Ιωάννινα, Τα Μυστηριώδη!

Σύννεφο πυκνής ομίχλης αγκάλιασε τη λίμνη και σχεδόν ολόκληρη την πόλη. Οι πρώτες ώρες της ημέρας κυλούν με τις ακτίνες του ήλιου να παλεύουν να την ελευθερώσουν. Η περιορισμένη ορατότητα καθιστά ακόμη πιο μυστηριώδης μία πόλη με αξιοζήλευτο αστικό τοπίο αλλά και δράση. Η πόλη των θρύλων, της ιστορίας, των μύθων. Λες και είναι η μηχανή του χρόνου που πασχίζει να σε μεταφέρει σε διάφορες περιόδους κρατώντας τα καλύτερα στοιχεία από την καθεμία.
HuffPost Greece

Σύννεφο πυκνής ομίχλης αγκάλιασε τη λίμνη και σχεδόν ολόκληρη την πόλη. Οι πρώτες ώρες της ημέρας κυλούν με τις ακτίνες του ήλιου να παλεύουν να την ελευθερώσουν. Η περιορισμένη ορατότητα καθιστά ακόμη πιο μυστηριώδης μία πόλη με αξιοζήλευτο αστικό τοπίο αλλά και δράση. Η πόλη των θρύλων, της ιστορίας, των μύθων. Λες και είναι η μηχανή του χρόνου που πασχίζει να σε μεταφέρει σε διάφορες περιόδους κρατώντας τα καλύτερα στοιχεία από την καθεμία. Τα Ιωάννινα. Της κυρά- Φροσύνης και της κυρά Βασιλικής.

Είναι πολύ πρωί, εκεί στα τέλη Μαρτίου. Το άνετο και ζεστό δωμάτιο του ξενοδοχείου, έχει θέα στο κεντρικό δρόμο της πόλης, τη Δωδώνης. Παρεμβάλλονται τα μαυρισμένα από την υγρασία κλαδιά των αιωνόβιων πλατανιών του κήπου. Από το γυάλινο ασανσέρ του ξενοδοχείου, διακρίνεται η λίμνη. Η Παμβώτιδα ή πιο απλά της κυρά Φροσύνης, γνωστή και ως λίμνη των Ιωαννίνων, οι ντόπιοι θα αναφερθούν σε αυτή μόνο με μία λέξη. Η λίμνη. Τρείς πηγές, εκείνες της Ντραμπάντοβας,του Σεντενίκου και της Κρύας, φροντίζουν για αυτό το αποτέλεσμα και την καθιστούν ζωντανό κομμάτι της χλωρίδας αλλά και της πανίδας της περιοχής. Το Μιτσικέλι, το βουνό που επιτηρεί την λίμνη προσδίδει ακόμη μεγαλύτερο κύρος με την επιβλητικότητά του και θυμίζει με τον τρόπο του, τη δύναμη της φύσης.

Το νησάκι

Λες και η λίμνη έχει αναλάβει το αιώνιο καθήκον να το προφυλάσσει στους κόλπους της, στο βορειοδυτικό τμήμα της, βρίσκεται το νησάκι. Το διαμάντι της λίμνης αλλά και των Ιωαννίνων. Έχει έκταση που φτάνει τα 200 στρέμματα και στο μεγαλύτερο μέρος του είναι δάσος. Είναι αυτό, και εκείνο του Αγίου Αχιλλείου στις Πρέσπες, που αποτελούν τα μοναδικά κατοικημένα νησιά μέσα σε λίμνες στην Ελλάδα. Η κατοίκηση του νησιού, έγινε το 17ο αιώνα, και σύμφωνα και με την παράδοση, οι πρώτοι κάτοικοι έφτασαν εδώ από τη Μάνη.

Στο ρολόι

Ο κατήφορος της Δωδώνης, αμέσως μετά το κτίριο της περιφέρειας Ηπείρου, την παλιά νομαρχία, οδηγεί στο φημισμένο ρολόι. Στο σύμβολο της πόλης, συνδεδεμένο με τη νεότερη ιστορία της και με τους δείκτες να κινούνται σχεδόν ασταμάτητα και να θυμίζουν το βαρύ ιστορικό του φορτίο. Τα οθωμανικά σύμβολα αλλά και η βενετσιάνικη καμπάνα το καθιστούν ιστορικό και πολιτιστικό διατηρητέο μνημείο. Στον πυργίσκο του, συναντιούνται νεοκλασικά και ανατολίτικα στοιχεία, ενώ μικρές κολόνες από χυτό σίδηρο με πολυγωνικά κιονόκρανα στηρίζουν το θόλο του. Στη βενετσιάνικη καμπάνα, στις κρήνες και στα οθωμανικά σύμβολα των εντοιχισμένων πλακών που περιβάλλουν τον πύργο και από τις 4 πλευρές διαφαίνεται και το πολυπολιτισμικό στοιχείο. Τέτοια στοιχεία, θα συναντήσετε σε πολλά σημεία της πόλης.

