Το χρονικό της πρόσκρουσης του τρένου έξω από τη Θεσσαλονίκη και ο απολογισμός της τραγωδίας

Το χρονικό της πρόσκρουσης του τρένου έξω από τη Θεσσαλονίκη και ο απολογισμός της τραγωδίας

Στους τρεις ανέρχεται ο αριθμός των θυμάτων από το τραγικό δυστύχημα με τον εκτροχιασμό αμαξοστοιχίας στην περιοχή του Άδενδρου, καθώς σύμφωνα με δηλώσεις του διοικητή του νοσοκομείου Παπανικολάου, Κωνσταντίνου Εμμάνουηλίδη στο Αθηναϊκό/ Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο τραυματίας που νοσηλευόταν διασωληνωμένος κατέληξε.

Δυο ακόμη τραυματίες είναι σε βαριά κατάσταση ενώ άλλοι τέσσερις φέρουν ελαφρά τραύματα.

Στα νοσοκομεία, όπου έχουν μεταφερθεί οι τραυματίες, έχουν σπεύσει στελέχη της ΤΡΑΙΝΟΣΕ για να συνδράμουν με οποιονδήποτε τρόπο χρειαστεί τους ίδιους και τις οικογένειες τους, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση η άμεση υπήρξε η κινητοποίηση όλων των αρμόδιων υπηρεσιών για τον απεγκλωβισμό των επιβατών και του προσωπικού της αμαξοστοιχίας.

Αναλυτικά το δελτίο Τύπου της ΤΡΑΙΝΟΣΕ:

Χθες στις 21:45 η αμαξοστοιχία I/C58 η οποία μετέφερε 70 επιβάτες και 5 άτομα προσωπικό και εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα – Θεσσαλονίκη, για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους εκτροχιάστηκε λίγο έξω από το Άδενδρο, ενώ στη συνέχεια το κινητήριο βαγόνι προσέκρουσε σε κτίριο του ΟΣΕ το οποίο και διαπέρασε.

Άμεση υπήρξε η κινητοποίηση όλων των αρμόδιων υπηρεσιών για τον απεγκλωβισμό των επιβατών και του προσωπικού της αμαξοστοιχίας.

Ειδικότερα, συμμετείχαν 28 διασώστες και 3 κινητές μονάδες του ΕΚΑΒ με γιατρούς, καθώς και 12 ασθενοφόρα οχήματα.

Για τον απεγκλωβισμό των επιβατών επιχείρησαν ακόμα 21 οχήματα της πυροσβεστικής με 60 άτομα προσωπικό καθώς και 15 αξιωματικοί και 75 άντρες της αστυνομίας και της Τροχαίας.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΣΕ και της ΕΕΣΣΤΥ, μετά από εντολή του Υπουργού κυρίου Χρ. Σπίρτζη, μεταβαίνουν επιτόπου στο σημείο του δυστυχήματος, όπου ήδη βρίσκονται κλιμάκια της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, της ΕΕΣΣΤΥ και του ΟΣΕ για τη διερεύνηση των συνθηκών και αιτιών του τραγικού συμβάντος.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες υπάρχουν δυο νεκροί, τρείς σοβαρά τραυματίες εκ των οποίων οι δυο είναι πολυτραυματίες, ένας διασωληνωμένος σε βαριά κατάσταση και τέσσερις ελαφρά τραυματίες.

Στα νοσοκομεία όπου έχουν μεταφερθεί οι τραυματίες έχουν σπεύσει στελέχη της ΤΡΑΙΝΟΣΕ για να συνδράμουν με οποιονδήποτε τρόπο χρειαστεί τους ίδιους και τις οικογένειες τους.

Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ και όλη η σιδηροδρομική οικογένεια εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στις οικογένειες των νεκρών και εύχεται ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες.

Ο χώρος του σιδηροδρομικού δυστυχήματος, στο Άδενδρο Θεσσαλονίκης θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο. Έχει αποκλειστεί από τις αστυνομικές Αρχές προκειμένου να μπορούν να εργάζονται απρόσκοπτα όλες οι υπηρεσίες που βρίσκονται επί ποδός από χθες.

Κλιμάκιο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ βρίσκεται από τα ξημερώματα στο σημείο της τραγωδίας, προκειμένου να διερευνήσει τα ακριβή αίτια του δυστυχήματος.

Παράλληλα είναι σε εξέλιξη επιχείρηση αποκατάστασης της τροφοδοσίας της ηλεκτρικής ενέργειας στις γραμμές καθώς ένας πυλώνας βρίσκεται κάθετα πεσμένος πάνω στις ράγες.

