5 εύκολοι τρόποι για να εντοπίσετε έναν νάρκισσο

5 εύκολοι τρόποι για να εντοπίσετε έναν νάρκισσο
Very Important Person
wgmbh via Getty Images
Very Important Person

Μερικούς είναι εύκολο να τους καταλάβετε από χιλιόμετρα, αφού με την συμπεριφορά τους καταφέρνουν να σας προκαλέσουν εκνευρισμό ή να σας κάνουν να νιώσετε άσχημα. Υπάρχουν, όμως, και άλλοι που είναι πιο δύσκολο να τους «μυριστεί» κανείς και πρόκειται για τους πολύ τοξικούς ανθρώπους. Επειδή, μπορεί να είναι δύσκολο να αναγνωρίσετε ποιοι είναι, ο κλινικός ψυχολόγος Dr. Craig Malkin προτείνει 5 εύκολους τρόπους για να καταλάβετε ποιοι ανήκουν σε αυτή την κατηγορία.

1. Είναι πολύ γοητευτικοί και φαίνεται σαν να τα έχουν βάλει όλα σε μία σειρά

Οι ναρκισσιστές αποφεύγουν όλα τα συναισθήματα που θα τους κάνουν ευάλωτους γιατί δεν θέλουν να εξαρτώνται από άλλους ανθρώπους. Αντίθετα, προτιμούν να βασιστούν στο γεγονός ότι νιώθουν ξεχωριστοί, αφού αυτό τους κάνει να νιώθουν καλύτερα. Αυτός είναι και ο λόγος που σας φαίνονται ιδιαίτερα γοητευτικοί όταν τους γνωρίσετε.

2. Βάζουν τους ανθρώπους (και ειδικά εσάς) σε βάθρο

Σκεφτείτε το ως ότι εξυψώνοντας εσάς, εξυψώνουν και τον εαυτό τους, αφού το γεγονός ότι βρίσκονται κοντά σε κάποιον ξεχωριστό, νιώθουν και οι ίδιοι ξεχωριστοί. Επιπλέον, με αυτόν τον τρόπο, δεν νιώθουν ευάλωτοι. Στην αρχή μπορεί να νιώσετε πολύ όμορφα από την προσοχή που σας δίνουν, αλλά με το πρώτο λάθος που θα κάνετε, ετοιμαστείτε να πέσετε από το βάθρο, και μάλιστα απότομα.

3. Οργανώνουν τα πάντα και διατηρούν τον έλεγχο

Οι ναρκισσιστές δεν θέλουν να νιώθουν ότι βασίζονται σε κάποιον άλλον ή να διακινδυνεύσουν να τους αρνηθεί κάποιος, οπότε αποφεύγουν να ρωτάνε και η στρατηγική που ακολουθούν είναι να οργανώνουν μόνοι τους αυτά που θέλουν να κάνουν. Το γεγονός ότι έχουν τον έλεγχο τους κάνει να νιώθουν ιδιαίτερα ξεχωριστοί.

4. Βρίσκουν ομοιότητες

Επειδή σε όλους αρέσει να συναναστρέφονται με ανθρώπους που με τους οποίους έχουν κοινά ενδιαφέροντα, οι νάρκισσοι επικεντρώνονται στο να σας κάνουν να πιστεύετε ότι μοιάζετε πολύ. Η λογική πίσω από αυτό είναι αν δεν υπάρχουν διαφορές, δεν θα μπορεί να υπάρξει απογοήτευση και έτσι κανείς δεν θα νιώσει ευάλωτος.

5. Νιώθετε ότι σας καταλαβαίνουν (στην αρχή)

Όταν θα δείτε έναν νάρκισσο να αλληλεπιδρά με άλλους ανθρώπους θα παρατηρήσετε ότι δείχνει να νοιάζεται πραγματικά και δεν προσποιείται. Το πρόβλημα με τους νάρκισσους είναι ότι, αν και είναι πολύ καλοί ακροατές, η ενσυναίσθηση εξαφανίζεται γρήγορα.

Το άρθρο αυτό βασίστηκε στο «5 Ways To Spot The Hidden Narcissist In Your Life» που δημοσιεύτηκε στην αμερικάνικη έκδοση της HuffPost.