Trezoros: Η αδικοχαμένη εβραϊκή κοινότητα της Καστοριάς ζωντανεύει μέσα από ένα ντοκιμαντέρ

Trezoros: Η αδικοχαμένη εβραϊκή κοινότητα της Καστοριάς ζωντανεύει μέσα από ένα ντοκιμαντέρ

Την ξεχασμένη ιστορία της εβραϊκής κοινότητας της Καστοριάς διηγείται η ταινία Trezoros (Θησαυροί). Ο Lawrence Russo και ο Larry Confino, Αμερικάνοι με ρίζες στην Εβραϊκή κοινότητα της Καστοριάς αποφάσισαν να διηγηθούν την ιστορία των προγόνων τους.

Το φιλμ έχει ως αφετηρία την προσωπική εμπειρία της Lena Russo, μητέρας του σκηνοθέτη Lawrence Russo και παρουσιάζει μια ζωντανή κοινότητα σχεδόν 900 ατόμων που αποδεκατίστηκε στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. «Μεγάλωσα με τις περισσότερες από αυτές τις ιστορίες. Ως παιδί, πάντα αναρωτιόταν γιατί δεν είχα παππούδες. Όταν μεγάλωσα και έμαθα την ιστορία τους με άγγιξε πραγματικά. Αισθάνθηκα πως είχα την ευθύνη να διηγηθώ τις ιστορίες τους. Το 1996, φτιάχτηκε ένα μνημείο αφοσιωμένο στους Εβραίους που σκοτώθηκαν στο Β 'Παγκόσμιο Πόλεμο. Εκείνη την εποχή, εγώ και κάποιοι από τους επιζώντες, συνειδητοποιήσαμε πως υπήρχε αρκετό υλικό για ένα ντοκιμαντέρ».

Οι Εβραίοι της Καστοριάς στάλθηκαν στο Άουσβιτς. Επέζησαν μόνο 35 άτομα. Πολλές από τις μαρτυρίες για το φιλμ ανήκουν σε απόγονους των επιζώντων ή σε Χριστιανούς γείτονες που ήταν παιδιά την εποχή εκείνη αλλά θυμούνται ακόμα την μοίρα των γειτόνων τους.

Εδώ ένα απόσπασμα από την ταινία με διηγήσεις για την πόλη της Καστοριάς.

Δημοφιλή