Δολοφονία Αγραφιώτου: Τα λάθη της Αστυνομίας, τα «κενά» στις έρευνες και το επικρατέστερο σενάριο

Δολοφονία Αγραφιώτου: Τα λάθη της Αστυνομίας, τα «κενά» στις έρευνες και το επικρατέστερο σενάριο
Eurokinissi

Ως μία από τις δυσκολότερες υποθέσεις που έχουν χειριστεί τα τελευταία χρόνια περιγράφουν οι αξιωματικοί της Ασφάλειας Αττικής τη δολοφονία της 69χρονης συνταξιούχου Ελευθερίας Αγραφιώτου.

Τα αναπάντητα ερωτήματα είναι πολλά. Ποιος είναι ο αδίστακτος δολοφόνος που της έστησε ενέδρα στο γκαράζ του σούπερ μάρκετ; Τη γνώριζε; Ανήκει στη λίστα της Αστυνομίας με τους σεσημασμένους για σεξουαλικές επιθέσεις ή είναι παντελώς άγνωστος στις Αρχές; Έχει οποιαδήποτε σχέση με την υπόθεση ο 30χρονος που συνελήφθη για επιθέσεις σε βάρος πεζών γυναικών στο Μαρούσι;

Οι αρμόδιοι αξιωματικοί πήραν χθες στα χέρια τους τα πρώτα εργαστηριακά αποτελέσματα της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, που δείχνουν ότι το DNA του δολοφόνου της Ελευθερίας Αγραφιώτου δεν ταυτοποιείται με το γενετικό υλικό του 30χρονου Έλληνα που συνελήφθη την περασμένη Δευτέρα για απόπειρες βιασμών γυναικών στο Μαρούσι. Έτσι, απομακρύνεται το σενάριο ο συλληφθείς να συνδέεται με το έγκλημα με θύμα την 69χρονη.

Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι το επόμενο βήμα στα εγκληματολογικά εργαστήρια είναι να διαπιστωθεί αν το αποτύπωμα παπουτσιού του δράστη που βρέθηκε στο χώρο όπου δολοφονήθηκε η 69χρονη ταυτοποιείται με αποτύπωμα που πήραν οι αστυνομικοί από το παπούτσι του 30χρονου. Αν και σε αυτή την περίπτωση δεν προκύψει σύνδεση, τότε οι πιθανότητες να πρόκειται για τον δράστη θα είναι ελάχιστες.

Σύμφωνα, πάντως, με αξιόπιστες πληροφορίες, οι αστυνομικοί έχασαν πολύτιμο χρόνο και αξιοποιήσιμο υλικό λόγω της καθυστέρησης εντοπισμού του πτώματος, που είχε ως αποτέλεσμα η σορός να βρεθεί σε προχωρημένη σήψη, γεγονός που συνεπάγεται ότι οι έρευνες στα εγκληματολογικά εργαστήρια δεν μπορούν να αποδώσουν τα αναμενόμενα.

Η Ελευθερία Αγραφιώτου εξαφανίστηκε το πρωί της 21ης Απριλίου 2016, όταν έφυγε από το σπίτι της στο Νέο Ηράκλειο με το λευκό Όπελ Κόρσα, με αριθμό κυκλοφορίας ΙΡΗ 9153 με προορισμό σούπερ μάρκετ στην οδό Χατζηαντωνίου στο Μαρούσι. Στις 14 Μαΐου 2016 μετά από πληροφορία υπαλλήλου του καταστήματος στην εκπομπή της Αγγελικής Νικολούλη, στο 2ο υπόγειο χώρο στάθμευσης του καταστήματος βρέθηκε κλειδωμένο το αυτοκίνητό της, το οποίο μεταφέρθηκε στα εγκληματολογικά εργαστήρια. Οι αστυνομικοί, ωστόσο, δεν βρήκαν εκείνη την ημέρα το πτώμα που βρισκόταν σε πολύ κοντινή απόσταση στο σκοτεινό κλιμακοστάσιο. Και αυτό παρά το γεγονός ότι γύρω από το σημείο υπήρχαν κηλίδες αίματος που φαινόντουσαν ακόμα και πάνω στους τοίχους.

