O Γιάννης Αδαμάκος φέρνει «Το χρώμα της μνήμης» στον Πόρο

O Γιάννης Αδαμάκος φέρνει «Το χρώμα της μνήμης» στον Πόρο

Ο Γιάννης Αδαμάκος, ένας ξεχωριστός κολορίστας, επιστρέφει στον Πόρο και πιάνει το νήμα από την έκθεση «The Space between us», που είχε παρουσιάσει στην γκαλερί citronne to 2011.

Είκοσι πέντε ζωγραφικά έργα, λάδια σε μεγάλο μέγεθος και μικρές ακουαρέλες, συνθέτουν την κατάδυση του δημιουργού στο χώρο της συλλογικής μνήμης, αλλά και σε προσωπικά βιώματα. Με πλοηγό το χρώμα, ο Αδαμάκος αρέσκεται στις μεγάλες επιφάνειες όπου επιχειρεί ν’ ανασύρει μορφές από το ασυνείδητο, έναν ολόκληρο κόσμο που έχει πολύ μεγάλη σχέση με την ποίηση για να θυμηθούμε και τη συνάντησή του με την Έμιλι Ντίκινσον («Έμοιαζαν οι δρόμοι σα να τρέχουν», 2005).

Συνομιλητής του Rothko και συγγενικός, όπως νιώθει με τον Μόραλη, ο Αδαμάκος εξηγεί το δικό του δρόμο στην τέχνη: «Όταν η ζωγραφική είναι abstrait, τουλάχιστον σε ένα στάδιο, σε μία διαδρομή μεταξύ του πραγματικού, του ρεαλισμού και της αφαίρεσης, αφήνει περιθώριο στον αποδέκτη της εικόνας να κάνει το δικό του παραμύθι και να αναπτύξει διάλογο. Σίγουρα ο αποδέκτης ολοκληρώνει το έργο. Εγώ αυτό πιστεύω και η abstrait ζωγραφική μου θυμίζει πάρα πολύ την ποίηση, που όπως ακριβώς σ’ ένα ποίημα, η φαντασία σου μπορεί να οργιάσει. Το ίδιο πιστεύω γίνεται με την αφαίρεση, σου αφήνει πάρα πολύ χώρο για να φτιάξεις εσύ τον κόσμο σου».

Οι νύξεις του χρωστήρα στο έργο του Αδαμάκου εξακολουθούν να μας γοητεύουν εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Τώρα, ο δημιουργός ρίχνει άφθονο μπλε στο «κίτρινο» της citronne και όπως επισημαίνει η ψυχή του χώρου κι επιμελήτρια της έκθεσης Τατιάνα Σπινάρη – Πολλάλη, «η α-λήθεια του Γιάννη Αδαμάκου μας παραπέμπει στην αρχική της έννοια, δηλαδή τον εξοστρακισμό της λήθης, τον θρίαμβο της μνήμης».

Ο Γιάννης Αδαμάκος γεννήθηκε στον Πύργο Ηλείας το 1952. Από το 1972 έως το ’78 σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών με τον Μαυροείδη, τον Μυταρά και τον Τέτση. Η πρώτη του ατομική έκθεση ήταν στις ιστορικές «Νέες Μορφές» και από τότε το έργο του παρουσιάζεται σε συνεχείς θεματικές ενότητες που έχουν σαν κέντρο τους τον άνθρωπο και τη φύση. Έχει παρουσιάσει τη δουλειά του σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη, στη Νέα Υόρκη, στο Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, ενώ έργα του βρίσκονται στις συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης, του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, και σε πολλές ιδιωτικές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η έκθεση «Re-emergence» εγκαινιάζεται στην γκαλερί Citronne στον Πόρο στις 15/7 και θα διαρκέσει έως τις 4/9/2017.

Δημοφιλή