ΔΙΕΘΝΕΣ
19/04/2016 11:44 EEST | Updated 19/04/2016 11:45 EEST

Τουρκικοί «τσαμπουκάδες» προς την Ευρώπη για το προσφυγικό: Η Άγκυρα απειλεί με ακύρωση συμφωνίας

ASSOCIATED PRESS
Turkish Prime Minister Ahmet Davutoglu, center, speaks with the media as he arrives for an EU summit in Brussels on Friday, March 18, 2016. Turkish Prime Minister Ahmet Davutoglu arrived for talks with EU Council President Donald Tusk, Commission President Jean-Claude Juncker and Dutch Prime Minister Mark Rutte. Their meeting is aimed at thrashing out the details of an agreement to send tens of thousands of migrants in Greece back to Turkey. (AP Photo/Geoffroy Van der Hasselt)

Η τουρκική κυβέρνηση προειδοποίησε την Ε.Ε. ότι θα ακυρώσει τη συμφωνία για την αντιμετώπιση του προσφυγικού εάν δεν τηρηθούν οι δεσμεύσεις όσον αφορά στην κατάργηση της βίζας εισόδου στη ζώνη Σένγκεν για τους Τούρκους πολίτες.

«Η Τουρκία είναι σοβαρός συνομιλητής. Κάνει αυτά για τα οποία δεσμεύτηκε και δεν θα επιτρέψει παραχωρήσεις/ αθετήσεις στην εφαρμογή αυτών για τα οποία έχουν υπάρξει δεσμεύσεις» δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου. «Πρόκειται για αμοιβαία δέσμευση. Αν η Ε.Ε. δεν μπορεί να προβεί στα απαραίτητα βήματα που της ζητούνται, τότε φυσικά δεν γίνεται να αναμένεται από την Τουρκία να το κάνει». Σε αντίστοιχες δηλώσεις προέβη και ο ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Οι τοποθετήσεις αυτές δεν έμειναν αναπάντητες από την Ε.Ε., με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, να τονίζει, μιλώντας στο Συμβούλιο της Ευρώπης,ότι «στο πλαίσιο της συμφωνίας, εργαζόμαστε προς την κατεύθυνση της κατάργησης της βίζας για τους Τούρκους πολίτες. Η Τουρκία πρέπει να πληροί όλες τις προϋποθέσεις».

Σημειώνεται ότι πολλοί φορείς της Ε.Ε. έχουν εκφράσει αμφιβολίες όσον αφορά στη συμφωνία με την Τουρκία για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, για διάφορους λόγους. Ένας εξ αυτών είναι η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας του Τύπου στην Τουρκία, η οποία επικρίθηκε σε πρόσφατη έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Την έκθεση αυτή χαρακτήρισε «προκλητική» ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εν μέσω μιας στιγμής που οι σχέσεις με την Ευρώπη βρίσκονται σε καλό δρόμο. Παράλληλα, χαρακτήρισε κακόβουλο το μεγαλύτερο μέρος της κριτικής κατά της χώρας του που προέρχεται από τη Δύση.

Υπενθυμίζεται ότι ξ τουρκική αστυνομία έθεσε υπό κράτησιν 28 άτομα με την κατηγορία ότι είναι μέλη του κινήματος του μουσουλμάνου κληρικού Φετουλάχ Γκιουλέν σε μία επιχείρηση που επεκτάθηκε σε 28 επαρχίες της χώρας, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Στους συλληφθέντες περιλαμβάνονται δημοσιογράφοι, δικηγόροι και αστυνομικοί, ενώ οι εισαγγελικές αρχές έχουν εκδώσει εντάλματα σύλληψης για 64 άτομα στο πλαίσιο της ίδιας έρευνας.