«Είναι πολύ νωρίς για συμπεράσματα. Στο σημείο της δολοφονίας βρέθηκε πάρα πολύ υλικό προς εξέταση. Οι εξετάσεις DNA θα επαναληφθούν. Δεν έχουμε αποκλείσει ακόμα τίποτα. Πιθανό είναι να πρόκειται για άγνωστο στις Αρχές άτομο που κυκλοφορεί ελεύθερο», λέει ανώτατος αξιωματικός της Ασφάλειας.

Οι ερευνητές θεωρούν ότι ο δράστης επιχείρησε να βιάσει την Ελευθερία Αγραφιώτου πριν τη δολοφονήσει, χωρίς να έχει αποδειχτεί ακόμα από την ιατροδικαστική εξέταση το κατά πόσο πραγματοποίησε την αρρωστημένη πρόθεσή του. Ο δολοφόνος είχε βγάλει το παντελόνι και το εσώρουχό της, ενώ τα παπούτσια της βρέθηκαν σε κοντινή απόσταση. Δίπλα στο θύμα εντοπίστηκε η τσάντα του, που περιείχε χρήματα, κινητό τηλέφωνο, ταυτότητα και άλλα προσωπικά αντικείμενα.

Ο επίδοξος βιαστής

Ο πρώτος ύποπτος που εξετάστηκε για το έγκλημα της 69χρονος είναι ο 30χρονος, ο οποίος βρίσκεται πίσω από έξι επιθέσεις πεζών γυναικών στο Μαρούσι.

Η πρώτη καταγεγραμμένη σεξουαλική επίθεση έγινε στις 06:30 το πρωί στις 19 Απριλίου 2016, δύο μέρες πριν την εξαφάνιση της Ελευθερίας Αγραφιώτου, σε πεζογέφυρα της λεωφόρου Κηφισίας στο ύψος της οδού Αγίου Όρους. Ο 30χρονος έκλεισε το στόμα της γυναίκας με το χέρι, την ακινητοποίησε και άρχισε να την θωπεύει. Το θύμα αντιστάθηκε, κάλεσε σε βοήθεια και ο δράστης τράπηκε σε φυγή.

Η επόμενη εμφάνισή του ήταν το πρωί στις 11 Μαΐου 2016 στην υπόγεια διάβαση μεταξύ των οδών Καποδιστρίου και Βασιλέως Γεωργίου στο Μαρούσι. Ο δράστης πέταξε στο έδαφος το θύμα του, έπεσε πάνω της και της έκλεισε το στόμα. Και πάλι τράπηκε σε φυγή μόλις η γυναίκα αντιστάθηκε και άρχισε να φωνάζει. Ακολούθησε η σεξουαλική επίθεση, στο ίδιο σημείο σε βάρος μιας 38χρονης γυναίκας, στις 08:00 το πρωί στις 23 Μαΐου. Ο δράστης επιτέθηκε έριξε στο έδαφος τη γυναίκα και προσπάθησε να της κατεβάσει το παντελόνι, Εξαιτίας όμως της αντίστασης του θύματος και σε αυτή την περίπτωση έφυγε τρέχοντας. Μία ώρα αργότερα στην οδό Πάρνηθος στο Μαρούσι έκανε το ίδιο σε άλλη γυναίκα. Η σύλληψή του ήρθε μετά την επίθεση το πρωί στις 25 Μαΐου, όταν στην οδό Αγράφων μία 40χρονη γυναίκα, αντιστάθηκε στην προσπάθειά του να της κλείσει το στόμα με διάφανη ταινία αμπαλάζ δεμάτων. Εκείνη τον κλώτσησε στα γεννητικά όργανα και τον γρατζούνισε στο πρόσωπο. Εξαιτίας της αντίδρασής της ο δράστης αφαίρεσε την ταινία από το στόμα της γυναίκας και απομακρύνθηκε για να συλληφθεί λίγο αργότερα κοντά στην υπόγεια διάβαση της Καποδιστρίου, όπου ενδεχομένως θα προέβαινε σε άλλη επίθεση.

Δημοφιλή