Επιστήμονες βρήκαν τον λόγο που απιστούμε

Επιστήμονες βρήκαν τον λόγο που απιστούμε
Lonely woman sitting with couple in park on a sunny day
4774344sean via Getty Images
Lonely woman sitting with couple in park on a sunny day

Μια νέα έρευνα αποκαλύπτει πως οι τα επίπεδα των ορμονών ίσως ευθύνονται για τις απιστίες μας αλλά και για την τάση ορισμένων ανθρώπων να εξαπατούν τους άλλους.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό«Journal of Experimental Psychology» και μελέτησε την υπόθεση ότι απατούμε τους συντρόφους μας για να αποφύγουμε το στρες. Πιο συγκεκριμένα, η ιδέα έχει να κάνει με την αυξημένη παραγωγή της ορμόνης τεστοστερόνης, η οποία ρυθμίζει τις επιδράσεις της κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες.

Πιο συγκεκριμένα, ερευνητές του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και του Πανεπιστημίου του Τέξας διεξήγαγαν πείραμα, ανακαλύπτοντας πως τα άτομα που έχουν αυξημένες τις δύο ορμόνες, όχι μόνο τείνουν να εξαπατούν τους άλλους, αλλά παρουσιάζουν γενικότερα «άτακτη» συμπεριφορά.

Κατά την διάρκεια του πειράματος δόθηκαν σε διάφορους ανθρώπους τεστ μαθηματικών με την υπόσχεση ενός χρηματικού ποσού. Όσες περισσότερες ήταν οι σωστές απαντήσεις τους, τόσο μεγαλύτερη θα ήταν η ανταμοιβή τους. Είχε φυσικά προηγηθεί η δειγματοληψία του σάλιου τους, με το οποίο οι ερευνητές θα υπολόγιζαν τα επίπεδα της τεστοστερόνης τους.

Τα αποτελέσματα έδειξαν πως τα αυξημένα επίπεδα της συγκεκριμένης ορμόνης μειώνουν τον φόβο της τιμωρίας και αυξάνουν την ανάγκη για επιβράβευση. Τα αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης με την σειρά τους, συνδέονται με μια χρόνια αίσθηση στρες. Έτσι, η τεστοστερόνη δίνει σε κάποιον το κουράγιο να ρισκάρει και η κορτιζόλη τον λόγο για να το κάνει κάποιος αυτό.