ΔΙΕΘΝΕΣ
15/01/2015 04:25 EET | Updated 15/01/2015 04:26 EET

Φάκελος Pegida: Πώς εκμεταλλεύεται τις τρομοκρατικές επιθέσεις στη Γαλλία

ASSOCIATED PRESS
Participants of a rally called 'Patriotic Europeans against the Islamization of the West' (PEGIDA) hold German flags and lights during a demonstration entitled ‘Christmas With Pegida’ in front of the bronze equestrian statue of King John of Saxony in Dresden, eastern Germany, Monday, Dec. 22, 2014. For the past ten weeks, activists protesting Germany’s immigration policy and the spread of Islam in the West have been marching each Monday. (AP Photo/Jens Meyer)

Στην «αξιοποίηση» των τρομοκρατικών επιθέσεων στη Γαλλία για την προώθηση της «ατζέντας» του προβαίνει η αντιισλαμική οργάνωση Pegida στη Γερμανία, η οποία έχει ως στόχο την υπεράσπιση των «ιουδαιο-χριστιανικών» αξιών.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα της HuffPost US, λίγο μετά την επίθεση στο Charlie Hebdo, το Pegida στράφηκε στα social media για να καταδικάσει τον ισλαμικό εξτρεμισμό.

«Μόλις μισή ώρα μετά την επίθεση, είδα στη σελίδα του Pegida στο Facebook για να δω εάν θα την αξιοποιούσαν, και το είχαν κάνει» δήλωσε στο HuffPost Live ο Κρίστιαν Γκάρμαν, οικονομικός σύμβουλος. «Υπήρχε ένα μήνυμα, κάτι στο ύφος του “λέτε ότι δεν φοβάστε τους μουσουλμάνους, και δείτε τι συνέβη τώρα».

Ωστόσο, αν και οι διαδηλώσεις του Pegida έχουν φτάσει σε επίπεδα προσέλευσης ρεκόρ τον τελευταίο καιρό, ο Γκάρμαν διαβεβαίωσε ότι οι υποστηρικτές του αποτελούν ακόμα «μειονότητα» στη Γερμανία. «Ήμουν σε διαδήλωση κατά του Pegida στην Κολωνία...και η αναλογία μεταξύ των ανθρώπων που διαδήλωναν υπέρ του Pegida και αυτών που διαδήλωναν κατά του ήταν ένας προς 200».

Η περίπτωση του Pegida ωστόσο προκαλεί προβληματισμούς, καθώς οι αριθμοί των υποστηρικτών του δείχνουν να αυξάνονται, καθώς εντείνεται ο φόβος και ο θυμός απέναντι στην ισλαμιστική βία.

Το Pegida ( Patriotische Europaer Gegen die Islamisierung des Abendlandes- Πατριώτες Ευρωπαίοι κατά της Ισλαμοποίησης της Δύσης) υποστηρίζει πως οι Ευρωπαίοι πρέπει να «ξυπνήσουν» απέναντι στην απειλή του ισλαμιστικού εξτρεμισμού. Επιθυμούν την επιβολή περιορισμών όσον αφορά στη μετανάστευση, κατηγορώντας τις αρχές ότι αποτυγχάνουν να εφαρμόσουν τους υπάρχοντες νόμους.

Στις 12 Ιανουαρίου 25.000 άτομα παρέστησαν στην πορεία στη Δρέσδη- η οποία, όπως σημειώνεται σε δημοσίευμα του BBC, έχει πολύ λιγότερους μετανάστες σε σχέση με άλλες πόλεις. Μεταξύ των συνθημάτων περιλαμβάνεται το «wir sind das Volk» (είμαστε ο λαός), το οποίο παραπέμπει στις αντικομμουνιστικές διαδηλώσεις στην πρώην ανατολική Γερμανία του 1989.

Το Pegida υποστηρίζει πως μάχεται υπέρ των Ιουδαιοχριστιανικών αξιών και στο 19 σελίδων μανιφέστο του αποφεύγει τη χρήση ρατσιστικής γλώσσας. Τάσσεται κατά των «κηρύκων του μίσους, ανεξαρτήτως θρησκείας» και κατά του εξτρεμισμού, «θρησκευτικού ή πολιτικού». Είναι επίσης κατά της «πολιτικής ιδεολογίας κατά των γυναικών, που δίνει έμφαση στη βία», αλλά «όχι κατά των μουσουλμάνων που έχουν ενσωματωθεί». Εναντιώνεται σε αυτά που θεωρεί φιλελεύθερη πολιτική ορθότητα και πολυπολιτισμικότητα στη Γερμανία.

Ξεκίνησε ως group στο Facebook από τον Λουτζ Μπάχμαν, 41 ετών, σεφ που έγινε graphic designer, ο οποίος υποστηρίζει ότι δεν είναι ρατσιστής και έχει παραδεχθεί παλαιότερες καταδίκες- περιλαμβανομένης μιας για διακίνηση ναρκωτικών- και έχει περάσει χρόνο στη φυλακή. Οι αριθμοί του αυξήθηκαν χάρη στα social media, και το γκρουπ σύντομα προσέλκυσε δεξιούς υποστηρικτές από κάποια εδραιωμένα πολιτικά κόμματα.

Σε άρθρο/ ανάλυσή του στη γερμανική έκδοση της HuffPost, o Σεμπάστιαν Κριστ εκτιμά ότι η διαδήλωση στη Δρέσδη ήταν η χειρότερη όλων, κατηγορώντας τους διαδηλωτές για υποκρισία, καθώς στο παρελθόν έχουν καταφερθεί εναντίον των ΜΜΕ, αλλά εμφανίζονται να πενθούν για το Charlie Hebdo. Επίσης, επισημαίνει τον κίνδυνο βίας, που είναι υψηλότερος πλέον, και σημειώνει ότι η οργάνωση αποτελεί χώρο συγκέντρωσης για πολλούς δεξιούς εξτρεμιστές από όλη τη Γερμανία, κάνοντας παράλληλα λόγο για αυξημένες στρατηγικές δεξιότητας από τους διοργανωτές της. Κλείνοντας, τονίζει πως, παρά τις επικρίσεις, οι αριθμοί των υποστηρικτών του συνεχίζουν να αυξάνονται.