Ένα ηφαίστειο εξερράγη στη νοτιοδυτική Ισλανδία για δεύτερη φορά σε διάστημα λιγότερου ενός μηνός, με τη λάβα να ρέει κοντά σε οικισμό.
Η έκρηξη λίγο πριν από τις 8 το πρωί της Κυριακής ήρθε μετά από μια σειρά σεισμών κοντά στην πόλη Γκρίνταβικ, ανακοίνωσε η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ισλανδίας. Η κοινότητα εκκενώθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας, μετέδωσε η ισλανδική τηλεόραση RUV.

«Η λάβα ρέει μερικές εκατοντάδες μέτρα βόρεια της πόλης, σε απόσταση 400 με 500 μέτρων», δήλωσε η Kristín Jónsdóttir από την Ισλανδική Μετεωρολογική Υπηρεσία στην ισλανδική τηλεόραση RUV. «Η λάβα ρέει προς το Γκρίνταβικ».
BREAKING: Volcano erupts in South West Iceland near Grindavik prompted the evacuation of a nearby fishing townhttps://t.co/2pShzrzPt9
— Sky News (@SkyNews) January 14, 2024
📺 Sky 501, Virgin 602, Freeview 233 and YouTube pic.twitter.com/7XJOSpuqxe
Οι κάτοικοι του Γκρίνταβικ είχαν προηγουμένως απομακρυνθεί από τα σπίτια τους τον Νοέμβριο και αναγκάστηκαν να μείνουν μακριά από την πόλη για έξι εβδομάδες μετά από μια σειρά σεισμών και μια ενδεχόμενη ηφαιστειακή έκρηξη. Τους επετράπη να επιστρέψουν στις 22 Δεκεμβρίου.
Η πόλη των 3.800 κατοίκων κοντά στο κύριο αεροδρόμιο της Ισλανδίας εκκενώθηκε στις 10 Νοεμβρίου, όταν μια σειρά σεισμών οδήγησε σε ρωγμές και ανοίγματα στη γη μεταξύ της πόλης και του Sýlingarfell, ενός μικρού βουνού στα βόρεια. Το κοντινό γεωθερμικό λουτρό “Blue Lagoon” – ένα από τα μεγαλύτερα τουριστικά αξιοθέατα της Ισλανδίας – έκλεισε επίσης προσωρινά.
Τις εβδομάδες που ακολούθησαν, είχαν τοποθετηθεί αμυντικά τείχη γύρω από το ηφαίστειο με την ελπίδα να κατευθυνθεί το μάγμα μακριά από την κοινότητα. Όμως τα τείχη που κατασκευάστηκαν βόρεια του Γκρίνταβικ έχουν παραβιαστεί και η λάβα κινείται προς την κοινότητα, δήλωσε η μετεωρολογική υπηρεσία.
This shows how dangerously close this new eruption and the burning lava flow are to the town of #Grindavik pic.twitter.com/HR49RKo37w
— Ólafur Ragnar Grímsson (@ORGrimsson) January 14, 2024Advertisement
Η Ισλανδία, η οποία βρίσκεται πάνω από ένα ηφαιστειακό θερμό σημείο στον Βόρειο Ατλαντικό, έχει κατά μέσο όρο μια έκρηξη κάθε τέσσερα με πέντε χρόνια. Η πιο ανατρεπτική το τελευταίο διάστημα ήταν η έκρηξη του ηφαιστείου Eyjafjallajokull το 2010, η οποία εκτόξευσε τεράστια σύννεφα τέφρας στην ατμόσφαιρα και οδήγησε σε εκτεταμένο κλείσιμο του εναέριου χώρου πάνω από την Ευρώπη.