Οι τεχνίτες

Στην Ανεξαρτησίας και στην Αβέρωφ, θα βρεις όλα τα ασήμια και τα μπακίρια της πόλης. Οι αρχές της γιαννιώτικης τέχνης ξεκινούν περίπου με την ιστορία της πόλης των Ιωαννίνων. Από αναφορές γνωρίζουμε ότι το ασήμι δουλεύεται στα Ιωάννινα από τα χρόνια της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας καθώς επίσης και τουρκικά έγγραφα μας δείχνουν ότι το 1430 ο κλάδος της ασημουργίας βρίσκεται στην ακμή του. Καθ' όλη τη διάρκεια της ιστορίας υπάρχουν στοιχεία για την εμπορική και την εξαγωγική δραστηριότητα προϊόντων αργυροχοΐας από τους Γιαννιώτες τεχνίτες σε περιοχές όπως το Βελιγράδι, η Βενετία, το Βουκουρέστι, η Πράγα, η Βιέννη ακόμη και τα Σκόπια και η Ρωσία. Σήμερα στα Γιάννενα υπάρχουν αρκετά εργαστήρια που εξακολουθούν να παράγουν χειροποίητα έργα τέχνης με παραδοσιακές τεχνικές. Στην ίδια περιοχή, η ανάπτυξη έχει έρθει αυτή τη φορά μέσω και της διασκέδασης, καθώς σε κάθε στενάκι υπάρχουν όμορφα μπαράκια όπου ιδιαίτερα τις βραδυνές γεμίζουν με κόσμο.

Το κάστρο

Κατεβαίνοντας την Αβέρωφ, θα βρεθείς μπροστά στα επιβλητικά τείχη της καστροπολιτείας. Αρχικά χτίστηκε το 528 μ.Χ ωστόσο η σημερινή του μορφή οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον Αλή Πασά, όπου το ξαναέχτισε από τις βάσεις τους το 1815. Η αιτία που χτίστηκε το κάστρο των Ιωαννίνων, το αρχαιότερο βυζαντινό κάστρο, ήταν για να βοηθήσει και να ενισχύσει την οχύρωση του βυζαντινού κράτους. Ο Αλή Πασάς, άρρηκτα συνδεδεμένος με την ιστορία της περιοχής, το εδραίωσε κάστρο και το κατέστησε το μεγαλύτερο διοικητικό κέντρο ολόκληρης της χώρας. Χρησιμοποιώντας μία από τις πολλές εισόδου, θα εισέλθετε. Μερικά βήματα και είναι αρκετά για να σας μεταφέρουν σε άλλη εποχή. Μέσα στο Κάστρο , παρατηρήθηκε έντονη ανάπτυξη των ελληνικών γραμμάτων, ενώ εκεί ο Αλή Πασάς βίωσε το μεγάλο του έρωτα με την κυρά-Βασιλική, αλλά και με την ερωμένη του γιού του, την κυρά-Φροσύνη στη συνέχεια. Εδώ, άσκησαν τη διδακτική τους οι μεγάλοι δάσκαλοι του γένους.

Το περπάτημα, είναι μία ξεχωριστή εμπειρία που σας προτείνω να την ζήσετε. Τα στενά του δρομάκια, τα πανέμορφα κτίρια, οι όμορφες και ολάνθιστες ανοιξιάτικες αυλές θα σας εντυπωσιάσουν. Το τζαμί του Ασλάν Πασά βρίσκεται στη βόρεια ακρόπολη και χτίστηκε το 1618 από τον ομώνυμο Πασά σε ανάμνηση της συντριβής της επανάστασης του Διονυσίου Φιλόσοφου. Δεσπόζει στο ομορφότερο ίσως σημείο της πόλης με θέα προς τη λίμνη, το νησί και την ίδια την πόλη. Στη θέση που καταλαμβάνει σήμερα το τζαμί, ήταν ο ναός του Αγ. Ιωάννου του προδρόμου που καταστράφηκε το 1611, και τώρα λειτουργεί ως δημοτικό μουσείο. Δεξιά και αριστερά, καθώς αρχίζει ο ανηφορικός δρόμος, συναντούμε πολλά κτίσματα της τουρκοκρατίας. Στη δεξιά πλευρά, αυτού του πλακόστρωτου, βρίσκονται τα τούρκικα λουτρά που είναι χτισμένα με ιδιόμορφη αρχιτεκτονική και περιελάμβαναν αποδυτήρια, χώρους λουτρών, και χώρο ξεκούρασης. Στην αριστερή πλευρά, βρίσκεται ένα διόροφο κτίριο, το οποίο αποτέλεσε το στρατόπεδο του Αλή πασά, όπου εκπαιδεύτηκαν και οι πρωταγωνιστές του '21, όπως ο Οδ. Ανδρούτσος, ο Καραισκάκης, ο Μ. Μπότσαρης. Αφήνουμε τη βόρεια ακρόπολη και κινούμαστε προς το εσωτερικό φρούριο, το Ιτς Καλέ. Στην είσοδο του χώρου βρίσκεται ο πλάτανος όπου μαρτύρησε ο αρχηγός της κλεφτουριάς Κατσαντώνης, το 1807.

