Ακόμα μεγαλύτερο από ό,τι πιστευόταν το «νεκροταφείο» ναυαγίων στους Φούρνους: Στα 45 τα ναυάγια

Ακόμα μεγαλύτερο από ό,τι πιστευόταν το «νεκροταφείο» ναυαγίων στους Φούρνους: Στα 45 τα ναυάγια
Vasilis Mentogianis

Συνεχίζονται οι ανακαλύψεις ναυαγίων στο αρχιπέλαγος των Φούρνων στο Αιγαίο, καθώς, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον (αρχαιολόγος του οποίου συμμετέχει στις έρευνες), εντοπίστηκαν άλλα 23 ναυάγια- που χρονολογούνται από το 1000 π.Χ ως τον 19ο αιώνα μ.Χ.

Η ομάδα που διεξάγει την έρευνα (Fourni Underwater Survey) είχε προηγουμένως βρει 22 ναυάγια στην περιοχή- κάτι που ανεβάζει τον συνολικό αριθμό των ναυαγίων που έχουν εντοπιστεί μέσα σε διάστημα εννιά μηνών στα 45.

«Η συγκέντρωση των ναυαγίων και η μεγάλη περιοχή που μένει να εξερευνηθεί αφήνει κάθε ένδειξη πως υπάρχουν πολλά περισσότερα σημεία ενδιαφέροντος για να ανακαλύψουμε. Περιμένουμε περισσότερες σεζόν σαν αυτήν. Τα δεδομένα που έχουμε καταγράψει προσφέρουν θαυμάσιες “ματιές” στην αρχαία ναυτιλία και το εμπόριο» αναφέρει ο Πίτερ Κάμπελ, του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον και της RPM Nautical Foundation, η οποία εδρεύει στις ΗΠΑ- ένας εκ των διευθυνόντων των ερευνών. Έτερος διευθύνων είναι ο Γιώργος Κουτσουφλάκης, της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων. Η έρευνα χρηματοδοτείται από το Honor Frost Foundation και την Deep Blue Explorers.

Η πιο πρόσφατη έρευνα διεξήχθη κατά τη διάρκεια του Ιουνίου και των αρχών του Ιουλίου του 2016, μετά από έρευνες τον Σεπτέμβριο του 2015. Ο σκοπός ήταν ο εντοπισμός και η καταγραφή ναυαγίων της αρχαιότητας, του Μεσαίωνα και της μεταμεσαιωνικής περιόδου στο αρχιπέλαγος.

Τα πιο σημαντικά ευρήματά της είναι είναι ένα ναυάγιο της ύστερης Αρχαϊκής- πρώιμης Κλασικής περιόδου με αμφορείς από το ανατολικό Αιγαίο, ένα φορτίο αμφορέων της Ελληνιστικής περίοδου από την Κω, τρία ρωμαϊκά φορτία με αμφορείς από τη Σινώπη, ένα ναυάγιο με βορειοαφρικανικούς αμφορείς από τον 3ο-4ο μΧ αιώνα και ένα φορτίο με είδη επιτραπέζιων σκευών από την ύστερη ρωμαϊκή περίοδο.

Το εύρος των ναυαγίων είναι τεράστιο, καθώς προέρχονται από την Αρχαϊκή περίοδο μέχρι και τον 19ο αιώνα. Πέρα από τα ναυάγια, έχουν βρεθεί πολλά άλλα ευρήματα, όπως πεταμένα σκεύη και αρχαίες άγκυρες- μάλιστα, υπάρχουν δύο μεγάλα φορτία πετρών από αρχαίες άγκυρες, που ανάγονται στην Αρχαϊκή περίοδο – τα μεγαλύτερα που έχουν βρεθεί στο Αιγαίο μέχρι σήμερα.

Οι ανακαλύψεις αυτές υπογραμμίζουν τη σημασία των εμπορικών δικτύων της ανατολικής Μεσογείου που περνούσαν από τους Φούρνους σε κάθε περίοδο, συνδέοντας τον Εύξεινο Πόντο και το Αιγαίο με την Κύπρο, τον Λεβάντε και την Αίγυπτο. Κάποια ναυάγια έφεραν επίσης αγαθά από τη Βόρεια Αφρική, την Ισπανία και την Ιταλία.

Όπως αναφέρει ο κ. Κάμπελ, εν συγκρίσει, τα περισσότερα μεγάλα νησιά της Μεσογείου έχουν τρία με τέσσερα γνωστά ναυάγια. «Οι ΗΠΑ πρόσφατα δημιούργησαν ένα εθνικό υδάτινο δρυμό στη Λίμνη Μίτσιγκαν για να προστατέψουν 39 γνωστά ναυάγια σε 875 τετραγωνικά μίλια. Οι Φούρνοι έχουν 45 γνωστά ναυάγια σε περιοχή 17 τετραγωνικών μιλίων» τονίζει χαρακτηριστικά.

Οι έρευνες αναμένεται να συνεχιστούν μέχρι και το 2018, και στη συνέχεια – μετά την καταγραφή- θα εξεταστεί το ενδεχόμενο ανασκαφών και ενδελεχών ερευνών σε ναυάγια σημαντικής επιστημονικής αξίας.

Δημοφιλή