Τις 9 φτάνουν οι χώρες που επίσημα δηλώνουν ότι διαθέτουν πυρηνικά όπλα, ή πιστεύεται ότι διαθέτουν, σύμφωνα με το Associated Press. Σε αυτές συγκαταλέγονται τα 5 κράτη που αρχικά διέθεταν τα εν λόγω όπλα: Ηνωμένες Πολιτείες, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία και Ηνωμένο Βασίλειο.
Η συνθήκη
Οι χώρες αυτές έχουν υπογράψει συνθήκη για τη «μη διάδοση των πυρηνικών όπλων» (NPT). Το κείμενο αυτό δεσμεύει τις χώρες που δεν διαθέτουν πυρηνικά όπλα, να μην κατασκευάζουν ή αποκτούν, ενώ όσες ήδη διαθέτουν «να συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις καλοπροαίρετα», με απώτερο σκοπό τον πυρηνικό αφοπλισμό.
Ινδία και Πακιστάν
Οι δύο χώρες δεν έχουν υπογράψει τη συνθήκη NPT και έχουν αναπτύξει τα πυρηνικά τους οπλοστάσια με την πάροδο των ετών. Η Ινδία ήταν η πρώτη που πραγματοποίησε πυρηνική δοκιμή το 1974, την οποία ακολούθησε άλλη μια το 1998. Το Πακιστάν ακολούθησε με τις δικές του πυρηνικές δοκιμές λίγες εβδομάδες αργότερα.
Ισραήλ
Το Ισραήλ επίσης δεν έχει υπογράψει για τη «μη διάδοση των πυρηνικών όπλων». Οι Αρχές της χώρας ουδέποτε παραδέχθηκαν ότι διαθέτουν πυρηνικά όπλα, αλλά αυτό είναι κάτι που πιστεύεται ευρέως.
Βόρεια Κορέα
Η Βόρεια Κορέα προσχώρησε στη Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων το 1985, αλλά ανακοίνωσε την αποχώρησή της από τη συνθήκη το 2003, επικαλούμενη – αυτό που χαρακτήρισε ως – επιθετικότητα των ΗΠΑ. Από το 2006, έχει διεξάγει μια σειρά από πυρηνικές δοκιμές.
Ιράν
Εδώ και καιρό, το Ιράν επιμένει ότι το πυρηνικό του πρόγραμμα προορίζεται μόνο για ειρηνικούς σκοπούς και οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών έχουν εκτιμήσει ότι η Τεχεράνη δεν επιδιώκει ενεργά την κατασκευή πυρηνικής βόμβας. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια εμπλουτίζει ουράνιο σε επίπεδο έως και 60% – κοντά σε επίπεδα 90%, το οποίο ενδεικνυται για χρήση σε όπλα.
Αποθέματα πυρηνικών κεφαλών
Σε ετήσια αξιολόγηση που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα, το Διεθνές Ινστιτούτο Έρευνας για την Ειρήνη της Στοκχόλμης εκτίμησε ότι οι 9 χώρες διέθεταν τα ακόλουθα αποθέματα πυρηνικών κεφαλών από τον Ιανουάριο:
Ρωσία: 4.309
Ηνωμένες Πολιτείες: 3.700
Κίνα: 600
Γαλλία: 290
Ηνωμένο Βασίλειο: 225
Ινδία: 180
Πακιστάν: 170
Ισραήλ: 90
Βόρεια Κορέα: 50
