Γερμανία: «Τσουχτερά» πρόστιμα για τους γονείς που δεν εμβολιάζουν τα παιδιά τους

Γερμανία: «Τσουχτερά» πρόστιμα για τους γονείς που δεν εμβολιάζουν τα παιδιά τους
A woman is vaccinated during a campaign of vaccination against yellow fever in Rio de Janeiro, Brazil, March 25, 2017. REUTERS/Ricardo Moraes
A woman is vaccinated during a campaign of vaccination against yellow fever in Rio de Janeiro, Brazil, March 25, 2017. REUTERS/Ricardo Moraes
Ricardo Moraes / Reuters

Η Γερμανία πρόκειται να υιοθετήσει έναν νόμο την επόμενη εβδομάδα, βάσει του οποίου τα νηπιαγωγεία θα είναι αναγκασμένα να ενημερώνουν τις αρχές στην περίπτωση που οι γονείς δεν τους δώσουν επαρκή στοιχεία ότι έχουν ενημερωθεί από τον παιδίατρό τους για τον εμβολιασμό των παιδιών τους, ανακοίνωσε το υπουργείο υγείας.

Οι γονείς που αρνούνται να ενημερωθούν για τον εμβολιασμό κινδυνεύουν να τιμωρηθούν με πρόστιμο ως και 2.500 ευρώ, βάσει του νόμου που θα ισχύει από την 1η Ιουνίου.

Οι κανονισμοί για τον εμβολιασμό έχουν αρχίσει να γίνονται πιο αυστηροί σε όλη την Ευρώπη, όπου η μείωση της ανοσοποίησης του πληθυσμού έχει προκαλέσει αύξηση των κρουσμάτων ασθενειών όπως η ιλαρά, η ανεμοβλογιά και η παρωτίτιδα, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (ECDC).

«Κανείς δεν μπορεί να σταθεί αδιάφορος μπροστά στο γεγονός ότι άνθρωποι εξακολουθούν να πεθαίνουν από την ιλαρά», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Υγείας Χέρμαν Γκρέε στην εφημερίδα Bild. «Γι’ αυτό τον λόγο αυστηροποιούμε τους κανόνες για τον εμβολιασμό», εξήγησε.

Η Ιταλία ανακοίνωσε νωρίτερα αυτό τον μήνα ότι ο εμβολιασμός των παιδιών θα είναι πλέον υποχρεωτικός, αφού αξιωματούχοι των υπηρεσιών υγείας προειδοποίησαν ότι η μείωση του ποσοστού εμβολιασμένων παιδιών προκάλεσε επιδημία ιλαράς, με περισσότερα από 2.000 κρούσματα να έχουν καταγραφεί μέχρι στιμής φέτος, αριθμός περίπου δεκαπλάσιος σε σχέση με το 2015.

Η έλλειψη εμπιστοσύνης του κοινού προς τα εμβόλια έχει αναχθεί σε σημαντικό υγειονομικό ζήτημα παγκοσμίως. Οι ειδικοί εξηγούν ότι η αρνητική στάση των γονιών απέναντι στα εμβόλια οφείλεται στον φόβο τους για πιθανές παρενέργειες και τη διστακτικότητα κάποιων γιατρών.

Ο αριθμός των κρουσμάτων ιλαράς, που μπορεί να προκαλέσει τύφλωση και εγκεφαλίτιδα, διπλασιάστηκε σε 10 ευρωπαϊκές χώρες τους δύο πρώτους μήνες του 2017 σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με το ECDC.

Αυτό έχει οδηγήσει σε μεγαλύτερη κινητοποίηση των αρχών. Την προηγούμενη εβδομάδα γερμανικό δικαστήριο αποφάσισε ότι ένας πατέρας μπορεί να επιμείνει να εμβολιαστεί το παιδί του, παρά τις αντιρρήσεις της μητέρας του, διότι αυτό είναι προς το συμφέρον του παιδιού.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters)

Δημοφιλή