Κανέλα: Οι απίθανες θεραπευτικές της ιδιότητες και το μεγάλο «αλλά»

Πότε το γευστικό συστατικό ενδέχεται να αποδειχθεί επικίνδυνο για εμάς.
Dwayne Barker / 500px via Getty Images

Η κανέλα χρησιμοποιείται ως ένα πεντανόστιμο μπαχαρικό στις συνταγές μας και ταυτόχρονα ως ένα υπερπολύτιμο συστατικά σε διάφορα φάρμακα, εδώ και χιλιάδες χρόνια. Αρωματική και ευέλικτη είναι ό,τι πρέπει τόσο για τις γλυκές όσο και για τις αλμυρές μας δημιουργίες.

Η κανέλα διαθέτει σπουδαίες θεραπευτικές ιδιότητες: Από τη μείωση του ζαχάρου και της χοληστερίνης, μέχρι την καταπολέμηση της φλεγμονής. Ωστόσο, η κατανάλωση μεγάλων δόσεων κανέλας ελλοχεύει ο κίνδυνος να έχει και ορισμένες αρνητικές επιπτώσεις, όπως γαστρεντερικές διαταραχές και αλλεργικές αντιδράσεις.

Τα απίθανα οφέλη της κανέλας

Έχει αντιφλεγμονώδη δράση

Η κανέλα περιέχει μια ένωση που ονομάζεται κινναμαλδεΰδη, η οποία υπάρχει και στο ελαιόλαδο και συνδέεται με αντιφλεγμονώδη οφέλη. Επιπλέον, η κανέλα περιέχει και ορισμένες επιπλέον βιοδραστικές ενώσεις, όπως κατεχίνες και προκυανιδίνες με αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση.

Βοηθά στον έλεγχο του ζαχάρου στο αίμα

Σε άτομα με διαβήτη ή προδιάθεση για διαβήτη η καθημερινή κατανάλωση κανέλας συμβάλλει στον έλεγχο του ζαχάρου στο αίμα.

Κάνει καλό στην καρδιά

Οι ενώσεις που ενυπάρχουν στην κανέλα περιορίζουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο, μειώνοντας το κοιλιακό λίπος, τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης, τα τριγλυκερίδια, καθώς και την αρτηριακή πίεση.

Έχει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες

Έτσι περιορίζει τον κίνδυνο ασθενειών που οφείλονται σε αλλοιωμένα τρόφιμα και καλλυντικά.

Eίναι πλούσια σε ορισμένα μικροθρεπτικά συστατικά όπως ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο και κάλιο

Προκειμένου να αποκομίσουμε τα οφέλη της κανέλας περίπου το ένα τρίτο έως και το ένα ολόκληρο κουταλάκι του γλυκού κανέλας σε σκόνη, είναι αρκετό.

Γιατί η κανέλα είναι ό,τι πρέπει για εμάς

Η κανέλα δρα ως ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, που μας βοηθά να περιορίσουμε την πρόσληψη ζάχαρης, χωρίς συμβιβασμούς στη γεύση.

Επιπλέον, μπορεί να χρησιμεύσει ως μια γευστική προσθήκη στα αγαπημένα μας πιάτα, αλλά και στην κρέμα βρώμης, το κέικ, τα μάφιν και τα σμούθι μας.

Αλλά: Οι κίνδυνοι...

Η κανέλα Κασσία περιέχει μια χημική ουσία που ονομάζεται κουμαρίνη, η οποία απειλεί να βλάψει το συκώτι. Η κανέλα Κασσία είναι γνωστή και ως «κινέζικη κανέλα» και στην ουσία, πρόκειται για ένα ποιοτικά κατώτερο μπαχαρικό από την κανέλα, που καλλιεργείται στη Κίνα και την Ινδονησία.

Τις περισσότερες φορές, η κατανάλωση μικρών ποσοτήτων κανέλας Κασσία δεν προκαλεί κανένα απολύτως πρόβλημα. Ωστόσο, ειδικά σε άτομα με ευαισθησία, όπως που πάσχουν από ηπατική νόσο, η υπερβολική δόση μπορεί να δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα.

Η κανέλα ενδέχεται επίσης να επηρεάσει τη δράση ορισμένων φαρμάκων όπως οι στατίνες, τα φάρμακα που μειώνουν τη χοληστερόλη και τα σκευάσματα που χορηγούνται σε ασθενείς με διαβήτη.

Εάν είμαστε έγκυες ή θηλάζουμε, μια μικρή ποσότητα κανέλας είναι συνήθως επιτρεπτή. Ωστόσο εάν υποψιαζόμαστε ότι είμαστε αλλεργικές στην κανέλα, σε περίπτωση που την καταπιούμε, την εισπνεύσουμε ή την αγγίξουμε, ίσως προκύψει έντονη αλλεργική αντίδραση, που απειλεί να θέσει σε κίνδυνο το έμβρυο. Συνεπώς, καλύτερα να μην την πλησιάσουμε καθόλου.

Το συμπέρασμα

Η κανέλα είναι τρομερά γευστική, με αντιοξειδωτική δράση και φαρμακευτικές ιδιότητες. Αυτό ωστόσο δεν σημαίνει πως δύναται να υποκαταστήσει μια φαρμακευτική αγωγή.

Η προσθήκη της κανέλας στη διατροφή μας, υπόσχεται πολλαπλά οφέλη για την υγεία, λόγω ορισμένων φυτικών ενώσεων με αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Παρ′ όλα αυτά οι μεγάλες δόσεις κανέλας για ένα παρατεταμένο χρονικό διάστημα, ελλοχεύει ο κίνδυνος να επιφέρουν δυσμενείς επιπτώσεις στον οργανισμό.

Επομένως, ιδίως αν λαμβάνουμε κάποια αγωγή, θα πρέπει να το συζητήσουμε με τον γιατρό μας, προτού τη χρησιμοποιήσουμε στις αλμυρές και τις γλυκές δημιουργίες μας.

Mε πληροφορίες από yahoo .