Συμμετέχοντες στο No Border Camp έσπασαν το δημαρχείο Θεσσαλονίκης

Συμμετέχοντες στο No Border Camp έσπασαν το δημαρχείο Θεσσαλονίκης

Υλικές ζημιές στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης προκάλεσε το πρωί ομάδα περίπου 150 ατόμων, που συμμετέχουν στο No Border Camp.

Στόχος της επίθεσης έγιναν τα γραφεία του «Europe Direct», στην πλαϊνή είσοδο του δημαρχείου. Οι δράστες πέταξαν μπογιές, έγραψαν συνθήματα στους τοίχους και αναποδογύρισαν τα έπιπλα γραφείου.

Σύμφωνα με την αστυνομία η ομάδα φεύγοντας από το δημαρχείο ξεκίνησε μηχανοκίνητη πορεία προς την Ειδομένη.

Συλλήψεις ή προσαγωγές δεν έγιναν.

no border camp

Αντιδρά η ΝΔ

Λίγο μετά το περιστατικό το γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, εξέδωσε ανακοίνωση «για τα έκτροπα των αλληλέγγυων στη Θεσσαλονίκη».

«Δεν πέρασε ούτε μια μέρα και οι διαβεβαιώσεις του κατ’ ευφημισμό Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κατέρρευσαν. Μόλις χτες, απαντώντας σε παράσταση διαμαρτυρίας βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας για τις αθλιότητες που συντελούνται στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, ο κ. Τόσκας διαβεβαίωνε ότι πρόκειται για “απολύτως ελεγχόμενες καταστάσεις”. Σήμερα, ομάδα των αυτοαποκαλούμενων “αλληλέγγυων”, που στρατοπέδευσαν στο Πανεπιστήμιο, επιτέθηκε στα γραφεία του Διεθνούς Οργανισμού για τη Μετανάστευση και, τρομοκρατώντας τους εκεί εργαζόμενους, επιδόθηκε σε καταστροφές. Αποδείχθηκε έτσι ότι η “αλληλεγγύη” τους είναι συνώνυμη της ανομίας» τονίζεται στην ανακοίνωση η οποία καταλήγει ως εξής: «Αποδείχθηκε, άλλη μια φορά, ότι η αξιοπιστία του αρμόδιου Υπουργού είναι μηδενική. Από σήμερα τόσο ο ίδιος όσο και ο πρωθυπουργός δεν έχουν κανένα άλλοθι. Η ανικανότητά τους να προστατεύσουν τη νομιμότητα και την ασφάλεια των πολιτών είναι αυταπόδεικτη».

Εν τω μεταξύ να προχωρήσουν «σε όλες τις απαραίτητες και αυτοδικαίως επιβαλλόμενες ενέργειες για την προστασία του ΑΠΘ» σε συνεργασία με τη διοίκηση του πανεπιστημίου και τις Αρχές, ζητεί από τους συναρμόδιους υπουργούς η διοίκηση του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), με αφορμή την αυθαίρετη -όπως υπογραμμίζει- διοργάνωση της κατασκήνωσης "No Border Camp" στην πανεπιστημιούπολη.

Ο ΣΕΒΕ ζητά λήψη άμεσων μέτρων για τον περιορισμό των σημερινών επιπτώσεων (παρεμπόδιση λειτουργίας του πανεπιστημίου, υλικές φθορές, κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία και περιουσία, αμαύρωση δημόσιας εικόνας του ΑΠΘ) και την αποτροπή παρόμοιων καταστάσεων στο μέλλον.

«Η διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας και της καλής εικόνας του ΑΠΘ [...] είναι με κάθε τρόπο αναγκαία και επιβεβλημένη. Πρόσφατη μάλιστα έρευνα δείχνει ότι το μεγαλύτερο εξαγώγιμο προϊόν της χώρας είναι νέοι επιστήμονες και μηχανικοί που παράγουν για λογαριασμό των χωρών που τους φιλοξενούν περίπου 13 δισ. ευρώ το χρόνο [...] Ενέργειες όπως το "No border camp», απαξιώνουν την εικόνα των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων μας στα μάτια των νεαρών επιστημόνων, επιτείνουν την τάση φυγής τους και καθιστούν την επιστροφή τους στη χώρα λιγότερο ελκυστική" υποστηρίζει ο ΣΕΒΕ στην επιστολή που απευθύνεται στον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νικόλαο Τόσκα και τους υπουργούς Παιδείας, Νίκο Φίλη και Δικαιοσύνης, Νικόλαο Παρασκευόπουλο.

Δημοφιλή