«Στην Ελλάδα πάνω από 3 εκ. αδέσποτα εγκαταλείπονται από ανεύθυνους κηδεμόνες»

«Στην Ελλάδα πάνω από 3 εκ. αδέσποτα εγκαταλείπονται από ανεύθυνους κηδεμόνες»
huffpost greece

Ακόμα κι αν δεν ασχολείστε με το κομμάτι των αδέσποτων ζώων δεν μπορεί να μην έχετε ακούσει για τη Ζωοφιλική Ένωση Ηλιούπολης (ΖΕΗ). Πρόκειται για μία εθελοντική οργάνωση που βοηθά τα αδέσποτα ζώα της Ηλιούπολης (και όχι μόνο) ώστε να έχουν ένα καλύτερο μέλλον, ενώ ταυτόχρονα προσπαθούν να ενημερώσουν και να ευαισθητοποιήσουν τον κόσμο. Η HuffPost Greece μίλησε με τα μέλη της οργάνωσης σχετικά με το έργο τους.

Πώς δημιουργήθηκε η Ζωοφιλική Ένωση Ηλιούπολης;

Η Ζωοφιλική Ένωση Ηλιούπολης είναι αναγνωρισμένο φιλοζωικό σωματείο από το 1997. Δημιουργήθηκε από μια ομάδα εθελοντών, ανθρώπων με μεγάλη αγάπη για τα ζώα. Δραστηριοποιείται στον τομέα της περισυλλογής, διάσωσης και περίθαλψης των αδέσποτων ζώων του Δήμου Ηλιούπολης και όχι μόνον. Κάθε χρόνο περιθάλπει, σιτίζει, εμβολιάζει, στειρώνει και προωθεί για υιοθεσία πάνω από 300 αδέσποτα ζώα (κυρίως σκύλους και γάτες), τα οποία και προωθεί κυρίως μέσω του Τύπου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για υιοθεσία. Είναι σωματείο μη κερδοσκοπικό και βασίζει τη λειτουργία του στις εισφορές των μελών του, στις εισφορές τρίτων και σε χορηγίες εταιριών. Αυτή τη στιγμή η ΖΕΗ έχει 12 ενεργούς εθελοντές.

Ποιες είναι οι δράσεις σας;

Εκτός από την φροντίδα των ζώων τα μέλη της Ζωοφιλικής Ένωσης Ηλιούπολης φροντίζουν για την ενημέρωση των πολιτών πάνω σε θέματα που αφορούν τα κατοικίδια σε μία προσπάθεια να προωθήσουν την υπεύθυνη φιλοζωία και τις υιοθεσίες αδέσποτων. Αυτό πραγματοποιείται με την δημιουργία και διανομή ενημερωτικών εντύπων και διαφημιστικών κοινωνικών μηνυμάτων που μεταδίδονται πανελλαδικά. Όλα αυτά γίνονται αφιλοκερδώς, με την βοήθεια των εθελοντών και των χορηγών καθώς και των τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών που μεταδίδουν δωρεάν. Παράλληλα μέλη μας φροντίζουν για την ενημέρωση των πολιτών με επισκέψεις σε σχολεία και ιδρύματα. Στόχος του Σωματείου μας είναι «Ένα σπίτι και μία οικογένεια για κάθε αδέσποτο». «Αδέσποτο» θεωρείται κάθε κατοικίδιο ζώο που βρίσκεται εκτός των ορίων κάποιας ιδιοκτησίας και δεν συνοδεύεται από τον ιδιοκτήτη του ή προσωρινό κάτοχο.

Πού βρίσκετε χρήματα για τις δράσεις σας;

Συνεργαζόμαστε με τους κτηνιάτρους της περιοχής μας για εμβολιασμούς, στειρώσεις και ορθοπεδικά χειρουργεία, δεδομένου ότι περισυλλέγουμε αρκετά αδέσποτα ζώα τραυματισμένα από αυτοκίνητα, λόγω της αυξημένης κίνησης στο μεγαλύτερο τμήμα του οδικού δικτύου της περιοχής μας. Διατηρούμε κάποια αδέσποτα σε ιδιωτικά καταφύγια ζώων, όταν δεν μπορούν να μείνουν στον δρόμο και τα έξοδα για τη φύλαξή τους είναι υπέρογκα. Τα μέλη του Σωματείου μας εργάζονται νύχτα-μέρα εθελοντικά και προσφέρουν τα σπίτια τους για τη φιλοξενία των αδέσποτων -κυρίως αυτών που βρίσκονται υπό ανάρρωση- και τα αυτοκίνητά τους για την μεταφορά των ζώων. Τα ζώα που δίνουμε για υιοθεσία δίνονται μόνο εντός Αττικής καθώς δεν υπάρχει η δυνατότητα ελέγχου των υποψήφιων κηδεμόνων στην επαρχία. Αν κάποιος από επαρχία θέλει να υιοθετήσει τον παραπέμπουμε σε κάποιο από τα σωματεία ή τις φιλοζωικές ομάδες που υπάρχουν στην περιοχή του. Στην Ελλάδα υπάρχουν πάνω από 3 εκατομμύρια αδέσποτα, σκύλοι, γάτες και πλέον κουνέλια και ινδικά χοιρίδια που εγκαταλείπονται από ανεύθυνους κηδεμόνες, αναπαράγονται στον δρόμο, ζουν μια άθλια ζωή και υποφέρουν μέχρι το τέλος.

