Η κανέλα χρησιμοποιείται ως ένα πεντανόστιμο μπαχαρικό στις συνταγές μας και ταυτόχρονα ως ένα υπερπολύτιμο συστατικά σε διάφορα φάρμακα, εδώ και χιλιάδες χρόνια. Αρωματική και ευέλικτη είναι ό,τι πρέπει τόσο για τις γλυκές όσο και για τις αλμυρές μας δημιουργίες.

https://www.huffingtonpost.gr/entry/lachtarista-mafins-me-trayane-epikalepse-kanelas_gr_62f63ec8e4b095e7887fa6b8

Advertisement
Advertisement

Η κανέλα διαθέτει σπουδαίες θεραπευτικές ιδιότητες: Από τη μείωση του ζαχάρου και της χοληστερίνης, μέχρι την καταπολέμηση της φλεγμονής. Ωστόσο, η κατανάλωση μεγάλων δόσεων κανέλας ελλοχεύει ο κίνδυνος να έχει και ορισμένες αρνητικές επιπτώσεις, όπως γαστρεντερικές διαταραχές και αλλεργικές αντιδράσεις.

https://www.huffingtonpost.gr/entry/yiati-kalokairina-froeta-mas-fernoen-fayoera-sten-ylossa-akoma-ki-an-den-eimaste-alleryikoi_gr_62b594c9e4b06594c1e2d321&key=03a58c747ae3b2d45118fb7210af1bad

Τα απίθανα οφέλη της κανέλας

Έχει αντιφλεγμονώδη δράση

Η κανέλα περιέχει μια ένωση που ονομάζεται κινναμαλδεΰδη, η οποία υπάρχει και στο ελαιόλαδο και συνδέεται με αντιφλεγμονώδη οφέλη. Επιπλέον, η κανέλα περιέχει και ορισμένες επιπλέον βιοδραστικές ενώσεις, όπως κατεχίνες και προκυανιδίνες με αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση.

Βοηθά στον έλεγχο του ζαχάρου στο αίμα

Σε άτομα με διαβήτη ή προδιάθεση για διαβήτη η καθημερινή κατανάλωση κανέλας συμβάλλει στον έλεγχο του ζαχάρου στο αίμα.

Advertisement

https://www.huffingtonpost.gr/entry/oi-soeper-eeeryetikes-alla-kai-oi-pio-epivlaveis-trofes-yia-ten-eyeia-tes-kardias-mas_gr_63ea7f89e4b0255caaed51ee

Κάνει καλό στην καρδιά

Οι ενώσεις που ενυπάρχουν στην κανέλα περιορίζουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο, μειώνοντας το κοιλιακό λίπος, τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης, τα τριγλυκερίδια, καθώς και την αρτηριακή πίεση.

Advertisement

Έχει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες

Έτσι περιορίζει τον κίνδυνο ασθενειών που οφείλονται σε αλλοιωμένα τρόφιμα και καλλυντικά.

Eίναι πλούσια σε ορισμένα μικροθρεπτικά συστατικά όπως ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο και κάλιο

Advertisement

Προκειμένου να αποκομίσουμε τα οφέλη της κανέλας περίπου το ένα τρίτο έως και το ένα ολόκληρο κουταλάκι του γλυκού κανέλας σε σκόνη, είναι αρκετό.

https://www.huffingtonpost.gr/entry/ereenetes-anakalepsan-pos-to-alati-aexanei-ten-arteriake-piese_gr_62ffa9a0e4b0f72c09d72c15

Γιατί η κανέλα είναι ό,τι πρέπει για εμάς

Η κανέλα δρα ως ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, που μας βοηθά να περιορίσουμε την πρόσληψη ζάχαρης, χωρίς συμβιβασμούς στη γεύση.

Advertisement

Επιπλέον, μπορεί να χρησιμεύσει ως μια γευστική προσθήκη στα αγαπημένα μας πιάτα, αλλά και στην κρέμα βρώμης, το κέικ, τα μάφιν και τα σμούθι μας.

Advertisement

https://www.huffingtonpost.gr/entry/ki-omos-eparchei-ena-yleko-poe-mporei-na-mas-voethesei-na-chasoeme-varos_gr_64809160e4b04ee51a91b815

Αλλά: Οι κίνδυνοι…

Η κανέλα Κασσία περιέχει μια χημική ουσία που ονομάζεται κουμαρίνη, η οποία απειλεί να βλάψει το συκώτι. Η κανέλα Κασσία είναι γνωστή και ως «κινέζικη κανέλα» και στην ουσία, πρόκειται για ένα ποιοτικά κατώτερο μπαχαρικό από την κανέλα, που καλλιεργείται στη Κίνα και την Ινδονησία.

Τις περισσότερες φορές, η κατανάλωση μικρών ποσοτήτων κανέλας Κασσία δεν προκαλεί κανένα απολύτως πρόβλημα. Ωστόσο, ειδικά σε άτομα με ευαισθησία, όπως που πάσχουν από ηπατική νόσο, η υπερβολική δόση μπορεί να δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα.

Advertisement

Η κανέλα ενδέχεται επίσης να επηρεάσει τη δράση ορισμένων φαρμάκων όπως οι στατίνες, τα φάρμακα που μειώνουν τη χοληστερόλη και τα σκευάσματα που χορηγούνται σε ασθενείς με διαβήτη.

Εάν είμαστε έγκυες ή θηλάζουμε, μια μικρή ποσότητα κανέλας είναι συνήθως επιτρεπτή. Ωστόσο εάν υποψιαζόμαστε ότι είμαστε αλλεργικές στην κανέλα, σε περίπτωση που την καταπιούμε, την εισπνεύσουμε ή την αγγίξουμε, ίσως προκύψει έντονη αλλεργική αντίδραση, που απειλεί να θέσει σε κίνδυνο το έμβρυο. Συνεπώς, καλύτερα να μην την πλησιάσουμε καθόλου.

Το συμπέρασμα

Η κανέλα είναι τρομερά γευστική, με αντιοξειδωτική δράση και φαρμακευτικές ιδιότητες. Αυτό ωστόσο δεν σημαίνει πως δύναται να υποκαταστήσει μια φαρμακευτική αγωγή.

Η προσθήκη της κανέλας στη διατροφή μας, υπόσχεται πολλαπλά οφέλη για την υγεία, λόγω ορισμένων φυτικών ενώσεων με αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Παρ′ όλα αυτά οι μεγάλες δόσεις κανέλας για ένα παρατεταμένο χρονικό διάστημα, ελλοχεύει ο κίνδυνος να επιφέρουν δυσμενείς επιπτώσεις στον οργανισμό.

Επομένως, ιδίως αν λαμβάνουμε κάποια αγωγή, θα πρέπει να το συζητήσουμε με τον γιατρό μας, προτού τη χρησιμοποιήσουμε στις αλμυρές και τις γλυκές δημιουργίες μας.

Mε πληροφορίες από yahoo .