Μετά το χτύπημα του Ιράν στην αμερικανική βάση στο Κατάρ και την απειλή για χτυπήματα και σε άλλες βάσεις που βρίσκονται σε χώρες του Κόλπου, στις ΗΠΑ έχει σημάνει συναγερμός.
Πού βρίσκονται οι αμερικανικές βάσεις
Οι ΗΠΑ έχουν τουλάχιστον 27 βάσεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, με τουλάχιστον 12 από αυτές να χρησιμοποιούνται συνεχώς τα τελευταία 15 χρόνια. Μερικές από αυτές είναι:
- Η Βάση Αλ Ουντέιντ στο Κατάρ, η οποία θεωρείται η μεγαλύτερη στον Κόλπο καθώς φιλοξενεί σχεδόν 100 αεροσκάφη και μη επανδρωμένα drones, 10.000 στρατιώτες και λειτουργεί ως αρχηγείο της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ ενώ από αυτήν έχουν απογειωθεί αεροπλάνα για να βομβαρδίσουν στο Ιράκ, τη Συρία και το Αφγανιστάν.
- Η Ναυτική Υποστήριξη NSA στο Μπαχρέιν, με 9.000 άτομα προσωπικό του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, που αποτελεί την έδρα του 5ου Στόλου του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ.
- Η Αεροπορική βάση Αλ Άσαντ στο Ιράκ
- Η Αεροπορική Βάση Χαρίρ στο Ιράκ
- Η στρατιωτική βάση Φρουρά Αλ Τανφ στη Συρία
- Η αεροπορική Βάση Άλι αλ-Σαλέμ, μια από τις πολλές που διαθέτουν οι ΗΠΑ στο Κουβέιτ
- Η αεροπορική Βάση Αλ Ντάφρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Επιπλέον, οι ΗΠΑ διαθέτουν βάσεις στην Ελλάδα, στην Τουρκία, στην Κύπρο, στη Σαουδική Αραβία, στο Ομάν, στην Ιορδανία και στο Τζιμπουτί.

Η περίπτωση του Κατάρ
Πέρυσι, οι ΗΠΑ κατέληξαν αθόρυβα σε μια συμφωνία για 10ετή παράταση της στρατιωτικής τους παρουσίας στο Κατάρ, τροποποιώντας τη συμφωνία αμυντικής συνεργασίας του 1992 με τη Ντόχα, προκειμένου να ενισχυθεί περαιτέρω η ασφάλεια της περιοχής.
Το 2022, η κυβέρνηση Μπάιντεν όρισε το Κατάρ ως Σημαντικό Σύμμαχο εκτός ΝΑΤΟ, έναν τίτλο που απονέμεται σε στενούς φίλους που έχουν στρατηγικές εργασιακές σχέσεις με τον αμερικανικό στρατό.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ, Ματζέντ Αλ Ανσάρι, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η ηγεσία της χώρας συνεργάζεται καθημερινά με τις ΗΠΑ για να τερματίσει τη σύγκρουση μεταξύ Ιράν και Ισραήλ.