To πεντανόστιμο φρούτο που πρέπει να τρώμε κάθε μέρα για διαύγεια και κοφτερή σκέψη

Είτε σκέτο, είτε στο γιαούρτι μας ή ακόμα και σε μια «πειραγμένη» σαλάτα. Και το καλύτερο; Περιέχει λιγότερες από 50 θερμίδες ανά μερίδα.
FreshSplash via Getty Images

Γεμάτα φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά, τα μούρα διεκδικούν μια θέση στη λίστα με τα πιο υγιεινά φρούτα, ίσως και χάρη στις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες τους. Με τον όρο μούρα προσδιορίζουμε μια ομάδα φρούτων στην οποία περιλαμβάνονται τα βατόμουρα, τα σμέουρα, τα μύρτιλα, οι φράουλες, τα κράνμπερι, τα φραμπουάζ καθώς και τα μπλε, τα κόκκινα και τα λευκά μούρα.

Έρευνες αποδεικνύουν πως ιδίως οι φράουλες, ως μέρος μιας θρεπτικής και ισορροπημένης διατροφής συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου διαφόρων σοβαρών παθήσεων. Μάλιστα πρόσφατη μελέτη του State University στο Σαν Ντιέγκο διαπίστωσε ότι η κατανάλωση του συγκεκριμένου φρούτου σε τακτική βάση συνδέεται με βελτιωμένη λειτουργία του εγκεφάλου και χαμηλότερα επίπεδα αρτηριακής πίεσης, μεταξύ πολλών ακόμη πλεονεκτημάτων για την υγεία.

Έρευνα που διεξήχθη μέσα στο 2023, εξέτασε μια ομάδα 35 υγιών ηλικιωμένων. Οι συμμετέχοντες κατανάλωναν καθημερινά δύο φλιτζάνια φρέσκες φράουλες. Στη συνέχεια, οι ερευνητές μέτρησαν τους γνωστικούς δείκτες, την αρτηριακή πίεση, την περίμετρο της μέσης και πολλά άλλα.

Μετά την καθημερινή κατανάλωση δύο φλιτζανιών με φράουλες για οκτώ συνεχόμενες εβδομάδες, η ταχύτητα της γνωστικής επεξεργασίας των εξωτερικών ερεθισμάτων αυξήθηκε κατά 5,2%, η αρτηριακή πίεση μειώθηκε κατά 3,6% και η συνολική αντιοξειδωτική ικανότητα αυξήθηκε σημαντικά, κατά 10,2%.

Πως ακριβώς επιδρούν οι φράουλες στο σώμα μας

Ένα φλιτζάνι φράουλες περιέχει λιγότερες από πενήντα θερμίδες. Κι όμως, είναι γεμάτο φυτικές ίνες, υγιεινούς υδατάνθρακες και βιταμίνη C, η οποία φημίζεται για την περιεκτικότητά της σε αντιοξειδωτικά και τον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας.

Kαι το καλύτερο είναι πως πέρα από τη συμβολή τους στη διεξαγωγή των διάφορων εσωτερικών διεργασιών του οργανισμού, οι φράουλες πάνε χέρι-χέρι με ορατά οφέλη στην όψη του δέρματός μας. Κι αυτό γιατί πέρα από βιταμίνη C, οι φράουλες περιέχουν κι άλλα ισχυρά αντιοξειδωτικά, συμπεριλαμβανομένων των ανθοκυανινών, του καλίου και του μαγνησίου.

Θαυμάσιοι τρόποι για να απολαύσουμε τις φράουλες

Αν και είναι από μόνες τους πεντανόστιμες, οι φράουλες είναι ένα απίστευτα ευέλικτο φρούτο που ταιριάζει υπέροχα τόσο στις γλυκές όσο και στις αλμυρές μας δημιουργίες.

Μπορούμε να τις προσθέσουμε στο σμούθι μας, παρέα με μισή μπανάνα, γιαούρτι, μέλι και σπόρους τσία, στο σούπερ μπολ μας με ξηρούς καρπούς και μέλι, στην κρέμα βρώμης με σιρόπι σφενδάμου και κανέλα ή και σε μια δροσερή καλοκαιρινή σαλάτα με σπανάκι, καρύδια, μπαλσάμικο και τυρί κότατζ.

(Με πληροφορίες από Yahoo)