Μια πρωτοφανής έξαρση τοξικών φυκιών έχει πλήξει τις ακτές της Νότιας Καλιφόρνια, προκαλώντας εκτεταμένες δηλητηριάσεις και θανάτους σε θαλάσσια ζώα.

Οι ειδικοί αποδίδουν την ακραία εξάπλωση αυτών των φυκιών στην υπερπαραγωγή δομοϊκού οξέος – μιας ισχυρής νευροτοξίνης που επηρεάζει σοβαρά τη θαλάσσια πανίδα και ενέχει σοβαρούς κινδύνους και για τον άνθρωπο.

Advertisement
Advertisement

Όπως επισημαίνει η θαλάσσια βιολόγος Τζένι Σμιθ από το SeaWorld San Diego, η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA) κατέγραψε από τον Φεβρουάριο σημαντική αύξηση περιστατικών τοξικότητας σε θαλάσσια θηλαστικά στην κομητεία του Λος Άντζελες. Το φαινόμενο επεκτάθηκε ραγδαία και στις γειτονικές περιοχές του Σαν Ντιέγκο, του Όραντζ και της Σάντα Μπάρμπαρα.

Παρόλο που τα τελευταία τέσσερα χρόνια παρατηρούνται σταθερά υψηλά επίπεδα δομοϊκού οξέος, οι φετινές μετρήσεις είναι εξαιρετικά αυξημένες. Επιπλέον, η έξαρση ξεκίνησε ασυνήθιστα νωρίς – πριν καν ολοκληρωθεί ο χειμώνας.

Μέχρι σήμερα, το SeaWorld San Diego έχει διασώσει πάνω από 100 ζώα με συμπτώματα δηλητηρίασης από δομοϊκό οξύ, ενώ τα κέντρα διάσωσης της Δυτικής Ακτής έχουν επέμβει σε περισσότερα από 1.000 περιστατικά. Τα είδη που πλήττονται περισσότερο περιλαμβάνουν δελφίνια, θαλάσσιους λέοντες, φάλαινες και θαλασσοπούλια.

Κατά μέσο όρο, το Δίκτυο Εκβρασμού Θαλάσσιων Θηλαστικών λαμβάνει έως και 100 κλήσεις την ημέρα για ζώα που έχουν προσβληθεί από την τοξίνη.

Το δομοϊκό οξύ, που παράγεται από το φύκι Pseudo-nitzschia, συσσωρεύεται στα οστρακοειδή και μεταφέρεται μέσω της τροφικής αλυσίδας σε ψάρια, πουλιά και θαλάσσια θηλαστικά. Η τοξίνη επιδρά στο νευρικό σύστημα, προκαλώντας αλλαγές στη συμπεριφορά, απώλεια προσανατολισμού, επιληπτικές κρίσεις, ακόμη και θάνατο.

Έχουν καταγραφεί περιπτώσεις επιθετικής συμπεριφοράς από θαλάσσιους λέοντες, που εγκατέλειψαν το φυσικό τους περιβάλλον και εμφανίστηκαν σε αστικές περιοχές.

Advertisement

 

. NOAA

 

Αν και οι θάνατοι ανθρώπων από δομοϊκό οξύ είναι εξαιρετικά σπάνιοι, η έκθεση σε υψηλές συγκεντρώσεις μπορεί να προκαλέσει νευρολογικά συμπτώματα, όπως παραισθήσεις, απώλεια μνήμης και σύγχυση, καθώς και σοβαρές στομαχικές διαταραχές.

Advertisement

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) συμβουλεύει τους πολίτες να αποφεύγουν τη θάλασσα σε περιοχές με αποχρωματισμένο, αφρώδες ή δύσοσμο νερό και να ξεπλένονται άμεσα με καθαρό νερό σε περίπτωση επαφής.

Η υπερανάπτυξη των φυκιών αποδίδεται σε συνδυασμό φυσικών και ανθρωπογενών παραγόντων. Η άνοδος της θερμοκρασίας του ωκεανού, η ρύπανση από λύματα και η συσσώρευση θρεπτικών συστατικών, όπως άζωτο και φώσφορος, ευνοούν την άνθηση των τοξικών ειδών.

Η τοξικότητα έχει συνδεθεί με τον θάνατο φαλαινών, δελφινιών και μεμονωμένων επιθέσεων θαλάσσιων λεόντων σε ανθρώπους. Τον Μάρτιο, ένας σέρφερ δέχθηκε επίθεση από θαλάσσιο λιοντάρι στο Oxnard State Beach, ενώ παρόμοιο περιστατικό καταγράφηκε στα τέλη του μήνα με θύμα ένα 15χρονο κορίτσι στο Λονγκ Μπιτς.

Advertisement

 

 

«Είναι το χειρότερο που έχουμε δει ποτέ εδώ στη Νότια Καλιφόρνια σε πολλά επίπεδα», δήλωσε ο Τζον Γουόρνερ, διευθύνων σύμβουλος του Κέντρου Φροντίδας Θαλάσσιων Θηλαστικών στο Λος Άντζελες.

Advertisement

Το Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας Scripps υπενθυμίζει ότι η θρυλική ταινία τρόμου του Άλφρεντ Χίτσκοκ The Birds (1963) ενδέχεται να έχει εμπνευστεί από αντίστοιχο περιστατικό τοξικότητας, που καταγράφηκε το 1961 στο Μοντερέι της Καλιφόρνια, όταν χιλιάδες φρενήρη θαλασσοπούλια συγκρούονταν με κτίρια και οχήματα.

Advertisement

Πηγή: ABC News