Ο Ότζι, η αρχαιότερη μούμια του κόσμου, μίλησε έπειτα από 5.300 χρόνια. Ακούστε τι είπε

Ο Ότζι, η αρχαιότερη μούμια του κόσμου, μίλησε έπειτα από 5.300 χρόνια. Ακούστε τι είπε

Δεν είχε πει κουβέντα εδώ και 5.300 χρόνια, από τότε δηλαδή που βρήκε βίαιο θάνατο, πως θα μπορούσε άλλωστε, όμως ο Ότζι, η αρχαιότερη μούμια στον κόσμο που βρέθηκε το 1991 σε έναν παγετώνα στις Άλπεις, κατάφερε και μίλησε πάλι με τη βοήθεια των επιστημόνων.

Η επιστημονική ομάδα με τη βοήθεια αξονικού τομογράφου και ενός μοντέλου προσομοίωσης κατάφερε και αναπαρήγαγε όσο πιο πειστικά γινόταν τις φωνητικές χορδές του Ότζι και πήραν μια γεύση (ακουστική) από τη λίθινη εποχή.

Ειδικότερα ο ερευνητές πέτυχαν την ανασύσταση του στόματος, του λάρυγγα και των φωνητικών χορδών του «Ανθρώπου των Πάγων» και στη συνέχεια ψηφιακά παρήγαγαν τα φωνήεντα που θα μπορούσε εν δυνάμει να εκφέρει ο Ότζι όταν ήταν εν ζωή.

«Δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι αυτή είναι η ορίτζιναλ φωνή του Ότζι δεδομένου ότι μας λείπουν πολλές και σημαντικές πληροφορίες από τη μούμια» δήλωσε στο Discovery News ο Rolanto Fustos, επικεφαλής έρευνας και λαρυγγολόγος στο νοσοκομείο San Maurizio στο Bolzano.

Όμως, πρόσθεσε, με δύο ακριβείς μετρήσεις του μήκους της φωνητικής οδού και των φωνητικών χορδών πετύχαμε μια όσον το δυνατόν πιο πειστική προσέγγιση του πως μιλούσε.

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετώπισαν οι ερευνητές ήταν η θέση του χεριού της μούμιας που κάλυπτε το λαιμό.

Ο Οτζι είναι η αρχαιότερη μούμια της Ευρώπης που βρέθηκε μέσα σε έναν παγετώνα στις Άλπεις, στα σύνορα της Αυστρίας με την Ιταλία, το 1991 από κάποιους Γερμανούς τουρίστες, που αρχικά πίστεψαν πως ήταν το πτώμα κάποιου ορειβάτη που είχε χαθεί πριν από χρόνια.

Η επιστημονική έρευνα απέδειξε πως όταν πέθανε ο άνθρωπος ήταν 46 ετών, είχε καφέ μάτια και δυσανεξία στη λακτόζη. Επίσης έπασχε από αρτηριοσκλήρωση. Σημειώνεται ότι τα αιμοπετάλιά του βρίσκονταν σε ιδιαίτερα καλή κατάσταση. Τις τελευταίες δύο ώρες πριν πεθάνει είχε φάει κρέας ελαφιού και αίγαγρο, ψωμί από βότανα, ενώ στο στομάχι του βρέθηκαν ρίζες, υπολείμματα από φρούτα και πίτουρα.

Ο Ότζι φυλάσσεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Νότιου Τιρόλο κοντά στο Μπολζάνο της Ιταλίας.

Δημοφιλή