Στα χρόνια που λειτουργείτε, έχετε παρατηρήσει να είναι πιο ευαισθητοποιημένος ο κόσμος σχετικά με τα αδέσποτα ζώα;

Στα χρόνια λειτουργίας μας παρατηρούμε ότι ναι μεν αυξάνεται ο αριθμός φιλόζωων, ότι υπάρχουν ευαισθητοποιημένοι πολίτες, κυρίως νέα παιδιά, που θα τρέξουν και θα βοηθήσουν, όμως έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των ζώων που εγκαταλείπονται με την δικαιολογία της οικονομικής κρίσης αλλά και των ζώων που κακοποιούνται. Υπάρχει επίσης, ένας τεράστιος αριθμός ανεύθυνων κηδεμόνων που έχουν το σκύλο ή την γάτα τους παρατημένα σε μια ταράτσα ή σε ένα μπαλκόνι, που δεν μαζεύουν τις ακαθαρσίες του ζώου τους στην βόλτα, που το αφήνουν να ζευγαρώνει ανεξέλεγκτα. Υπάρχει ακόμη μεγάλη άγνοια σε ότι αφορά το θέμα των στειρώσεων. Οι περισσότεροι νομίζουν ότι αν στειρώσουν το κατοικίδιό τους, θα αλλάξει ο χαρακτήρας του, θα μελαγχολήσει, θα του στερήσουμε την χαρά του σεξ και της μητρότητας. Θα πρέπει επιτέλους να συνειδητοποιήσουμε ότι τα ζώα ΔΕΝ σκέφτονται όπως οι άνθρωποι και δεν πέφτουν σε βαριά μελαγχολία επειδή δεν θα τεκνοποιήσουν. Αυτά είναι ανθρώπινα συναισθήματα. Η στείρωση, εκτός του ότι βοηθάει στο να περιοριστεί ο αριθμός των αδέσποτων ζώων, προστατεύει το ζώο από ψευδοκυήσεις, καρκίνους στο στήθος και τα γεννητικά όργανα καθώς και αφροδίσια νοσήματα που μεταδίδονται με το ζευγάρωμα. Ναι, μπορεί σε έναν ιδανικό κόσμο να μην χρειαζόταν να στειρώσουμε, όμως στην Ελλάδα του 2015 με τα πάνω από 3 εκατομμύρια αδέσποτα είναι αναγκαίο. Και για όσους ισχυρίζονται ότι με την στείρωση επεμβαίνουμε στην φύση του ζώου, να υπενθυμίσουμε ότι στην φύση του σκύλου και της γάτας έχουμε ήδη επέμβει από την στιγμή που τα εξημερώσαμε. Βασικό είναι να υπάρχει σωστή ενημέρωση πάνω στα θέματα των κατοικιδίων, της υπεύθυνης φιλοζωίας και των υποχρεώσεων του κηδεμόνα και αυτό θα πρέπει να ξεκινάει από το σχολείο.

Τι πιστεύετε ότι πρέπει να αλλάξει στο κράτος ώστε να γίνει πρόοδος στο θέμα των αδέσποτων ζώων;

Αυτό που θα πρέπει να γίνει από το κράτος επίσης είναι η εφαρμογή της υπάρχουσας νομοθεσίας. Ενώ υπάρχουν νόμοι, καθημερινά ενημερωνόμαστε για περιπτώσεις που η αστυνομία δεν επεμβαίνει όπως θα έπρεπε, δεν κόβονται τα πρόστιμα που ορίζει ο νόμος και σε περιστατικά κακοποίησης ο δράστης συνεχίζει να δρα ανενόχλητος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα επίσης, είναι οι περισσότεροι Δήμοι της Ελλάδας οι οποίοι ενώ είναι υποχρεωμένοι από το νόμο να φροντίζουν για την σίτιση, περίθαλψη, στείρωση, ηλεκτρονική σήμανση και φιλοξενία των αδέσποτων που βρίσκονται εντός των ορίων τους, «σφυρίζουν» αδιάφορα και παραπέμπουν τους πολίτες στα φιλοζωικά σωματεία. Ουσιαστικά εκμεταλλεύονται την καλή διάθεση και την φιλοζωία λίγων εθελοντών που έχουν ήδη «γονατίσει» από τον μεγάλο αριθμό περιστατικών για να κάνουν κάτι που νομικά είναι αρμοδιότητα και υποχρέωση των δήμων.

Τι μπορεί να κάνει κάποιος για να βοηθήσει τη Ζωοφιλική Ένωση Ηλιούπολης;

Μία βασική βοήθεια που μπορεί να προσφέρει κανείς είναι να φιλοξενήσει ένα αδέσποτο ζώο για κάποιο χρονικό διάστημα, από λίγες ημέρες ή μέχρι να βρεθεί μόνιμη οικογένεια για να το υιοθετήσει. Ταυτόχρονα, μπορεί να προσφέρει τροφή, όπως κονσέρβες, ξηρά τροφή, λιχουδιές και μπισκότα, για τα αδέσποτα ζώα -σκύλους και γάτες- που σιτίζουμε και βρίσκονται σε γειτονιές της Ηλιούπολης, στα σπίτια μας, σε σπίτια εθελοντών αλλά και για εκείνα που φιλοξενούνται σε πανσιόν. Μπορεί να αναλάβει τα έξοδα περίθαλψης κάποιου άρρωστου ή τραυματισμένου ζώου ή να προσφέρει πράγματα που δεν χρησιμοποιεί πλέον όπως περιλαίμια, οδηγούς, σπιτάκια, κλουβιά μεταφοράς, καλαθάκια, κουβέρτες, χαλάκια, παιχνίδια κ.α. Ένα κομμάτι που έχουμε ανάγκη είναι της ενημέρωσης για τα θέματα που αφορούν τα αδέσποτα ζώα. Όλοι οι εθελοντές που μπορούν ενεργά να μας βοηθούν στο έργο μας είναι πάντα κάτι παραπάνω από καλοδεχούμενοι.

Δημοφιλή