«Λάρα»: Η Ελληνική Σχολή Εκπαίδευσης Σκύλων – Οδηγών για άτομα με απώλεια όρασης

«Λάρα»: Η Ελληνική Σχολή Εκπαίδευσης Σκύλων – Οδηγών για άτομα με απώλεια όρασης
lara

Η Ελληνική Σχολή Εκπαίδευσης Σκύλων – Οδηγών «Λάρα» εκπαιδεύει και να παρέχει εντελώς δωρεάν σκύλους-οδηγούς σε άτομα με ολική ή μερική απώλεια όρασης. Η Ιωάννα-Μαρία Γκέρτσου, πρόεδρος και εμπνεύστρια της σχολής, μιλά για το έργο που κάνουν, τη Λάρα και το νομοθετικό πλαίσιο που έχει πλέον θεσμοθετηθεί για τους σκύλους- οδηγούς.

Πώς ξεκίνησε η Ελληνική Σχολή Εκπαίδευσης Σκύλων – Οδηγών «Λάρα»;

Η Σχολή Σκύλων - Οδηγών «Λάρα» ιδρύθηκε από εμένα και μια παρέα φίλων το 2008. Ανέκαθεν αγαπούσα τους σκύλους. Μεγάλωσα μαζί τους και με έμαθαν πολλά. Πάντα υπήρχαν σκύλοι στο σπίτι μου. Το 2005 κατάφερα κι απόκτησα τον πρώτο μου σκύλο - οδηγό. Η αυτονομία και η ασφάλεια που μου προσέφερε με έκανε να σκεφτώ την ίδρυση μιας σχολής που θα εκπαιδεύει σκύλους για τυφλούς. Τότε στην Ελλάδα δεν υπήρχε τίποτα σχετικό με τους σκύλους-οδηγούς τυφλών.

Ποια είναι η Λάρα;

Η Λάρα είναι μια μαύρη Λαμπραντορίτσα, σήμερα 12 ετών. Ήταν ο πρώτος μου σκύλος- οδηγός κι αποτέλεσε το κίνητρο για την ίδρυση του οργανισμού που φέρει το όνομά της. Πρόσφατα είχε μια σοβαρή περιπέτεια με την υγεία της, αλλά καθώς φαίνεται την ξεπέρασε και οι γιατροί, μιλούν για θαύμα! Είναι αξιολάτρευτη, παιχνιδιάρα και γεμάτη χαρά κι ελπίζω να την έχω για πολλά ακόμα χρόνια μαζί μου.

Τι κάνει ένας σκύλος οδηγός;

Καθοδηγεί έναν άνθρωπο με ολική ή μερική απώλεια όρασης, προσφέροντας ταχύτητα, ασφάλεια κι αυτονομία! Προσπερνά διαφόρων ειδών εμπόδια, όπως εμπόδια ύψους, εδάφους ή κινούμενα, εντοπίζει καρέκλες, διαβάσεις, ταμεία, πόρτες και σκάλες, διαχειρίζεται την κυκλοφορία των οχημάτων και επινοεί εναλλακτικές διαδρομές. Οι σκύλοι-οδηγοί, σκέπτονται πολύ και καλούνται να πάρουν κρίσιμες αποφάσεις για τους χειριστές τους, οι οποίοι δεν έχουν οπτική επαφή με το περιβάλλον.

Πώς επιλέγετε τους σκύλους που θα γίνουν οδηγοί;

Τους επιλέγουμε από εξιδανικευμένα εκτροφικά προγράμματα από 3-4 μηνών. Σε κάθε ηλικιακό στάδιο, ελέγχονται για τα ψυχικά χαρακτηριστικά που τους κάνουν κατάλληλους για τη δουλειά του οδηγού τυφλών. Επίσης ελέγχονται για τυχόν ύπαρξη γενετικών ανωμαλιών, όπως είναι για παράδειγμα η δυσπλασία στα ισχία.

Παρατήρησα ότι χρησιμοποιείτε κυρίως σκυλιά ράτσας Λαμπραντόρ; Υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος λόγος που η ράτσα αυτή θεωρείται καλύτερη;

Τα Λαμπραντόρ, είναι φυλή εργασίας. Τους αρέσει να έχουν μια δουλειά και να ευχαριστούν τους ανθρώπους τους. Είναι ανθεκτικοί, δυνατοί σκύλοι με ευγενικό χαρακτήρα και κοφτερό μυαλό. Ίσως από τις πιο κλασικές φυλές, έχουν εξελιχθεί χρόνια πλάι στον άνθρωπο. Δεν είναι τυχαίο Εάν βάλει κανείς ένα παιδί να ζωγραφίσει ένα σκύλο θα του ζωγραφίσει Λαμπραντόρ!

Τι προϋποθέσεις χρειάζονται για να κάνει κάποιος αίτηση για έναν σκύλο οδηγό;

Πρέπει να είναι άνω των 18 ετών. Να κινείται αυτόνομα με λευκό μπαστούνι, να έχει άριστο προσανατολισμό, καλή αντίληψη, ισορροπία και συντονισμό. Αυτογνωσία και καλή ψυχική κατάσταση. Επίσης δεν πρέπει να έχει κάποια πρόσθετη αναπηρία, πέρα από την τύφλωση ή κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας.

Ποιος χρηματοδοτεί τις εκπαιδεύσεις των σκύλων σας;

Η σχολή, χρηματοδοτείται αποκλειστικά από δωρεές και χορηγίες ιδιωτών, εταιριών και ιδρυμάτων και προσφέρει τις υπηρεσίες της, εντελώς δωρεάν.

Σκύλοι- βοηθοί υπάρχουν και για άτομα με άλλες αναπηρίες;

Οι σκύλοι βοηθούν ανθρώπους με κινητικές αναπηρίες, διαβήτη, επιληψία κι απώλεια ακοής.

Παλαιότερα, πολλά καταστήματα και εστιατόρια δεν επέτρεπαν την είσοδο σε άτομα που συνοδεύονταν από σκύλο οδηγό. Από την εμπειρία σας, έχουν μειωθεί τέτοιου είδους περιστατικά;

Ναι! Τα περιστατικά άρνησης εισόδου σε ομάδες σκύλων οδηγών, είναι πλέον σχεδόν ανύπαρκτα. Η Ελλάδα, διαθέτει από το 2010 ένα άρτιο νομοθετικό πλαίσιο για την καθολική είσοδο των σκύλων - οδηγών. Οι άνθρωποι, κατανοούν την αναγκαιότητα ύπαρξης των σκύλων - οδηγών. Αγαπούν και υποστηρίζουν τη δουλειά μας και είμαστε υπερήφανοι γι' αυτό!