Stratfor: Ασταθής η κατάσταση στην Ελλάδα. Κίνδυνος κατάρρευσης της συμφωνίας και αυξημένων επεισοδίων

Stratfor: Ασταθής η κατάσταση στην Ελλάδα. Κίνδυνος κατάρρευσης της συμφωνίας και αυξημένων επεισοδίων
Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου
Sooc

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η Stratfor όσον αφορά στην κατάσταση στην Ελλάδα, στον απόηχο της ψήφισης του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα, προειδοποιώντας ότι, παρά την συμφωνία με τους δανειστές, περαιτέρω μέτρα που λαμβάνονται για τον «εξευμενισμό» τους είναι πιθανόν να προκαλέσουν πολιτική αναταραχή, «αν όχι βία» στην Ελλάδα. Η κατάσταση χαρακτηρίζεται ακροσφαλής, και σημειώνεται πως «είναι πολύ πιθανό η συμφωνία να καταρρεύσει».

Η Stratfor κάνει λόγο για μια «πικρή νίκη» για την ελληνική κυβέρνηση, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να περάσει πιο «δύσκολα» μέτρα τον Ιανουάριο, όπως την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, καθώς και τη φορολογία των αγροτών. Τα ζητήματα αυτά έχουν αναβληθεί επανειλημμένα, υπογραμμίζεται, τόσο λόγω φόβου μαζικών διαδηλώσεων από μια ιδιαίτερα «θορυβώδη» κατηγορία του πληθυσμού, λόγω και της καταγωγής πολλών βουλευτών από αγροτικές περιοχές. Επίσης, τονίζεται η σημασία του Ασφαλιστικού, καθώς και το προσφυγικό ζήτημα.

«Για το μεγαλύτερο μέρος του έτους, η Αθήνα επωφελήθηκε από το γεγονός ότι αυτοί οι άνδρες και γυναίκες ήθελαν να προχωρήσουν στη Βόρεια Ευρώπη παρά να παραμείνουν στην Ελλάδα. Η κατάσταση άρχισε να αλλάζει τις τελευταίες εβδομάδες, όταν χώρες στον «δρόμο των Βαλκανίων» προχώρησαν στην ανέγερση φραχτών και την ενίσχυση των ελέγχων στα σύνορα. «Επιδεινώνοντας την κατάσταση, οι Βρυξέλλες ανάγκασαν την Αθήνα να δεχτεί επιχείρηση της Frontex στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας. Η Ε.Ε. πρόσφατα υπέγραψε συμφωνία με την Τουρκία για να προλαμβάνεται η είσοδος ανθρώπων στην Ελλάδα, αλλά οι επιπτώσεις της συμφωνίας μένουν να φανούν. Ο κύριος φόβος της Ελλάδας τις προσεχείς εβδομάδες είναι ότι οι μετανάστες/ πρόσφυγες θα προσπαθούν ακόμα να μπαίνουν στη χώρα, αλλά θα δυσκολεύονται να βγαίνουν. Αυτό δεν θα αύξανε μόνο την οικονομική πίεση στην Αθήνα, αλλά το σημαντικότερο, θα αύξανε την πιθανότητα βίας κατά μεταναστών στη χώρα» σημειώνεται.

Επί της αρχής, καταλήγει η Stratfor, ένα Grexit θα είναι λιγότερο πιθανό το 2016 από ό,τι ήταν το 2015, καθώς η Αθήνα είναι ήδη σε πρόγραμμα διάσωσης, και δεν είναι αντιμέτωπη με ιδιαίτερα πιεστικό πρόγραμμα ωρίμανσης χρέους. «Ωστόσο, ο ΣΥΡΙΖΑ ελέγχει μια εύθραυστη πλειοψηφία μόλις τριών εδρών στη Βουλή, κάτι που σημαίνει πως έστω και μια μικρή ανταρσία μεταξύ των βουλευτών θα μπορούσε να ρίξει την κυβέρνηση. Επιπροσθέτως, επειδή η ύφεση, η υψηλή ανεργία και η μεταναστευτική κρίση δεν έχουν λήξει ακόμα, οι διαδηλώσεις και τα επεισόδια βίας...θα γίνουν πιο συχνά».

Δημοφιλή