Μετά την επιβλητική πύλη, στο τέλος του πλακόστρωτου και αριστερά, βρίσκεται το Φετιχιέ τζαμί το οποίο χτίστηκε το 1618 στη θέση της χριστιανικής εκκλησίας του Αρχαγγέλου Μιχαήλ. Δίπλα στο τζαμί βρίσκεται ο οικογενειακός τάφος του Αλή πασά όπου είναι θαμμένο το ακέφαλο κορμί του και η γυναίκα του Εμινέ. Το κεφάλι του είναι θαμμένο στην Κωνσταντινούπολη μαζί με τα παιδιά του που εκτελέστηκαν κατά διαταγή του σουλτάνου. Στη θέση όπου είναι το Βυζαντινό μουσείο, ήταν το σαράϊ του Αλή πασά, που το έχτισε το 1789 και το είχε διοικητικό κέντρο, που κάηκε ολοσχερώς το 1870.

Ο παραλίμνιος

Η βόλτα στον παραλίμνιο είναι αναπόσπαστο στοιχείο της επίσκεψης στην πόλη. Ο σκεπασμένος από τα πλατάνια παραλίμνιος δρόμος, με το κάστρο να εποπτεύει την κίνηση και το νερό της λίμνης να γαληνεύει την ψυχή. Τα πλοιάρια μεταφέρουν τον κόσμο από και προς τη λίμνη, σκίζοντας τα συνήθως ήσυχα νερά της λίμνης. Ο ποδηλατόδρομος κατά μήκος της όχθης θα αποτελέσει το ιδανικό σημείο για μία όμορφη και συνάμα χαλαρωτική διαδρομή. Κυρα-Φροσύνη, Μόλος, Ναυτάκια, Ταμπάκικα. Και κάπου εκεί στη διαδρομή όλο και κάποιος ψαράς στήνει τα καλάμια του για χέλια, κυπρίνους αλλά και καραβίδες.

Ο λόφος της Αγίας Τριάδας ή Φρόντζου

Ο λόφος της Αγίας Τριάδος βρίσκεται μόλις ένα χιλιόμετρα από το κέντρο της Πόλης των Ιωαννίνων έχοντας υπέροχη θέα προς την Λίμνη Παμβώτιδα. Από εδώ ο επισκέπτης έχει τη μοναδική ευκαιρία να απολαύσει την ηρεμία του δάσους αλλά και τη μαγευτική θέα μέσα στη φύση και το πράσινο. Μία πανέμορφη διαδρομή όπου το άνετο και ασφαλές νέο Mitsubishi ASX μας χάρισε μοναδικές στιγμές κίνησης στο χωμάτινο δρόμο του δάσους. Το άψογα σχεδιασμένο εσωτερικό του σε συνδυασμό με τη νέα του εξωτερική εμφάνιση, και την τετρακίνηση, το καθιστούν ιδανική επιλογή και για την πόλη αλλά και για πιο δύσκολες διαδρομές. Στο παρελθόν, ο χώρος χρησιμοποιούνταν για την εξόρυξη αδρανών υλικών. Στη δεκαετία του '60, ο αείμνηστος Φρόντζος, δήμαρχος Ιωαννίτων αλλά και πρόεδρος της Εταιρίας Ηπειρωτών Μελετών, γοητευμένος από την υπέροχη θέα και το φυσικό περιβάλλον, αγόρασε από ιδιώτες μερικά στρέμματα με σκοπό τη δημιουργία ενός χώρου αναψυχής υψηλών προδιαγραφών. Ο χώρος σήμερα, είναι ιδιοκτησία της Εταιρίας Ηπειρωτικών Μελετών.

Η τεχνική υποστήριξη του ταξιδιού μας, έγινε με τη βοήθεια του PC Spot, του καταστήματος λύσεων πληροφορικής στην πλατεία Πάργης των Ιωαννίνων, όπου μας παρείχε όλη την υλικοτεχνική υποδομή και εξυπηρέτηση.

Διαμονή

Το deluxe ξενοδοχείο Grand Serai του ομίλου Mitsis Hotels, βρίσκεται στην καρδιά της πόλης. Ο μοναδικός συνδυασμός της παραδοσιακής διακόσμησης της περιοχής με ανατολίτικα στοιχεία, η διάχυτη πολυτέλεια και οι υψηλές παροχές αφήνουν μία πολύ καλή αίσθηση. Διαθέτει 216 δωμάτια με παραδοσιακά χαγιάτια και πολυτελείς σουίτες.

Το βίντεο που ακολουθεί μας παραχωρήθηκε από την Ιερά Μητρόπολη Ιωαννίνων και τον Σεβασμιότατο μητροπολίτη Μάξιμο. Πρόκειται για αποτέλεσμα εθελοντικής προσφοράς νέων ανθρώπων που συμπαραστέκονται στον αγώνα του μητροπολίτη για την ανάδειξη των θρησκευτικών μνημείων της περιοχής αλλά και του θρησκευτικού τουρισμού. Παρουσιάζεται μία επιλογή μερικών μόνο μνημείων της περιοχής. Απολαύστε το!