«Κλαίει και θέλει να γυρίσει πίσω στη Βρετανία» το «poster girl» του ISIS, Σάλι Τζόουνς

«Κλαίει και θέλει να γυρίσει πίσω στη Βρετανία» το «poster girl» του ISIS, Σάλι Τζόουνς
YouTube

Η Βρετανίδα Σάλι Τζόουνς από το Κεντ, θεωρούμενο «poster girl» του ISIS, που πήγε στη Συρία παίρνοντας μαζί τον γιο της, «κλαίει και θέλει να επιστρέψει πίσω στη Βρετανία», όπως έχει αναφερθεί.

Όπως σημειώνεται σε δημοσίευμα του Independent, η πρώην punk rocker, γνωστή με το όνομα «Λευκή Χήρα» (White Widow) στρατολογούσε μέλη για την εξτρεμιστική οργάνωση αφού ταξίδεψε στη Ράκα, «πρωτεύουσα» του ISIS, για να παντρευτεί τον τζιχαντιστή Γιουναΐντ Χουσάιν.

Ωστόσο, η σύζυγος ενός άλλου τζιχαντιστή, γνωστή μόνο με το όνομα «Αϊσά», είπε στο Sky News πως η Τζόουνς θέλει να γυρίσει στη χώρα της, αλλά δεν την αφήνουν οι ηγέτες της οργάνωσης.

«Έκλαιγε και ήθελε να γυρίσει στη Βρετανία, αλλά το ISIS δεν την αφήνει επειδή είναι πλέον σύζυγος μαχητή. Μου είπε ότι θέλει να γυρίσει στην πατρίδα της» είπε η Αϊσά.«Έχασε τον σύζυγό της στη μάχη πέρυσι. Έχει έναν γιο».

Η Τζόουνς έγινε γνωστή αφού έφυγε από τη Βρετανία για τη Συρία με το 10χρονο παιδί της το 2013. Ο άντρας της, που πραγματοποιούσε «ψηφιακές επιχειρήσεις» για τη τζιχαντιστική οργάνωση, σκοτώθηκε σε επίθεση από drone πέρυσι.

Έχοντας προσηλυτιστεί στο Ισλάμ, η Τζόουνς είναι επιφανής προπαγανδίστρια του ISIS, έχει δημοσιεύσει «kill lists» (λίστες με στόχους) και εκφράσει online την επιθυμία της να αποκεφαλίσει χριστιανούς.

Γνωστή ως Ουμ Χουσάιν αλ Μπριτάνι, η 48χρονη έχει απευθύνει επανειλημμένες απειλές τρομοκρατικών ενεργειών εναντίον της Μ. Βρετανίας, των ΗΠΑ και της Ευρώπης και έχει προτρέψει τους υποστηρικτές του ISIS να πραγματοποιήσουν επιθέσεις. Πριν στραφεί στο Ισλάμ και πάει στη Συρία, ήταν πωλήτρια αρωμάτων, ενώ έπαιζε κιθάρα σε punk συγκρότημα.

Τον Σεπτέμβριο του 2015 τα Ηνωμένα Έθνη την καταχώρησαν ως πράκτορα στην υπηρεσία τρομοκρατικής οργάνωσης. Επίσης, είναι στη λίστα στόχων για πλήγματα από drone που της Βρετανίας και των ΗΠΑ.

Δημοφιλή