Το μοντέλο ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας

Η ελληνική οικονομία βαδίζει τα τελευταία έτη σε ένα δύσκολο μονοπάτι και ο τρόπος με τον οποίο θα μπορούσε να επιστρέψει σε σταθερή και βιώσιμη ανάπτυξη είναι ένα μεγάλο ζητούμενο. Είναι λοιπόν σημαντικό να κατανοήσουμε ποια ακριβώς είναι η εξέλιξη της κρίσης και σε ποια φάση βρισκόμαστε σήμερα. Θα πρέπει να αξιολογηθεί πότε θα πρέπει να αναμένεται το τέλος των μνημονίων και τι πρέπει να αναμένουμε για τη συνέχεια. Μια τέτοια συζήτηση θα πρέπει να λάβει υπόψη της ποιες είναι οι ευρωπαϊκές εξελίξεις καθώς και οι συνθήκες κοσμικής κρίσης (secular stagnation) και του υπερ-κύκλου χρέους στο πλαίσιο των αποκλινουσών δρόμων ανάπτυξης στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.
ANGELOS TZORTZINIS via Getty Images

Η ελληνική οικονομία βαδίζει τα τελευταία έτη σε ένα δύσκολο μονοπάτι και ο τρόπος με τον οποίο θα μπορούσε να επιστρέψει σε σταθερή και βιώσιμη ανάπτυξη είναι ένα μεγάλο ζητούμενο.

Είναι λοιπόν σημαντικό να κατανοήσουμε ποια ακριβώς είναι η εξέλιξη της κρίσης και σε ποια φάση βρισκόμαστε σήμερα. Θα πρέπει να αξιολογηθεί πότε θα πρέπει να αναμένεται το τέλος των μνημονίων και τι πρέπει να αναμένουμε για τη συνέχεια. Μια τέτοια συζήτηση θα πρέπει να λάβει υπόψη της ποιες είναι οι ευρωπαϊκές εξελίξεις καθώς και οι συνθήκες κοσμικής κρίσης (secular stagnation) και του υπερ-κύκλου χρέους στο πλαίσιο των αποκλινουσών δρόμων ανάπτυξης στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Ιδιαίτερα σημαντικές κρίνονται οι διαδικασίες της παγκοσμιοποίησης, της ανταγωνιστικότητας και της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και ο προσδιορισμός του ρόλου της Ελλάδας.

Παράλληλα τίθεται και το ζήτημα της θεωρητικής υποδομής ενός μοντέλου ανάπτυξης. Προφανώς ένα τέτοιο μοντέλο θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη την εξέλιξη της ανάπτυξης με βάση το χρονικό ορίζοντα αναφοράς.

α) Στο βαθμό που αναφέρεται στο βραχυπρόθεσμο και μεσοπρόθεσμο ορίζοντα θα πρέπει να υπάρχουν σημαντικές αναφορές στη μακροοικονομική διαχείριση της ελληνικής οικονομίας. Οπότε εδώ υπεισέρχονται και τα ζητήματα που σχετίζονται με το σχεδιασμό και την εφαρμογή των χρηματοδοτικών πακέτων ενίσχυσης της ελληνικής οικονομίας μετά το 2010 αλλά και όλη την πολιτική δημοσιονομικής προσαρμογής και διαθρωτικών αλλαγών που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα ως αποτέλεσμα της κρίσης χρέους.

β) Στο βαθμό που αναφέρεται στο μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα το μοντέλο ανάπτυξης θα έπρεπε να λάβει υπόψη του γνωστές θεωρητικές προδιαγραφές ή να αναπτύξει μια γενικότερη εκλεκτική προσέγγιση στα θέματα μεγέθυνσης που θα λάμβανε υπόψη τα ζητήματα ανάπτυξης και επιρροών με συγγενείς και όμορες επιστήμες. Από εκεί και πέρα η μακροχρόνια διαδικασία ανάπτυξης δεν μπορεί παρά να έχει μια εξελικτική διάσταση που θα είναι σε θέση να ερμηνεύσει την ιστορική εξέλιξη της οικονομίας και να μπορεί να κάνει πρόβλεψη για το μέλλον της.

Έτσι λοιπόν, οι απαιτήσεις μας από ένα ολοκληρωμένο μοντέλο μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας είναι ιδιαίτερα υψηλές και θα απαιτήσουν το υλικό από πολλές συζητήσεις πάνω στο φλέγον αυτό ζήτημα. Μια σημαντική συμβολή για το σκοπό αυτό αποτελεί το υπό έκδοση βιβλίο με τίτλο "A New Growth Model for the Greek Economy: Requirements for Long-Term Sustainability" το οποίο αναμένεται να εκδοθεί από τον εκδοτικό οίκο Palgrave McMillan τον Ιούνιο του 2016.

Με αφορμή την έκδοση του βιβλίου αυτού, θα πραγματοποιηθεί συζήτηση σχετικά με το ποιες είναι οι προϋποθέσεις προκειμένου να αναπτυχθεί η ελληνική οικονομία. Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 25 Μαΐου 2016, 18:00-20:30, στο κεντρικό κτήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών όπου το Ε-Learning του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και το In Deep Analysis, διοργανώνουν μια συζήτηση με θέμα «Προϋποθέσεις Ανάπτυξης για την Ελληνική Οικονομία». Οι συζητητές με τους οποίους θα συζητήσουμε για όλα τα παραπάνω θέματα είναι οι:

-Καθ. Harold James, ΗΠΑ, Πανεπιστήμιο Princeton.

-Δρ. Ζsolt Darvas, Βέλγιο, Ινστιτούτο Bruegel.

-Καθ. Paolo Manasse, Ιταλία, Πανεπιστήμιο της Μπολόνια.

-Δρ. Klaus Schrader, Γερμανία, Ινστιτούτο Παγκόσμιας Οικονομίας του Κιέλου.

-Καθ. Michael Haliassos, Γερμανία και Ελλάδα, Πανεπιστήμιο Goethe της Φρανκφούρτης.

-Καθ. Παναγιώτης Πετράκης, Ελλάδα, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ημερίδα και το live streaming δείτε εδώ.

Δημοφιλή