ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
05/05/2015 16:30 EEST | Updated 05/05/2015 17:58 EEST

ΔΝΤ: Δεν πιέσαμε τους Ευρωπαίους για μεγάλο κούρεμα του ελληνικού χρέους όμως χρειάζεται ελάφρυνση

ASSOCIATED PRESS
Managing Director of the International Monetary Fund Christine Lagarde, right, arrives for a meeting of eurogroup finance ministers in Brussels on Friday, Feb. 20, 2015. Eurozone finance ministers meet for a crucial day of talks Friday to see whether a Greek debt relief proposal is acceptable to Germany and other nations using the common currency. (AP Photo/Virginia Mayo)

Διαψεύδει το ΔΝΤ ότι πίεσε για μεγάλο κούρεμα του ελληνικού χρέους στο Eurogroup της Λετονίας, όπως τόνιζαν δημοσιεύματα. Ωστόσο, o εκπρόσωπος του ΔΝΤ επισημαίνει ότι όσο απομακρυνόμαστε από τους στόχους του 2012, τόσο μεγαλύτερη είναι η ανάγκη επιπλέον χρηματοδότηση και ελάφρυνση του χρέους.

«Στη σύνοδο του Eurogroup στη Ρίγα τον περασμένο μήνα το ΔΝΤ δεν πίεσε για μια ελάφρυνση του χρέους σε μεγάλη κλίμακα, όπως αναφέρουν ορισμένες πληροφορίες στον Τύπο», αναφέρει χαρακτηριστικά το Ταμείο. Όμως, συμπληρώνει «όσο διευρύνεται το χάσμα μεταξύ των αποφασισμένων μέτρων και των αρχικών στόχων (που τέθηκαν) του 2012, τόσο μεγαλύτερη θα καθίσταται η ανάγκη για μια επιπρόσθετη χρηματοδότηση και μια ελάφρυνση του χρέους ώστε να καταστεί πιο βιώσιμο».

Οι Financial Times έγραψαν ότι το ΔΝΤ φέρεται να προειδοποίησε την ευρωζώνη πως η εκτροπή του ελληνικού προγράμματος διάσωσης είναι τόσο μεγάλη που η Ελλάδα κινδυνεύει να χάσει τη στήριξη του Ταμείου αν οι ευρωπαίοι δανειστές δεν διαγράψουν μεγάλο μέρος του χρέους της.

Νωρίτερα, το Μέγαρο Μαξίμου κατηγορούσε ΔΝΤ και ΕΕ για την καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις, τονίζοντας ότι οι διαφωνίες μεταξύ τους είναι αυτό που μπλοκάρει τη συμφωνιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει ο Μιχάλης Ιγνατίου, στο Ταμείο πιστεύουν τα εξής:

  • Ότι οι Ευρωπαίοι πρέπει να πάρουν την απόφαση για να εξασφαλιστεί η ρευστότητα μέχρι τον Ιούνιο. Αρα να δώσουν αυτοί τα χρήματα. Στην περίπτωση αυτή το Ταμείο θα συμφωνήσει. Δεν θα σταθεί εμπόδιο.
  • Ότι η Ελλάδα πρέπει να δεχθεί μέτρα διότι από τη στιγμή που η νέα διάγνωση αναφέρει ότι αντί πλεονάσματος οι αριθμοί δείχνουν έλλειμμα, πρέπει –λένε στο Ταμείο- να ληφθούν νέα σκληρά μέτρα ή να γίνει κούρεμα ή και τα δύο ταυτόχρονα.

Η κατάσταση πάντως δεν είναι καλή και με δεδομένη την τοποθέτηση του κ. Τσίπρα στη συνομιλία του με την κ. Λαγκάρντ ότι η Ελλάδα έχει δυσκολίες να πληρώσει τους τόκους και σε έξι μέρες τη δόση του δανείου, μπορούμε να πούμε ότι οι μέρες που διανύουμε είναι χειρότερες και από αυτές του Απριλίου-Μαίου του 2010.

Αναφέρει επίσης ότι η γενική διευθύντρια του Ταμείου και τα μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα δεν θα αποφύγει το τρίτο Μνημόνιο, το καλοκαίρι.