ΔΙΕΘΝΕΣ
23/02/2016 15:07 EET | Updated 23/02/2016 15:09 EET

Η Συρία θα διασπαστεί προειδοποιεί ο Κέρι. Το «Plan B» εάν δεν εφαρμοστεί η εκεχειρία

Anadolu Agency via Getty Images
AMMAN, JORDAN - FEBRUARY 21: United States Secretary of State John Kerry gestures during a joint press conference with Jordan's minister of foreign affairs Nasser Judeh (not seen) at foreign ministry building, in Amman, Jordan on February 21, 2016. (Photo by Salah Malkawi/Anadolu Agency/Getty Images)

O υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι προειδοποίησε σήμερα, Τρίτη, ότι θα είναι ενδεχομένως δύσκολο να παραμείνει η Συρία ενιαίο κράτος εάν δεν τερματιστούν σύντομα οι εχθροπραξίες.

«Ενδεχομένως θα είναι πολύ αργά να παραμείνει η Συρία ενιαίο κράτος εάν περιμένουμε για πολύ ακόμα» τόνισε ο Αμερικανός υπουργός ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας με θέμα τον ετήσιο προϋπολογισμό του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο Τζον Κέρι επέμεινε εξάλλου ότι θα είναι λάθος της Ρωσίας ή οποιαδήποτε άλλης πλευράς που συμφωνήσει στην εφαρμογή της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός να παραβιάσει αυτήν την εκεχειρία και υπογράμμισε ότι θα υπάρξουν επιπτώσεις.

Διαβάστε επίσης:

«Οποιοσδήποτε πιστεύει ότι θα υπάρξει ατιμωρησία στην περίπτωση που παραβιάσει (τη συμφωνία)… κάνει μεγάλο λάθος» δήλωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας αφού ο πρόεδρος της επιτροπής, ο Ρεπουμπλικανός Μπομπ Κόρκερ, σχολίασε ότι δεν πιστεύει ότι θα υπάρξει οποιαδήποτε επίπτωση στους παραβάτες της εκεχειρίας υπό την προεδρία του Μπαράκ Ομπάμα.

«Βρίσκονται σε εξέλιξη πολύ σημαντικές συζητήσεις σχετικά με ένα σχέδιο Β στην περίπτωση που δεν πετύχουμε στο τραπέζι» των διαπραγματεύσεων, σημείωσε ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ.

Λίγο νωρίτερα άλλωστε ο Τζον Κέρι επισήμανε ότι οι ΗΠΑ θα γνωρίζουν το επόμενο διάστημα εάν η προτεινόμενη κατάπαυση του πυρός, που πρόκειται να τεθεί σε ισχύ την Κυριακή, θα τηρηθεί και στην περίπτωση που μια πολιτική μετάβαση δεν εκτυλιχθεί στη Συρία υπάρχουν και οι επιλογές που προβλέπει ένα «σχέδιο Β».

«Την απόδειξη θα την δούμε σε επίπεδο ενεργειών που θα γίνουν τις επόμενες ημέρες» σημείωσε ο Κέρι.

«Θα γνωρίζουμε εντός ενός μήνα ή δύο μηνών εάν ή όχι αυτή η διαδικασία μετάβασης είναι πραγματικά σοβαρή… (Ο ίδιος ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ) Άσαντ θα πρέπει να λάβει κάποιες πραγματικές αποφάσεις σχετικά με την έναρξη μιας διαδικασίας μεταβατικής εξουσίας που θα είναι πραγματική. Εφόσον αυτό δεν γίνει… υπάρχουν σίγουρα επιλογές στο πλαίσιο ενός «σχεδίου Β» που εξετάζονται» προσέθεσε ο ίδιος, αναφερόμενος σε εναλλακτικά σχέδια που δεν καθόρισε και πιστεύεται ότι περιλαμβάνουν την επιλογή στρατιωτικών επιχειρήσεων.

(Mε πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)