ΔΙΕΘΝΕΣ
09/07/2016 11:11 EEST | Updated 09/07/2016 11:11 EEST

Πρόταση στον Μπέρνι Σάντερς να εκπροσωπήσει το Πράσινο Κόμμα στις εκλογές

Mark Wilson via Getty Images
WASHINGTON, DC - JULY 06: Sen. Bernie Sanders (I-VT), participates in a news conference regarding genetically engineered food labeling, on Capitol Hill, July 6, 2016 in Washington, DC. (Photo by Mark Wilson/Getty Images)

Η επικρατέστερη υποψήφια για το χρίσμα του Πράσινου Κόμματος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζιλ Στάιν, προσκάλεσε τον Δημοκρατικό Μπέρνι Σάντερς να εκπροσωπήσει ο ίδιος το κόμμα στις προεδρικές εκλογές του φθινοπώρου.

Η Στάιν, που αναμένεται να κερδίσει το χρίσμα στο εθνικό συνέδριο του κόμματος τον Αύγουστο, δήλωσε ότι είναι πρόθυμη να παραιτηθεί από τον αγώνα, ώστε να πάρει την θέση της ο Γερουσιαστής του Βερμόντ.

«Τα πάντα είναι στο τραπέζι», τόνισε, προσθέτοντας ωστόσο ότι δεν έχει λάβει ακόμα κάποια απάντηση από τον Γερουσιαστή.

Κατά την ίδια, το Δημοκρατικό Κόμμα δεν στήριξε όσο θα έπρεπε τον Σάντερς. Δεν ήταν μάλιστα λίγοι οι ψηφοφόροι του που, καθώς όλα δείχνουν ότι το χρίσμα θα δοθεί στην Χίλαρι Κλίντον, στράφηκαν στο Πράσινο Κόμμα.

Η Στάιν, πρώην γιατρός και νυν οικολόγος, προτείνει δωρεάν σύστημα ανώτατης εκπαίδευσης στους νέους, ενώ -κάνοντας ένα βήμα παραπέρα από τον Σάντερς- υπόσχεται την διαγραφή χρεών από φοιτητικά δάνεια.

Η ίδια είχε καταφέρει να συγκεντρώσει 470.000 ψήφους το 2012, ενώ οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι φέτος αναμένεται να συγκεντρώσει κάτι ανάμεσα στο 4% με 6% των ψήφων. Ωστόσο, αυτό δεν την εμποδίζει από το να στοχεύει, όπως λέει, να συγκεντρώσει ποσοστό ίσο με το 15%.

Την ίδια στιγμή, αναλυτές εκτιμούν ότι οι ψηφοφόροι του Σάντερς είναι πιθανότερο να στραφούν στην Κλίντον από ότι στο Πράσινο Κόμμα, όχι επειδή υποστηρίζουν την πρώτη, αλλά επειδή «σιχαίνονται» τον Τραμπ.

Όπως ανέφερε στον Guardian ο πολιτικός αναλυτής Larry Sabato, «η ιδέα να γίνει ο Τραμπ πρόεδρος θα ωθήσει οποιονδήποτε αριστερό ή κεντρώο να ψηφίσει την Κλίντον».