Γιατί ελάχιστοι Αμερικανοί εμπλέκονται στην υπόθεση «Panama Papers»;

Γιατί ελάχιστοι Αμερικανοί εμπλέκονται στην υπόθεση «Panama Papers»;
US map
US map
Mina De La O via Getty Images

Περισσότερα από 11,5 εκατομμύρια έγγραφα και πάνω από 2,6 terabytes πληροφοριών. Η υπόθεση των «Panama Papers», αποκαλούμενη από πολλούς «σκάνδαλο του αιώνα», έβγαλε στο φως αμέτρητες περιπτώσεις offshore εταιρειών και προσώπων από όλο τον κόσμο που προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν τον φορολογικό παράδεισο του Παναμά.

Σύμφωνα με τα αρχεία του δικηγορικού γραφείου Μόσακ Φονσέκα που διέρρευσαν, στην υπόθεση εμπλέκονται τουλάχιστον 12 νυν και πρώην παγκόσμιοι ηγέτες, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονται ο Ρώσος πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν, και ο Ισλανδός πρωθυπουργός, Σιγκμούντουρ Νταβίντ Γκουνλαουγκσον, 15.600 μεγάλες εταιρείες, όπως η UBS, και συνολικά 214.000 εταιρείες και offshore παραρτήματα. Παρόλα αυτά, με λίγη προσοχή, θα παρατηρήσει κανείς ότι ελάχιστοι από τους εμπλεκόμενους είναι Αμερικανοί.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Fusion, η Παγκόσμια Κοινοπραξία Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ), που διερευνά την υπόθεση, έχει ταυτοποιήσει 211 ανθρώπους που έχουν αμερικανικές διευθύνσεις και βρίσκονται στη λίστα των «Panama Papers». Όπως αναφέρει ο συγγραφέας Rick Newman σε πρόσφατο άρθρο του, ο μοναδικός Αμερικανός πολίτης που έως τώρα έχει ταυτοποιηθεί είναι η οικονομολόγος Marianna Olszewski. Είναι όμως πράγματι οι Αμερικανοί τόσο «καθαροί»;

Το 2011 η αμερικανική έκδοση της The Huffington Post είχε προειδοποιήσει ότι η εμπορική συμφωνία που υπεγράφη με τον Παναμά, μετά από πιέσεις του Μπάρακ Ομπάμα και της τότε υπουργού Οικονομικών και νυν υποψήφιας για το χρίσμα των Δημοκρατικών, Χίλαρι Κλίντον, θα είχε δυσάρεστα αποτελέσματα. Πιο συγκεκριμένα, υπήρχαν φόβοι ότι με αυτή την συμφωνία, η οποία τέθηκε σε ισχύ το 2012, θα βοηθούσε τους Αμερικανούς να «κρύψουν περιουσιακά στοιχεία στην χώρα της κεντρικής Αμερικής, ενός διαβόητου φορολογικού παραδείσου για τους πλούσιους και τις αμερικανικές εταιρείες».

Η ιστοσελίδα Fusion συνομίλησε με τρεις οικονομολόγους και οικονομικούς αναλυτές που προσπάθησαν να απαντήσουν στο γιατί οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής φαινομενικά δείχνουν «καθαρές», σύμφωνα με τα στοιχεία της Μόσακ Φονσέκα. Σύμφωνα με τον Don Semensky, πολλές offshore εταιρείες Αμερικανών ίσως να φαίνονται ότι ανήκουν σε άτομα που βρίσκονται εκτός ΗΠΑ. Ο Shima Baradaran Baughman από την άλλη εξηγεί ότι πολλές Πολιτείες της Αμερικής, όπως η Νεβάδα, είναι από μόνες τους «φορολογικοί παράδεισοι» και γι' αυτό το λόγο οι Αμερικανοί δεν χρειάζεται να ταξιδέψουν μέχρι τον Παναμά. Τέλος, ο Jack Blum, εξηγεί ότι τα αρχεία είναι τόσα πολλά που ίσως οι δημοσιογράφοι να μην έχουν ταυτοποιήσει ακόμα αρκετούς Αμερικανούς.

Η τελευταία εξήγηση ίσως και να είναι η πιο πειστική. Χθες, Δευτέρα, ο Stefan Plöchinger της εφημερίδας Süddeutsche Zeitung, που ήρθε πρώτη σε επαφή με την πηγή της διαρροής, έγραψε το εξής ως απάντηση σε κάποιον χρήστη του Twitter: «Περίμενε. Απλά δες τι θα ακολουθήσει...».

Δημοφιλή