Προπληρωμένη κάρτα: Όλα όσα θα ήθελες να μάθεις

Προπληρωμένη κάρτα: Όλα όσα θα ήθελες να μάθεις

Δεν είναι πιστωτική. Δεν είναι χρεωστική. Λειτουργεί -και- ηλεκτρονικά. Αλλά χρειάζεται "φόρτιση" για να λειτουργήσει. Η χρήση προπληρωμένων καρτών κερδίζει συνεχώς έδαφος στη χώρα μας και οι λόγοι δεν σχετίζονται μόνο με τα capital controls. Ας δούμε αναλυτικά τι προσφέρει η χρήση τους.

Τι είναι οι προπληρωμένες κάρτες;

Προπληρωμένη είναι μια κάρτα που λειτουργεί ως "virtual" πορτοφόλι και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να πραγματοποιηθούν αγορές μέχρι να εξαντληθεί η αξία των μετρητών που περιέχει. Ο κάτοχoς της προπληρωμένης κάρτας τη "γεμίζει" με όποιο χρηματικό ποσό επιθυμεί και την επαναφορτίζει ανάλογα με τις ανάγκες του.

Πού διαφέρουν οι προπληρωμένες κάρτες από τις πιστωτικές και τις χρεωστικές κάρτες;

Καταρχάς, η μόνη τους ομοιότητα είναι ότι πρόκειται για "πλαστικό" χρήμα. Από εκεί και πέρα, οι προπληρωμένες κάρτες δεν λειτουργούν ούτε με πίστωση από την τράπεζα, όπως οι πιστωτικές, ούτε με χρέωση τραπεζικού λογαριασμού, όπως οι χρεωστικές. Ο κάτοχος μιας προπληρωμένης κάρτας μπορεί βέβαια να τη φορτίσει απευθείας από το λογαριασμό του (είτε μέσω web banking είτε στο γκισέ της τράπεζας), αλλά και να καταθέσει μετρητά στο λογαριασμό της κάρτας μέσω ATM. Επιπλέον δυνατότητες φόρτισης έχουν οι κάτοχοι της Cosmote Prepaid Mastercard, με κατάθεση μετρητών σε οποιοδήποτε κατάστημα COSMOTE ή ΓΕΡΜΑΝΟΣ, αλλά και χρησιμοποιώντας τη νέα εφαρμογή COSMOTE Prepaid (για Android και iOS).

Για τι είδους αγορές μπορούν να χρησιμοποιηθούν;

Οι προπληρωμένες κάρτες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για αγορές σε φυσικά και ηλεκτρονικά καταστήματα, αλλά και για γρήγορες και ανέπαφες αγορές σε επιχειρήσεις που διαθέτουν ειδικά τερματικά. Επίσης, μέσω προπληρωμένων καρτών μπορούν να πραγματοποιηθούν κρατήσεις ξενοδοχείων και αυτοκινήτων, εξόφληση λογαριασμών μέσω πάγιας εντολής και ανάληψη μετρητών από ΑΤΜ, εφόσον υπάρχει το ανάλογο ποσό στην κάρτα. Οι κάτοχοι της Cosmote Prepaid Mastercard έχουν, επιπλέον, τη δυνατότητα να κάνουν πληρωμές σε επιχειρήσεις μέσω της εφαρμογής COSMOTE Prepaid.

Γιατί οι προπληρωμένες κάρτες προσφέρουν στον κάτοχό τους καλύτερο έλεγχο;

Γιατί μπορεί κανείς να προχωρήσει σε αγορές μόνον αν υπάρχουν τα αντίστοιχα χρήματα στην κάρτα. Επιπλέον, ο τρόπος που λειτουργεί μια προπληρωμένη κάρτα προσφέρεται για σωστό προγραμματισμό: ο καταναλωτής προϋπολογίζει τις αγορές του και φορτίζει αναλόγως την κάρτα. Και μπορεί να ελέγχει καλύτερα το οικογενειακό του budget, αν αποκτήσει μια κάρτα όπως η Cosmote Prepaid Mastercard που δίνει τη δυνατότητα έκδοσης 4 καρτών με το ίδιο ΑΦΜ.

Η χρήση προπληρωμένης κάρτας έχει άλλα πλεονεκτήματα για τον καταναλωτή;

Ανάλογα με την κάρτα. Η Cosmote Prepaid Mastercard είναι η μόνη κάρτα που για κάθε 1€ αγορών προσφέρει 5 MB επιπλέον mobile internet, για να τα χρησιμοποιήσει ο κάτοχός της ή να τα χαρίσει σε άλλο συνδρομητή της Cosmote. Επιπλέον, καθώς η Cosmote Prepaid Mastercard δημιουργήθηκε σε συνεργασία με την Εθνική τράπεζα, οι χρήστες της επωφελούνται και από το πρόγραμμα επιβράβευσης go4more της τράπεζας, που δίνει πόντους για αγορές στις συνεργαζόμενες επιχειρήσεις.

Πώς εκδίδονται οι προπληρωμένες κάρτες;

Με αίτηση στην τράπεζα και υπογραφή των σχετικών εγγράφων. Εκτός αν πρόκειται για την Cosmote Prepaid Mastercard, η οποία διατίθεται αποκλειστικά μέσω των καταστημάτων COSMOTE και ΓΕΡΜΑΝΟΣ, με την επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας, τη δήλωση του ΑΦΜ και του αριθμό του κινητού του αιτούντος. Και προσφέρεται δωρεάν, με ταυτόχρονη φόρτιση.

Είναι ασφαλής η χρήση των προπληρωμένων καρτών;

Αν ο κάτοχος μιας προπληρωμένης κάρτας τη φορτίζει μόνο με το ποσό που αντιστοιχεί σε μια επικείμενη αγορά του, είναι αυτονόητο ότι σε περίπτωση απάτης θα ρισκάρει να χάσει μόνο το συγκεκριμένο ποσό. Επιπλέον, κατά την αίτηση έκδοσης της κάρτας, ο αιτών επιλέγει το ημερήσιο όριο αγορών που επιθυμεί. Ακόμη κι αν η κάρτα είναι φορτισμένη με περισσότερα χρήματα, το μέγιστο ρίσκο περιορίζεται στην απώλεια αυτού του ποσού.

Η πραγματοποίηση αγορών μέσω προπληρωμένης κάρτας συνεπάγεται φορολογικά οφέλη;

Για να μπορεί να επωφεληθεί ένας φορολογούμενος και να χτίσει το αφορολόγητο το 2017 θα πρέπει να κάνει μέρος των συναλλαγών του μέσω web banking ή "πλαστικού χρήματος". Στην τελευταία κατηγορία εντάσσονται και οι προπληρωμένες κάρτες.