ΔΙΕΘΝΕΣ
28/05/2015 14:58 EEST | Updated 28/05/2015 15:10 EEST

«Ανοίγουν» δύο ακόμη οδοφράγματα στην Κύπρο. Νέα βήματα προσέγγισης κατά τη συνάντηση Αναστασιάδη - Ακιντζί

IAKOVOS HATZISTAVROU via Getty Images
Cypriot President Nicos Anastasiades (R) shakes the hand of Turkish Cypriot President of the self-proclaimed Turkish Republic of Northern Cyprus (TRNC), Mustafa Akinci, following a UN-sponsored meeting at Ledra palace on May 11, 2015. AFP PHOTO / IAKOVOS HATZISTAVROU (Photo credit should read IAKOVOS HATZISTAVROU/AFP/Getty Images)

Με γοργούς ρυθμούς προχωρούν στη λήψη νέων μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης οι ηγέτες Κυπρίων και Τουρκοκυπρίων όπως φάνηκε και κατά τη νέα συνάντησή τους την Πέμπτη, στην περιοχή του αεροδρομίου της Λευκωσίας, παρουσία και του ειδικού συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ. .

Οι κκ Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί αποφάσισαν να προχωρήσουν:

-Στη σύνδεση των δύο δικτύων ηλεκτρισμού και να αρχίσουν να λαμβάνουν πρακτικά βήματα προς επίτευξη αυτού του στόχου

 

-Συμφώνησαν επίσης ότι θα ήταν επιθυμητή η διασύνδεση της κινητής τηλεφωνίας και θα δώσουν οδηγίες στην τεχνική επιτροπή για οικονομικά και εμπορικά θέματα  και τους εμπειρογνώμονες τους προς επίλυση αυτού του θέματος

 

-Συμφώνησαν ακόμα να γίνει αρχή στις εργασίες για τερματισμό των παρεμβολών στις ραδιοφωνικές συχνότητες και στην ίδρυση τεχνικής επιτροπής ισότητας του φύλου, ενώ αντάλλαξαν τα ονόματα των μελών που θα απαρτίζουν την τεχνική επιτροπή πολιτισμού που είχε συμφωνηθεί την προηγούμενη φορά

Δεσμεύτηκαν δε πως θα προχωρήσουν άμεσα στο άνοιγμα των περισσότερων οδοφραγμάτων, αρχικά της Λεύκας και της Δερύνειας ενώ συμφώνησαν συμφώνησαν να διερευνήσουν μια σειρά  από άλλα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης παράλληλα με τις ουσιαστικές διαπραγματεύσεις.

Ο δε, ειδικός σύμβουλος, Εσπεν Μπαρθ Άιντα διάβασε κοινή δήλωση – έκκληση των δύο ηγετών για το θέμα των αγνοουμένων. «Το θέμα των αγνοουμένων αποτελεί ένα από τα πιο οδυνηρά κεφάλαια στην ιστορία της Κύπρου» ανέφερε η ανακοίνωση τονίζοντας πως «η επούλωση αυτής της ανοιχτής πληγής το συντομότερο είναι σημαντική για να μειωθεί ο πόνος των συγγενών των αγνοουμένων».

Παραδέχονται βέβαια πως καθώς έχουν περάσει αρκετά χρόνια η δυνατότητα εξεύρεσης αγνοουμένων είναι ιδιαίτερα δύσκολη γι' αυτό και οι κκ Αναστασιάδης και Ακιντζί καλούν «οποιονδήποτε μπορεί να έχει πληροφορίες για πιθανά σημεία ταφής αγνοουμένων να μοιραστεί αυτές τις πληροφορίες με την Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ) χωρίς δισταγμό...Εγγυόμαστε ότι θα γίνει πλήρως σεβαστή η εμπιστευτικότητα τους» υπόσχονται οι δύο ηγέτες, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «πρόκειται για ένα ανθρωπιστικό καθήκον που πρέπει να εκπληρωθεί».

Τέλος ο κ.Άιντα, σχολίασε πως οι δύο ηγέτες «έκαναν τα επόμενα βήματα προς εκπλήρωση του κοινού τους οράματος για μια ενωμένη, ομόσπονδη Κύπρο» σημειώνοντας πως ο εποικοδομητικός τους διάλογος, συμπεριέλαβε μια σειρά από βασικά ζητήματα που εισέρχονται στον πυρήνα του κυπριακού προβλήματος.

«Δημιουργική» χαρακτήρισε τη συνάντηση ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας «στο πλαίσιο της προσπάθειάς μας να δημιουργήσουμε τις απαραίτητες συνθήκες για να επιτύχουμε αυτό που είναι όλων ο στόχος: Το συντομότερο δυνατόν να επιτύχουμε μια λύση που να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των Ε/κ και των Τ/κ. Μια λύση που θα διασφαλίζει ότι αυτό το κράτος θα συνάδει απόλυτα με τα ευρωπαϊκά δεδομένα των υπολοίπων κρατών μελών». Ο δε Μουσταφά Ακιντζί, επεσήμανε πως κατά τη συνάντηση υπήρξε πρόοδος παρά τις δυσκολίες, ενώ αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο θέμα των αγνοουμένων και της Επιτροπής που θα δημιουργηθεί για την ισότητα του κοινωνικού φύλου.

Με πληροφορίες από Φιλελεύθερος, Hurrieyt Daily News