Ο θρυλικός χορογράφος του Θεάτρου Μπολσόι της Μόσχας, Γιούρι Γκριγκορόβιτς πέθανε σήμερα, Δευτέρα 19 Μαΐου, σε ηλικία 98 ετών.

Όπως ανακοίνωσε ο βοηθός του στο πρακτορείο TASS, απεβίωσε σε ηλικία 98 ετών.

Advertisement
Advertisement

Ο Γιούρι Γκριγκορόβιτς, ένας από τους μεγαλύτερους χορογράφους του 20ού αιώνα, διετέλεσε διευθυντής του Μπαλέτου Μπολσόι από το 1964 ως το 1994, επί ΕΣΣΔ και λίγο μετά τη διάλυσή της.

Οι παραστάσεις του στα έργα Σπάρτακος, Ιβάν ο Τρομερός, Το Πέτρινο Λουλούδι, καθώς και οι παραγωγές με την Λίμνη των Κύκνων, την Ωραία Κοιμωμένη και τον Καρυοθραύστη ήταν ιστορικές.

Ο μαέστρος Βαλέρι Γκεργκίεφ, επικεφαλής των θεάτρων Μπολσόι και Μαριίνσκι, δήλωσε στην εφημερίδα Izvestia ότι ο Γκριγκορόβιτς ήταν «μια θρυλική προσωπικότητα που θα συνεχίσει να εμπνέει σεβασμό και θαυμασμό για τις επόμενες δεκαετίες».

Ο Γκριγκορόβιτς γεννήθηκε το 1927 στο Λένινγκραντ από οικογένεια χορευτών κλασικού μπαλέτου.

Η καριέρα του άρχισε στην Αγία Πετρούπολη, στο Θέατρο Κίροφ (σήμερα Μαριίνσκι). Αφού αποφοίτησε από τη Σχολή Χορού του Λένινγκραντ το 1946, εντάχθηκε στον θίασο ως χορευτής, ενώ σύντομα έγινε σολίστ. Από το 1961 έως το 1964 ήταν χορογράφος του Θεάτρου Μαριίνσκι.

Η μπαλαρίνα Anna Nikulina στον ρόλο της Αναστασίας, συζύγου του Ιβάν του Τρομερού, Μπολσόι, 4 Νοεμβρίου 2012. Χορογραφία Γιούρι Γκριγκορόβιτς. (AP Photo/Alexander Zemlianichenko) via Associated Press

Η καριέρα του ως χορευτή και στη συνέχεια χορογράφου, διήρκεσε 80 χρόνια. Ήταν η μεγάλη δύναμη πίσω από τα Μπολσόι, τα οποία λέγεται ότι διηύθυνε με σιδερένια πυγμή.

Advertisement

«Ήταν σε θέση να δει στους καλλιτέχνες αυτό που εμείς οι ίδιοι δεν βλέπαμε. Μας βοήθησε να απελευθερωθούμε στη σκηνή, κάνοντάς μας να νιώθουμε και να βιώνουμε κάθε στιγμή», δήλωσε ο πρώτος των Μπολσόι, Denis Rodkin στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Ο Γκριγκορόβιτς ήταν επίσης ο χορογράφος στην τελετή έναρξης των θερινών Ολυμπιακών Αγώνων της Μόσχας το 1980 και πρόεδρος σε διάφορους διαγωνισμούς μπαλέτου, συμπεριλαμβανομένων των γαλλικών Benоis de la Danse, γνωστών ως «Όσκαρ μπαλέτου».

«Μια ολόκληρη εποχή έφτασε στο τέλος της», γράφει στην επίσημη σελίδα του στο διαδίκτυο το θέατρο Μαριίνσκι της Αγίας Πετρούπολης, όπου ξεκίνησε την καριέρα του. «Δημιούργησε έργα που αποτελούν σήμερα μέρος του χρυσού κανόνα του μπαλέτου». 

Advertisement