Η μηχανή της αμαξοστοιχίας, η οποία έχει κυριολεκτικά εμβολίσει το κτίριο διαθέτει πετρελαιοκινητήρα. Για λόγους ασφαλείας βρίσκεται σε αυξημένη επιφυλακή κλιμάκιο του Πυροσβεστικού Σώματος.

Όπως δήλωσε από το σημείο του συμβάντος ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ, Κώστας Πετράκης, συστάθηκε επιτροπή που μέχρι την Παρασκευή θα καταθέσει το πρώτο πόρισμα για τα αίτια του δυστυχήματος. «Είναι από τα χειρότερα (δυστυχήματα) που έχουμε δει», τόνισε.

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Φίλιππος Τσαλίδης, επιβεβαίωσε πως ένας επιβάτης, ένας μηχανοδηγός κι ένας ελεγκτής είναι τα τρία θύματα του δυστυχήματος.

Μιλώντας στο Αθηναϊκό/ Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κεντρικής Μακεδονίας, αρχιπύραρχος Κωνσταντίνος Πουλτίδης, εξήγησε πως η επιχείρηση ήταν δύσκολη καθώς «υπήρχε μια άμορφη μάζα σιδερικών», ενώ έμφαση δόθηκε στην ταχύτητα απεγκλωβισμού των τραυματιών.

«Οι πρώτες προσπάθειες απεγκλωβισμού ήταν δύσκολες. Οι εύκολες ήταν κυρίως στα πίσω βαγόνια. Από τη μηχανή απεγκλωβίσαμε νεκρό τον πρώτο μηχανοδηγό και δύο τραυματίες, υπαλλήλους του ΟΣΕ. Από το δεύτερο βαγόνι, που ήταν το κυλικείο ανασύραμε ακόμη ένα νεκρό και άλλους πέντε τραυματίες (σ.σ. στο μεταξύ ο ένας κατέληξε σήμερα)».

Σε περιπτώσεις εκτροχιασμού, όπως η χθεσινή, η έμφαση, όπως εξήγησε ο κ. Πουλτίδης, δίνεται στην ταχύτητα απεγκλωβισμού, καθώς «όσο πιο γρήγορα ανασύρεις τον τραυματία τόσες περισσότερες πιθανότητες αποκατάστασης του δίνεις».

Δύναμη της Πυροσβεστικής παραμένει και σήμερα στο σημείο, ενώ γίνονται και προσπάθειες επιδιόρθωσης της γραμμής. «Εμείς είμαστε σήμερα εδώ για πυρασφάλεια, γιατί υπάρχει διαρροή καυσίμου. Τον χώρο τον έχουμε ελέγξει πλήρως, δεν έχουμε πληροφορίες ότι υπάρχει κάποιος άλλος (εγκλωβισμένος). Βάλαμε και ειδικό σκύλο της ΕΜΑΚ στις έρευνες», επισήμανε ο κ. Πουλτίδης.

Το χρονικό της πρόσκρουσης και οι συγκλονιστικές μαρτυρίες

Από θαύμα σώθηκαν δύο άτομα αλβανικής καταγωγής που την ώρα της πρόσκρουσης δύο βαγονιών αμαξοστοιχίας του ΟΣΕ στις 21.40 του Σαββάτου, στην οικία τους, οι ίδιοι βρίσκονταν μέσα.

Σαστισμένος με ό,τι προηγήθηκε, αλλά και με το φόβο ζωγραφισμένο στο πρόσωπό του ένας εκ των δύο διασωθέντων δήλωσε λίγο αργότερα ότι τρόμαξε πολύ κατά την πρόσκρουση και πως από το φόβο του πήδηξε έξω από το σπίτι.

Την ίδια ώρα, αυτόπτης μάρτυρας, ο Γιώργος Μυλωνάς, κάτοικος της περιοχής του 'Αδενδρου, ο οποίος καθόταν στην αυλή του σπιτιού του, την ώρα που το τρένο του ΟΣΕ εκτροχιάστηκε και διαπέρασε την οικία του γείτονά του επισήμανε: «Είδα το χάρο με τα μάτια μου. Άκουσα έναν περίεργο θόρυβο και μετά είδα το τρένο να πλησιάζει και να εισβάλλει στο σπίτι του γείτονά μου», είπε χαρακτηριστικά.

Συγκλονιστικές είναι και άλλες μαρτυρίες ανθρώπων που είδαν το τρένο να «καρφώνεται» μέσα στο σπίτι και περιγράφουν τις στιγμές μετά το δυστύχημα.

