ΔΙΕΘΝΕΣ
21/07/2016 18:25 EEST | Updated 21/07/2016 18:25 EEST

Πώς η WSJ ερμηνεύει την επίσκεψη Λιού στην Αθήνα

Charles Platiau / Reuters
U.S. Treasury Secretary Jack Lew attends a news conference at the Bercy Finance Ministry in Paris, France, July 12, 2016. REUTERS/Charles Platiau

Η επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Οικονομικώνστην χώρα μας τράβηξε το ενδιαφέρον των αμερικανικών μέσων ενημέρωσης, πολλά από τα οποία αφιέρωσαν εκτενή ρεπορτάζ για όσα συζητήθηκαν με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, και τον ομόλογο του Τζακ Λιού, Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Η Wall Street Journal (WSJ) έδωσε έμφαση στην προτροπή του Λιού να συνεχίσει η Ελλάδα να εφαρμόζει τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις, αλλά και στο μήνυμα που έστειλε στους δανειστές μας για την ανάγκη απομείωσης του ελληνικού χρέους. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε και στο γεγονός ότι ο Αμερικανός υπουργός επεσήμανε την γεωπολιτική σημασία της χώρας μας.

Διαβάστε ακόμα:

Η WSJ εκτιμά ότι μια ενδεχόμενη αποτυχία στο ζήτημα του ελληνικού χρέους μπορεί να ενισχύσει τους φόβους για την πορεία της ευρωζώνης, τη στιγμή που οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν τη σταθερότητα της Ελλάδας ως ένα πολύ σημαντικό παράγοντα για τα οικονομικά και γεωπολιτικά τους συμφέροντα, ιδιαίτερα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος την Παρασκευή στην Τουρκία.

Αναφορά γίνεται ακόμα και στη στάση της Γερμανίας στο ζήτημα του ελληνικού χρέους που, κατά την αμερικανική εφημερίδα, αποτελεί «ανάθεμα» για την συγκεκριμένη χώρα. Σύμφωνα με την WSJ, η Ουάσινγκτον έχει στόχο να εμποδίσει τη «μετάσταση» του (καρκίνου) της ελληνικής κρίσης, τη στιγμή που η «ανεμική» -όπως χαρακτηρίζεται στο άρθρο- ευρωπαϊκή ανάπτυξη απειλεί να επηρεάσει και τις ΗΠΑ.

Οι ΗΠΑ δεν ενδιαφέρονται για το πώς θα γίνει η ελάφρυνση χρέους, αρκεί αυτό να γίνει βιώσιμο και να μπει η Ελλάδα στο μονοπάτι της ανάπτυξης, τονίζει το άρθρο. Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν μάλιστα στη WSJ ότι ο Λιού είπε στον Τσίπρα ότι οι ΗΠΑ πρωτοστατούν για το ζήτημα του χρέους και σκοπός είναι να συμφωνηθεί απομείωση πριν από τη λήξη της θητείας  της κυβέρνησης Ομπάμα. Ο κ. Λιου συμπλήρωσε πως αναγνωρίζουν και σέβονται τις προσπάθειες της  κυβέρνησης και του ελληνικού λαού για να μπει η χώρα και η οικονομία σε έναν δρόμο ανάπτυξης.

Την ίδια στιγμή βέβαια, ο Αμερικανός υπουργός ζήτησε από τη χώρα μας να συνεχίσει τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις, όπως την αναδιαμόρφωση της αγοράς υπηρεσιών και προϊόντων, που, όπως είπε, θα θα φέρει την ανάπτυξη, αλλά και ξένες επενδύσεις. Εκτός από αυτό, θα ανοίξει και ο δρόμος για της συζητήσεις για το χρέος.

Η WSJ αναφέρθηκε όμως και στις ανησυχίες της ελληνικής κυβέρνησης για το κατά πόσο θα πρέπει να εφαρμοστούν τα αυστηρά μέτρα σε μια περίοδο που η ανεργία αγγίζει το 23% και ο πληθυσμός υποφέρει έξι χρόνια από τις συνεχείς διαπραγματεύσεις και το «στένεμα του ζωναριού», όπως λέει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα.