Η Παλαιστίνη «ανοίγει» θέμα προσφυγής στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο κατά του Ισραήλ

Η Παλαιστίνη «ανοίγει» θέμα προσφυγής στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο κατά του Ισραήλ
Venezuelans march with a large Palestinian flag during a government organized demonstration in support of the Palestinian people and against Israel's offensive in Gaza, in Caracas, Venezuela, Saturday, Aug. 2, 2014. (AP Photo/Ariana Cubillos)
Venezuelans march with a large Palestinian flag during a government organized demonstration in support of the Palestinian people and against Israel's offensive in Gaza, in Caracas, Venezuela, Saturday, Aug. 2, 2014. (AP Photo/Ariana Cubillos)
ASSOCIATED PRESS

Προχωρώντας σε μια κίνηση που θεωρείται βέβαιο πως θα εξοργίσει τόσο το Ισραήλ, όσο και την κυβέρνηση των ΗΠΑ, οι Παλαιστίνιοι επέδωσαν στα κεντρικά γραφεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών τα έγγραφα που υπέγραψε ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, επιδιώκοντας την ένταξη της Παλαιστίνης σε 16 διεθνείς συμβάσεις και συνθήκες, συμπεριλαμβανομένου του υπογεγραμμένου Καταστατικού της Ρώμης, για την ένταξη του κράτους της Παλαιστίνης στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Ο επικεφαλής της παλαιστινιακής αποστολής στον ΟΗΕ —στον οποίο η Παλαιστίνη έχει καθεστώς κράτους-παρατηρητή— Ριγιάντ Μανσούρ, όπως και ο εκπρόσωπος του Οργανισμού Φαρχάν Χακ επιβεβαίωσαν την επίδοση των εγγράφων. Η κίνηση αναμένεται να κλιμακώσει ακόμα περισσότερο την ένταση ανάμεσα στο Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους, να οδηγήσει στη μείωση της αμερικανικής βοήθειας ή ακόμη και σε κυρώσεις από την Ουάσινγκτον.

«Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα», έκρινε ο Μανσούρ μιλώντας προς τους δημοσιογράφους στην έδρα των ΗΕ. «Είναι μια επιλογή που κάναμε ώστε να επιδιώξουμε να αποδοθεί δικαιοσύνη για όλα τα θύματα που έχει σκοτώσει το Ισραήλ, η δύναμη κατοχής».

Το γραφείο Τύπου του ΟΗΕ εξέδωσε μια ανακοίνωση στην οποία διευκρινίζει πως οι Παλαιστίνιοι επέδωσαν τα απαιτούμενα έγγραφα για να ενταχθούν σε 16 διεθνείς συνθήκες. Τα έγγραφα αυτά «μελετώνται» ώστε «να καθοριστούν τα προσήκοντα επόμενα βήματα», διευκρίνισε.

Βάσει του Καταστατικού της Ρώμης, οι Παλαιστίνιοι θα ενταχθούν στο ΔΠΔ την πρώτη ημέρα του μήνα που ακολουθεί μια περίοδο αναμονής 60 ημερών μετά την επίδοση των υπογεγραμμένων και επικυρωμένων εγγράφων εισδοχής στα Ηνωμένα Έθνη στη Νέα Υόρκη.

Η κίνηση αυτή ανοίγει τον δρόμο ώστε το δικαστήριο να αποκτήσει δικαιοδοσία για τα εγκλήματα που διαπράττονται στα Παλαιστινιακά Εδάφη αλλά και να ερευνήσει τη συμπεριφορά των ηγετών τόσο του Ισραήλ, όσο και της Παλαιστίνης την τελευταία δεκαετία αιματηρών συρράξεων.

Ούτε το Ισραήλ, ούτε οι ΗΠΑ έχουν ενταχθεί στο ΔΠΔ

Ο Μανσούρ είπε ακόμη πως οι Παλαιστίνιοι ζήτησαν αναδρομική έρευνα από το ΔΠΔ για «τα εγκλήματα τα οποία διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια του πιο πρόσφατου πολέμου στη Γάζα». Αναφερόταν στον πόλεμο των 50 ημερών ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ και τη Χαμάς τη Λωρίδα της Γάζας το περασμένο καλοκαίρι.

