ΔΙΕΘΝΕΣ
14/01/2017 13:59 EET | Updated 14/01/2017 13:59 EET

Το άλλο πρόσωπο του Νταβός: Όσο η ελίτ θα συζητά για την ανισότητα, οι εργαζόμενοι θα κοιμούνται σε κουκέτες

Vincent Kessler / Reuters
The Belvedere hotel is seen in Davos January 25, 2011. The annual meeting of the World Economic Forum (WEF) takes place from January 26 to 30, 2011 in the Alpine resort, and will be attended by top politicians, monetary policymakers and senior business executives. It is the ultimate networking event for the global elite, but the annual WEF isn't all heavy-duty business and geopolitics. There is plenty to do

Η κοινωνική ανισότητα, ένα από τα βασικά θέματα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF) που θα λάβει για μια ακόμα φορά χώρα στο Νταβός της Ελβετίας, φαίνεται να είναι προφανής ακόμα και στο ξενοδοχείο όπου θα πραγματοποιηθούν τα συνέδρια.

Σύμφωνα με τον Guardian, ο ξενοδοχείο Belverdere έχει προσλάβει 200 επιπλέον σερβιτόρους, βοηθούς κουζίνας και μπάρμεν, οι οποίοι από τις 17 έως τις 20 Ιανουαρίου θα φροντίζουν «σημαντικές» προσωπικότητες, όπως ηγέτες χωρών, πάμπλουτους επιχειρηματίες και καλλιτέχνες διεθνούς φήμης. Καθώς όμως στον κοιτώνα προσωπικού υπάρχουν κρεβάτια για τους ήδη 100 εργαζομένους, το νέο προσωπικό έχει στοιβαχτεί σε δωμάτια-αποθήκες που θυμίζουν στρατιωτικούς κοιτώνες. Σε κάθε δωμάτιο έχουν τοποθετηθεί κουκέτες, ώστε να μπορούν να φιλοξενηθούν ακόμα και πέντε άτομα.

Την ίδια στιγμή, οι προσκεκλημένοι του WEF θα φιλοξενηθούν σε πολυτελείς σουίτες και θα μπορούν να απολαύσουν τις ποικίλες παροχές και υπηρεσίες που θα τους προσφέρει το ξενοδοχείο. Από τις έξι το πρωί, οι καλεσμένοι πολιτικοί και επιχειρηματίες θα μπορούν να απολαύσουν τον πρωινό καφέ και γεύμα τους, ενώ οι εκδηλώσεις -μετά την λήξη των συνεδρίων- θα συνεχίζονται μέχρι τις τρεις το πρωί. Παρά την εικόνα που έχει η πλειοψηφία για το WEF, το αλκοόλ ρέει άφθονο στα ξενοδοχεία και το βράδυ σοβαροφανείς πολιτικοί διασκεδάζουν πλάι σε διακεκριμένους μουσικούς και ηθοποιούς.

Παρά το χάσμα στις συνθήκες φιλοξενίας των εργαζομένων και των καλεσμένων -από την μία δωμάτια με κουκέτες και από την άλλη πολυτελείς σουίτες-, ένα από τα θέματα που θα συζητηθούν στο φετινό WEF είναι η ανισότητα που μαστίζει όλο τον πλανήτη. Αυτή έχει συνδεθεί με το κύμα λαϊκής απόγνωσης που φέρεται να οδήγησε στο Brexit και την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ.