Το μοναδικό λαχανικό που συνδυάζει τα οφέλη υγιούς καρδιάς, άψογης γραμμής και θετικής διάθεσης

Plus: Τέσσερις συν μια πεντανόστιμες ιδέες για να τον ενσωματώσουμε στη διατροφή μας. Kυριολεκτικά πάει παντού.
Woman is sitting on the floor in the living room and eating breakfast
StefaNikolic via Getty Images
Woman is sitting on the floor in the living room and eating breakfast

Σε όλο τον κόσμο, υπάρχουν περίπου 1.600 είδη μανιταριών. Ωστόσο, μόλις τα 100 έχουν αναγνωριστεί ως βρώσιμα, ενώ τα είδη που καλλιεργούνται για κατανάλωση σε όλο τον κόσμο, είναι μονάχα 33.

Οι Ρωμαίοι αποκαλούσαν τα μανιτάρια «τροφή του Θεού», ενώ οι Κινέζοι τα θεωρούσαν κάτι σαν «ελιξίριο της ζωής». Κι όχι άδικα, καθώς ενώ έχουν ελάχιστες θερμίδες, μας παρέχουν μια σειρά από θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων των αντιοξειδωτικών, των φυτικών ινών, των βιταμινών Β και διαφόρων πολύτιμων μετάλλων.

Οι θαυματουργές ιδιότητες των μανιταριών

Έχουν αντιφλεγμονώδη δράση

Τα μανιτάρια θεωρούνται ένα από τα κορυφαία αντιφλεγμονώδη τρόφιμα. Η χρόνια φλεγμονή συνδέεται με αυτοάνοσες παθήσεις και χρόνιες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών ζητημάτων, των διαφόρων τύπων καρκίνου και των νευροεκφυλιστικών ασθενειών, όπως το Αλτσχάιμερ.

Για καλή μας τύχη, αρκετές βιοδραστικές ενώσεις που βρίσκονται στα μανιτάρια συνδέονται με αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα, τα οποία μας προστατεύουν από μια σειρά ασθενειών, όπως αυτές που προαναφέρθηκαν.

Συμβάλλουν στην πρόληψη και τη θεραπεία του διαβήτη

Mελέτες αποδεικνύουν ότι οι φυσικές ενώσεις που περιέχονται στα μανιτάρια, βοηθούν στη μείωση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα, αναστέλλοντας την απορρόφηση της γλυκόζης (ζάχαρης) από το πεπτικό σύστημα, καθώς και το ενδεχόμενο να τρυπώσει στην κυκλοφορία του αίματος.

Καταπολεμούν την παχυσαρκία και συμβάλλουν στη διαχείριση του βάρους μας

Ανασκόπηση ερευνών καταλήγει στο συμπέρασμα ότι αυτό, μπορεί εν μέρει να οφείλεται στην αντιφλεγμονώδη δράση των μανιταριών. Τα μανιτάρια άλλωστε, επιφυλάσσουν διάφορα οφέλη που επηρεάζουν θετικά τη διαχείριση του βάρους.

Είναι χαμηλά σε θερμίδες, χρειάζονται περισσότερο χρόνο μάσησης και η περιεκτικότητά τους σε υγρά και φυτικές ίνες μας βοηθά να παραμένουμε χορτάτοι για περισσότερες ώρες. Ακόμη, τα μανιτάρια επιβραδύνουν την κένωση του στομάχου, ενισχύοντας έτσι το αίσθημα κορεσμού.

Επιπλέον, τα μανιτάρια μεταβάλλουν τη σύνθεση των μικροβίων του εντέρου και αυξάνουν τα επίπεδα των αντι-παχυσογόνων βακτηρίων του. Αυτών δηλαδή που προκαλούν την παχυσαρκία.

Ρυθμίζουν τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης

Η υψηλή αρτηριακή πίεση ή αλλιώς υπέρταση αποτελεί ισχυρό παράγοντα κινδύνου για καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικό. Πρόσφατη ανασκόπηση έρευνας αναφέρει ότι τα μανιτάρια περιέχουν βιοδραστικές ενώσεις, που συμβάλλουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Μερικές από αυτές τις ενώσεις μάλιστα, χαλαρώνουν τα αιμοφόρα αγγεία, γεγονός που ευνοεί ακόμα περισσότερο την κυκλοφορία του αίματος.

Περιορίζουν τα συμπτώματα κατάθλιψης

Τα μανιτάρια περιέχουν πολυάριθμες βιοδραστικές ενώσεις που συνδέονται με τη μείωση του άγχους, συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης Β12, των αντιοξειδωτικών και των αντιφλεγμονωδών συστατικών.

Τα μανιτάρια είναι επίσης η υψηλότερη διατροφική πηγή ενός αμινοξέος που ονομάζεται εργοθειονεΐνη και δρα ως αντιοξειδωτικό, γεμάτο οφέλη για την ψυχική υγεία, συμπεριλαμβανομένης της πρόληψης της κατάθλιψης.

Υποστηρίζουν την υγεία του εγκεφάλου

Τα μανιτάρια βοηθούν σημαντικά στην αντιμετώπιση της γνωστικής εξασθένησης και της γνωστικής έκπτωσης, που οφείλεται σε παράγοντες όπως η ηλικία ή/και παθήσεις όπως η άνοια.

Τα μανιτάρια υποστηρίζουν την ομαλή λειτουργία του ανοσοποιητικού

Μέσω των φυσικών αντιβακτηριακών, αντιμυκητιασικών και αντιικών ιδιοτήτων τους, συμπεριλαμβανομένης της ικανότητας καταπολέμησης των ιών Escherichia coli, Staphylococcus aureus και των ιών της γρίπης.

Μας προστατεύουν από τον καρκίνο

Πρόσφατη ερευνητική ανασκόπηση αναφέρει ότι τα βρώσιμα μανιτάρια αποτρέπουν την ανάπτυξη και την εξάπλωση του καρκίνου και παρέχουν ανοσολογική υποστήριξη κατά την αποκατάσταση του οργανισμού από τις χημειοθεραπείες.

Μερικές ιδέες να τα εντάξουμε στη διατροφή μας

  • Τα κόβουμε σε φέτες και τις προσθέτουμε στο αβοκάντο τοστ.
  • Ψιλοκόβουμε τα μανιτάρια και τα προσθέτουμε στις σαλάτες, τις σούπες και φυσικά στα μαγειρευτά μας. Ταιριάζουν σχεδόν στα πάντα!
  • Ψιλοκόβουμε τα μανιτάρια και τα προσθέτουμε στη σούπα με τις φακές ή τη σάλτσα των ζυμαρικών μας.
  • Ενσωματώνουμε τα μανιτάρια στα μπιφτέκια ή τα κεφτεδάκια.
  • Σοτάρoυμε τα μανιτάρια σε ελαιόλαδο και τα χρησιμοποιούμε ως συνοδευτικό ή επικάλυψη στις πατάτες φούρνου.

(Με πληροφορίες από yahoo).