

Advertisement

Ωστόσο, η υπερβολική κατανάλωση μοσχοκάρυδου ελλοχεύει ο κίνδυνος να προκαλέσει ναυτία, εμετό, δηλητηρίαση, πόνο στο στομάχι, προκαρδιακό άγχος ή ζαλάδα.

Οι τοξικές επιδράσεις του μοσχοκάρυδου οφείλονται στην παρουσία ενός ελαίου γνωστού ως μυριστίνη, μιας φυσικής οργανικής ένωσης που συναντάται στο εν λόγω μπαχαρικό.

https://www.huffingtonpost.gr/entry/enas-diatrofikos-thesaeros-poe-eposchetai-eyie-kardia-koftero-mealo-apsoye-yramme-kale-diathese_gr_650c5e31e4b088d5608bf982

Advertisement

Κι ενώ η δηλητηρίαση από μοσχοκάρυδο είναι σπάνια, η μακροχρόνια χρήση του σε δόσεις 120 mg και άνω σε ημερήσια βάση έχει συσχετιστεί με παραισθήσεις και άλλες ψυχιατρικές παρενέργειες.

Γι′ αυτό ακόμα κι αυτό το ευεργετικό μπαχαρικό … με μέτρο. 

(Mε πληροφορίες από usatoday).

Advertisement

Advertisement