Πάνω από 2.100 Παλαιστίνιοι, 67 Ισραηλινοί στρατιώτες και έξι άμαχοι στο Ισραήλ σκοτώθηκαν στον πόλεμο αυτό, που διήρκεσε από τον Ιούλιο ως τον Αύγουστο.

Ερωτηθείς για τον κίνδυνο επιβολής κυρώσεων από τις ΗΠΑ ή τη μείωση της αμερικανικής οικονομικής βοήθειας εξαιτίας της ένταξης της Παλαιστίνης στο ΔΠΔ, ο Μανσούρ απάντησε: «Προκαλεί ειλικρινά αμηχανία όταν ζητάς δικαιοσύνη διαμέσου μιας νομικής προσέγγισης το να τιμωρείσαι επειδή το πράττεις».

Η διπλωματία των ΗΠΑ τόνισε πως η κίνηση των Παλαιστινίων προκαλεί βαθιά ανησυχία στην Ουάσινγκτον και δεν θα συμβάλλει στις προσπάθειες να επιτευχθεί ειρήνευση στην περιοχή.

«Είναι ένα βήμα κλιμάκωσης, που δεν θα επιτύχει κανένα από τα αποτελέσματα που οι περισσότεροι Παλαιστίνιοι ελπίζουν εδώ και καιρό να δουν για τον λαό τους», σχολίασε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζεφ Ράθκε. «Ενέργειες σαν αυτή δεν είναι η απάντηση» στα προβλήματα στη Μέση Ανατολή, έκρινε ο ίδιος.

Χθες ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου είπε πως η κίνηση αυτή του Αμπάς εκθέτει τους Παλαιστίνιους ηγέτες στον κίνδυνο να διωχθούν για υποστήριξη μιας «τρομοκρατικής οργάνωσης»—της Χαμάς—ενώ ήδη προχθές δεσμευόταν να «λάβει μέτρα» για να αντιμετωπίσει τις όποιες κινήσεις εναντίον του Ισραήλ. «Θα λάβουμε μέτρα (...) για να προστατεύσουμε τους Ισραηλινούς στρατιώτες», ανέφερε ο Νετανιάχου σε μια ανακοίνωση την οποία έδωσαν στη δημοσιότητα οι υπηρεσίες του.

Αμερικανοί αξιωματούχοι διαμηνύουν ότι η συνέχιση της χορήγησης οικονομικής βοήθειας στους Παλαιστίνιους, η οποία ανέρχεται σε περίπου $400 εκατ. ετησίως, τίθεται εν αμφιβόλω μετά την κίνηση της Παλαιστινιακής Αρχής να ενταχθεί στο ΔΠΔ, το οποίο εδρεύει στη Χάγη και εντέλλεται να εκδικάζει υποθέσεις που αφορούν εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, όπως οι γενοκτονίες.

Εξάλλου η παλαιστινιακή ηγεσία εξετάζει το ενδεχόμενο να υποβάλει ένα νέο σχέδιο ψηφίσματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ το οποίο θα προβλέπει τον τερματισμό της ισραηλινής κατοχής, μετά την αποτυχία του πρώτου σχεδίου στο ΣΑ νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, όπου το ψήφισαν εννιά από τις 15 χώρες-μέλη.

Οι ΗΠΑ έχουν ήδη ξεκαθαρίσει πως δεν θα διστάσουν να ασκήσουν βέτο, όπως έχουν δικαίωμα, για να εμποδίσουν την έγκριση από το ΣΑ οιουδήποτε ψηφίσματος κρίνουν ότι είναι «αντιπαραγωγικό».

Οι Παλαιστίνιοι θα υποβάλλουν εκ νέου ένα σχέδιο ψηφίσματος που θα προβλέπει «τον τερματισμό της (ισραηλινής) κατοχής και την εγκαθίδρυση ενός κράτους της Παλαιστίνης στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ», ανέφερε ο Νάμπιλ Αμπού Ρουντέινα, εκπρόσωπος της παλαιστινιακής προεδρίας, σε μια ανακοίνωσή του.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοφιλή