Η πρώτη έγκυρη έρευνα για τις «ουρές» των αεροσκαφών είναι απόλυτη: Όχι, κανείς δεν μας ψεκάζει

Η πρώτη έγκυρη έρευνα για τις «ουρές» των αεροσκαφών είναι απόλυτη: Όχι, κανείς δεν μας ψεκάζει
Airplane with chemtrails on blue sky
majo1122331 via Getty Images
Airplane with chemtrails on blue sky

Η εντελώς γελοία αλλά για κάποιο λόγο εξαιρετικά δημοφιλής θεωρία πως «μας ψεκάζουν» δεν είναι ισχυρή μόνο εδώ στην Ελλάδα αλλά και στην Αμερική, με μια διόλου ευκαταφρόνητη μερίδα των πολιτών να πιστεύουν ακράδαντα πως το κράτος έχει οργανώσει μια τεράστια συνωμοσία στο πλαίσιο της οποίας ψεκάζουν τον κόσμο με ύποπτα χημικά.

Στη προσπάθειά της να καταρρίψει αυτή τη θεωρία, μια μεγάλη ομάδα χημικών που ειδικεύονται στην ατμόσφαιρα της Γης πραγματοποίησε πρόσφατα μια εκτεταμένη έρευνα σχετικά με τα chemtrails, τις «χημικές ουρές» που αφήνουν πίσω τους αεροπλάνα και αεροσκάφη. Και το αποτέλεσμα ήταν, φυσικά, πως κανείς δεν μας ψεκάζει.

Η έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε στο Environmental Research Letters, πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, το Ινστιτούτο Επιστήμης Carnegie και τον ΜΚΟ Near Zero. Για τις ανάγκες της έρευνας ερωτήθηκαν 77 ατμοσφαιρικοί φυσικοί και γεωχημικοί για το να έχουν εντοπίσει ποτέ στοιχεία που να αποδεικνύουν κάποιο μεγάλης κλίμακας πρόγραμμα ψεκασμού.

Οι 76 από τους 77 ειδικούς που πήραν μέρος στην έρευνα δήλωσαν πως ποτέ στη καριέρα τους δεν έχουν βρει τέτοιες αποδείξεις που να υποστηρίζουν τις θεωρίες περί ψεκασμού.

Οι ερευνητές ζήτησαν επίσης από τους επιστήμονες να εξετάσουν τα πιο συνήθη αποδεικτικά στοιχεία που παραθέτουν οι υποστηρικτές της συνωμοσίας των chemtrails, όπως την ασυνήθιστη επιμονή των «ουρών» των αεροσκαφών να εμφανίζονται στον ουρανό και τα δήθεν υψηλά επίπεδα συγκεκριμένων χημικών ουσιών που βρέθηκαν σε δείγματα εδάφους.

Η έρευνα απέδειξε πως αυτά τα δείγματα είναι λανθασμένα και πως η μαζική άποψη που επικρατεί σχετικά με τις χημικές ουρές των αεροσκαφών είναι η πιο πιθανή εξήγηση στο γιατί κάποιοι επιμένουν στην παράλογη αυτή θεωρία περισσότερο από άλλους. Η επικρατούσα επιστημονική εξήγηση για τις χημικές ουρές, όμως, είναι πως η θερμότητα από τους κινητήρες των αεροσκαφών συμπυκνώνεται στο κρύο και ξηρό ανώτερο στρώμα της ατμόσφαιρας. Και αυτές οι συμπυκνώσεις είναι που βλέπουμε από το έδαφος, οι ίδιες στις οποίες βασίζονται οι συνομωσιολόγοι.

«Ένα μικρό αλλά ισχυρό τμήμα του πληθυσμού πιστεύει ακράδαντα ότι αυτά (σ.σ. οι χημικές ουρές) αποτελούνται όχι απλά από συμπυκνωμένους ατμούς νερού αλλά από χημικές ουσίες και στοιχεία όπως το στρόντιο, το βάριο και το αλουμίνιο, τα οποία απελευθερώνουν κρυφά στην ατμόσφαιρα ισχυροί φορείς υψηλού επιπέδου, εδώ και δεκαετίες», αναφέρει το ΔΤ της έρευνας. «Θεωρούν πως η αύξηση και η παρατεταμένη παρουσία αυτών των εναέριων ραβδώσεων είναι ύποπτη και ισχυρίζονται πως έχουν εντοπίσει τοξικές ουσίες σε δείγματα εδάφους και νερού».

Παρόλα αυτά, οι ερευνητές δεν είναι αισιόδοξοι πως θα καταφέρουν να αλλάξουν μυαλά στους φανατικούς της θεωρίας των ύποπτων ψεκασμών.

#itsnotatheory #chemtrails #chemtrailawareness #chemtrailspraying #chemtrail

Μια φωτογραφία που δημοσίευσε ο χρήστης _Anon_404_ (@_anon_44_) στις

«Στόχος μας δεν είναι να πείσουμε εκείνους που έχουν ήδη πειστεί ότι υπάρχει ένα μυστικό, ένα μεγάλης κλίμακας πρόγραμμα ψεκασμού -οι οποίοι συχνά απορρίπτουν τις ανταποδείξεις ως μία ακόμα απόδειξη των θεωριών τους- αλλά να δημιουργήσουμε μια πηγή αντικειμενικής επιστήμης που μπορεί να ενημερώσει τον δημόσιο λόγο», αναφέρει η μελέτη.

Ο Steven Davis, ένας εκ των συγγραφέων της έρευνας και αναπληρωτής καθηγητής Γεωεπιστημών στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, δήλωσε ότι η θεωρία συνωμοσίας των ψεκασμών είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ανάπτυξη του διαδικτύου. Μέσα στην μελέτη αναφέρεται επίσης πως οι θεωρίες αυτές συνδέονται και με την αυξανόμενη δυσπιστία απέναντι στις ελίτ και τους κοινωνικούς θεσμούς.

«Η θεωρία συνωμοσίας των ψεκασμών εντοπίζεται αρκετά κοντά με την απαρχή και την ανάπτυξη του διαδικτύου, στο οποίο μπορείς ακόμα να βρεις μια σειρά από ιστοσελίδες που προωθούν αυτό το συγκεκριμένο είδος ψευδοεπιστήμης», λέει ο Davis.

Ο Ken Caldeira, συν-συγγραφέας της μελέτης και γνωστός ερευνητής της κλιματικής αλλαγής, είπε πως αυτή είναι η πρώτη έγκυρη μελέτη «που δείχνει ότι αυτό που κάποιοι πιστεύουν πως είναι χημικές ουρές είναι απλά συνηθισμένα κατάλοιπα αεροσκαφών».

Σημείωσε επίσης πως η εν λόγω θεωρία συνωμοσία αναπτύχθηκε παράλληλα με την επέκταση του τομέα των αερομεταφορών σε όλο τον κόσμο. «Τα κατάλοιπα των αεροσκαφών πληθαίνουν όσο τα αεροπορικά ταξίδια επεκτείνονται. Επίσης, είναι πιθανό πως η κλιματική αλλαγή συντελεί στο να παραμένουν οι ουρές στον αέρα περισσότερα από ότι στο παρελθόν», συμπληρώνει ο Caldeira.

Βέβαια, συνήθως όσοι πιστεύουν στις αστείες θεωρίες συνωμοσίας περί ψεκασμών, πιστεύουν επίσης και πως η κλιματική αλλαγή είναι ένας μύθος που έχει στήσει το κράτος για να μας εκβιάζει ψυχολογικά. Σε κάθε περίπτωση, τέτοιες έρευνες καλό είναι να υπάρχουν, ακόμη κι αν κάποιοι εξακολουθούν να πιστεύουν σε δράκους.