Κατά της διάθεσης μετοχών του ΟΛΠ ο διευθύνων σύμβουλος, Γιώργος Ανωμερίτης

Κατά της διάθεσης μετοχών του ΟΛΠ ο διευθύνων σύμβουλος, Γιώργος Ανωμερίτης
sooc

Μια πρώτη «γεύση» της πολυαναμενόμενης τοποθέτησής του κατά την Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά σχετικά με τα σχέδια της κυβέρνησης για τη διάθεση μετοχών του σε ιδιώτες, έδωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΑΕ Γιώργος Ανωμερίτης υποστηρίζοντας την άποψη πως τα λιμάνια θα πρέπει να βρίσκονται υπό τον έλεγχο του Δημοσίου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Η δήλωση του κ.Ανωμερίτη, ήρθε κατά τη διάρκεια του συνεδρίου για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Θάλασσας και κατόπιν ερωτήσεως της συντονίστριας της συζήτησης με τον ίδιο να υποστηρίζει πως οι όποιες επιχειρηματικές δραστηριότητές των λιμένων μπορούν να παραχωρούνται σε ιδιώτες ή κοινωνικούς φορείς, υπό τον όρο της προστασίας του περιβάλλοντός. Ειδικότερα δε σε ό,τι αφορά τους λιμένες της Αττικής υποστήριξε πως θα πρέπει να προχωρήσει η δημιουργία ενός ενιαίου Λιμενικού Συστήματος, δηλαδή συνένωσης των εταιρειών υπό μια κοινή διαχειριστική αρχή.

Υποστήριξε δε πως τα λιμάνια θα πρέπει να συνδεθούν με την πόλη, η αυτοδιοίκηση να έχει πιο ενεργό ρόλο στο μετοχικό τους κεφάλαιο και στη διοίκησή, φέροντας ως παράδειγμα το μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης, το Ρότερνταμ που έχει δύο μετόχους, τον δήμο με 70% και το δημόσιο με 30%. Πρόσθεσε επίσης ότι οι περισσότερες των λειτουργιών του λιμανιού του Ρότερνταμ έχουν δοθεί με Συμβάσεις Παραχώρησης δοθεί σε ιδιωτικές ή δημόσιες επιχειρήσεις.

Η τοποθέτηση αυτή του κ.Ανωμερίτη, έρχεται ουσιαστικά σε πλήρη αντίθεση με τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης η οποία φαίνεται αποφασισμένη να προχωρήσει στη διάθεση του 51% των μετοχών της ΟΛΠ ΑΕ, και ενδεχομένως στη συνέχει ακόμη ενός 16%. Βέβαια, η τοποθέτηση του δεν αποτελεί έκπληξη καθώς ο ίδιος είχε εκφράσει την αντίθεσή του και κατά το παρελθόν, όταν εν μέσω οικονομικής κρίσης οι δύο προηγούμενες κυβερνήσεις απεργάζονταν επίσης σχέδια διάθεσης των μετοχών της ΑΕ.

Ωστόσο, ο κ.Ανωμερίτης, το τελευταίο διάστημα έχει επιλέξει να μην προχωρά σε δημόσιες τοποθετήσεις επί του ζητήματος, δεσμευόμενος να απαντήσει συνολικά κατά την ομιλία του στην ετήσια τακτική ΓΣ των μετοχών της ΟΛΠ ΑΕ η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 13 Ιουνίου.

Το θέμα βέβαια της διάθεσης μετοχών, μέσω διεθνούς δημόσιου διαγωνισμού έχει προκαλέσει αντιδράσεις και εντός της κυβέρνησης, της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στελεχών του κόμματος καθώς και εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ο κ.Ανωμερίτης, κατά την εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής, υποστήριξε ακόμη πως θα πρέπει να ενεργοποιηθούν clusters καινοτομίας και προγράμματα πιστοποίησης των λιμενεργατών και των υπαλλήλων τους, αφού το εργατικό δυναμικό αποτελεί μαζί με τις τεχνολογίες την πιο σημαντική παράμετρο ανάπτυξης τους.

Πήγαινε στην αρχική σελίδα