ΔΙΕΘΝΕΣ
05/02/2016 06:14 EET | Updated 05/02/2016 08:17 EET

Ελεύθερος θα μπορέσει να αφεθεί ο Ασάνζ. Ο ΟΗΕ έκρινε παράνομη την κράτηση του στην πρεσβεία του Ισημερινού

CHRIS RATCLIFFE via Getty Images
The exterior of the Ecuadorian Embassy, where WikiLeaks founder Julian Assange is holed up, is pictured in London on February 4, 2016. WikiLeaks founder Julian Assange said he could leave the Ecuadorian embassy in London on Friday pending an opinion by a UN panel on his alleged rape case -- but Britain said it would have to arrest him. The 44-year-old has been holed up in the embassy in west London since June 2012 in a bid to avoid extradition to Sweden over rape allegations, charges he has deni

Ο ιδρυτής της WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ, θα μπορέσει να ζητήσει να αφεθεί ελεύθερος από την πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, μεταδίδει το Reuters. Η επιτροπή του ΟΗΕ ανακοίνωσε σήμερα, Παρασκευή, ότι κρίνει παράνομη την κράτησή του στη πρεσβεία και ζητεί από τη Βρετανία και τη Σουηδία να τον αποζημιώσουν.

«Ο ιδρυτής του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ κρατείται αυθαιρέτως από τη Σουηδία και τη Βρετανία από την σύλληψή του στο Λονδίνο στις 7 Δεκεμβρίου 2010», αναφέρεται στο κείμενο της απόφασης της επιτροπής του ΟΗΕ για την αυθαίρετη κράτηση.

Ο Ασάνζ, ο οποίος είχε δημοσιεύσει εκατοντάδες χιλιάδες μυστικά τηλεγραφήματα των Ηνωμένων Πολιτειών, παρουσιάστηκε στην Επιτροπή του ΟΗΕ λέγοντας ότι είναι πολιτικός πρόσφυγας, του οποίου τα δικαιώματα έχουν καταπατηθεί, καθώς δεν μπορεί να ζητήσει άσυλο στον Ισημερινό.

Ο πρώην χάκερ αρνείται κατηγορίες για εμπλοκή του σε υπόθεση βιασμού το 2010, λέγοντας ότι πρόκειται για σχέδιο προώθησής του στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής όπου διερευνάται η υπόθεση WikiLeaks.

Tην ίδια στιγμή, η σουηδική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι δεν συμφωνεί με τις εκτιμήσεις της πλειοψηφίας της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ σχετικά με τις συνθήκες παραμονής του ιδρυτή του WikiLeaks στους χώρους της πρεσβείας του Ισημερινού στο Λονδίνο.

Αντιδρώντας στην απόφαση της επιτροπής του ΟΗΕ, η σουηδική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ο Ασάνζ επέλεξε εκουσίως να παραμείνει στην πρεσβεία και ότι οι σουηδικές αρχές δεν έχουν κανέναν έλεγχο επί της απόφασής του να παραμείνει εκεί.

Η Στοκχόλμη διευκρινίζει ότι οι σουηδικές αρχές δεν έχουν λάβει κανένα αίτημα για έκδοση του Ασάνζ και δεν διατρέχει κίνδυνο επαναπροώθησης.

Αντιδράσεις με το πόρισμα προκλήθηκε και στη Βρετανία, Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Φίλιπ Χάμοντ χαρακτήρισε "γελοίο" το πόρισμα της επιτροπής του ΟΗΕ για τον Τζούλιαν Ασάνζ, θυμίζοντας ότι ο χάκερ είναι φυγόδικος.

"Απορρίπτω το πόρισμα αυτής της ομάδας εργασίας. Πρόκειται για μία ομάδα που απαρτίζεται από μη ειδικούς, όχι από νομικούς. Ο Τζούλιαν Ασάνζ διαφεύγει από τη δικαιοσύνη. Κρύβεται από τη δικαιοσύνη στην πρεσβεία του Ισημερινού", είπε.

"Μπορεί να βγει όποια στιγμή επιλέξει.. .αλλά θα πρέπει να αντιμετωπίσει τη δικαιοσύνη στη Σουηδία, εάν επιλέξει να το κάνει. Ειλικρινά, πρόκειται για γελοίο πόρισμα εκ μέρους της ομάδας εργασίας και το απορρίπτουμε".

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ, Reuters)