«Οι εικόνες ήταν τραγικές, κάποιοι επιβάτες από τα πίσω βαγόνια άνοιγαν τα παράθυρα και έβγαιναν από αυτά. Επικρατούσε πανικός. Ο κόσμος έκανε ό,τι μπορούσε για να απεγκλωβιστεί» λέει χαρακτηριστικά στο Αθηναϊκό/ Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Δημήτρης Μυλώσης, αυτόπτης μάρτυρας.

«Οι πιο ψύχραιμοι από τους κατοίκους της περιοχής έμπαιναν μέσα στο σιδερένιο κουφάρι για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να βγουν».

«Δεν πιστεύαμε στα μάτια μας, πώς το τρένο είχε μπει μέσα στο σπίτι», λέει η ηλικιωμένη κυρία Σοφία, το σπίτι της οποίας είναι σε πολύ μικρή απόσταση από τον τόπο του συμβάντος.

Τόσο η ίδια όσο και άλλοι κάτοικοι της περιοχής θυμούνται σαν χθες τον Οκτώβριο του 2005, όταν από θαύμα γλίτωσαν όλοι οι επιβαίνοντες τρένου που εκτροχιάστηκε λίγες εκατοντάδες μέτρα μακρύτερα. Εκεί, όπου αργότερα ανεγέρθηκε ένα εκκλησάκι αφιερωμένο στην Παναγία την Προυσιώτισσα ως δείγμα ευγνωμοσύνης για το γεγονός ότι τότε δεν θρηνήσαμε ανθρώπινες ζωές.

Στα καφενεία του χωριού, οι κάτοικοι του οποίου ασχολούνται κυρίως με αγροτικές εργασίες και ιδιαίτερα με την καλλιέργεια ρυζιού, το χθεσινοβραδινό συμβάν είναι το κυρίαρχο θέμα συζήτησης, με τις αναλύσεις να δίνουν και να παίρνουν σχετικά με τα αίτια της τραγωδίας και τους πιο ψύχραιμους να συνιστούν υπομονή και «...να αφήσουμε τους ειδικούς να κάνουν τη δουλειά τους».

Υπενθυμίζεται ότι στο σημείο του δυστυχήματος έσπευσαν άμεσα δυνάμεις της αστυνομίας, πυροσβεστικής και του ΕΚΑΒ, αλλά και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.

Σε δηλώσεις του ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε ότι πρόκειται για τραγωδία, τα αίτια της οποίας θα πρέπει να διερευνηθούν άμεσα, ενώ σημείωσε ότι αμέσως μόλις έγινε γνωστό το συμβάν, κινητοποιήθηκε η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας και έσπευσαν στο σημείο δυνάμεις για να συνδράμουν τα σωστικά συνεργεία.

«Έχουμε ζητήσει να έρθουν μηχανικοί από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας γιατί υπάρχει το θέμα της οικίας. Όταν απομακρυνθεί το τρένο θα πρέπει να υπάρχει μέριμνα. Είναι μεγάλο δυστύχημα, είναι μία τραγωδία. Το ζητούμενο είναι να αρχίσουν άμεσα οι διαδικασίες για την έρευνα προκειμένου να δούμε τι έφταιξε», υπογράμμισε ο ίδιος, προσθέτοντας «είναι αναμφίβολα μια τραγωδία και θα πρέπει να διερευνηθούν τα αίτια το ταχύτερον δυνατόν».

Ερωτηθείς για το εάν υπήρχε κάποια ενημέρωση για προβλήματα στο συγκεκριμένο σημείο, ο κ. Τζιτζικώστας απάντησε πως «ποτέ ο ΟΣΕ δεν ενημέρωσε κανέναν φορέα ότι υπάρχει πρόβλημα με το δίκτυο» και επανέλαβε την ανάγκη να υπάρξει άμεση διερεύνηση των αιτιών.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του δημάρχου Χαλκηδόνας, Γιάννη Τσουκνιδά, ο οποίος είπε πως θα πρέπει να διερευνηθούν τα αίτια του δυστυχήματος, ενώ ερωτηθείς εάν υπάρχουν κακοτεχνίες ή προβλήματα που πρέπει να προσεχθούν, απάντησε: «αυτή είναι μια γραμμή που χρησιμοποιείται κατά κόρον. Τώρα αν είναι πρόβλημα γραμμής ή θέμα ταχύτητας θα το δείξει η έρευνα που θα γίνει».

Από την πλευρά του ο δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Χαλκηδόνας, Μαυρουδής Μιντσιούδης είπε:«Το σπίτι στηρίζεται πάνω στην αμαξοστοιχία. Αυτό τα λέει όλα για τη σφοδρότητα του ατυχήματος». Ο ίδιος επισήμανε δε ότι στο σημείο βρίσκεται και ειδικά εκπαιδευμένος σκύλος.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Train Accident

Δημοφιλή