Τουλάχιστον 146 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από ποδοπατήματα κατά τη διάρκεια εορταστικών εκδηλώσεων για το Χάλογουιν στην πρωτεύουσα της Νότιας Κορέας, Σεούλ, ενώ πάνω από 150 άνθρωποι τραυματίστηκαν.
Πολλοί από τους τραυματίες νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση δήλωσε ένας αξιωματούχος των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης, ενώ τόνισε ότι ο αριθμός των νεκρών ενδέχεται να αυξηθεί περαιτέρω.
Ο Choi Sung-beom, επικεφαλής του Πυροσβεστικού Σταθμού Yongsan, δήλωσε πως πολλά από τα θύματα φορούσαν μάσκες και στολές του Halloween.
«Πολλοί άνθρωποι ποδοπατήθηκαν κατά τη διάρκεια ενός φεστιβάλ Χάλοουιν και έχουμε ένα πολύ μεγάλο αριθμό απωλειών», είπε ο Τσόι. Πολλοί από τους νεκρούς βρίσκονταν κοντά σε ένα νυχτερινό κέντρο διασκέδασης, είπε και πρόσθεσε ότι πολλά από τα θύματα ήταν γυναίκες γύρω στα είκοσι.
Μάρτυρες περιέγραψαν χαοτικές σκηνές λίγες στιγμές πριν από την αναταραχή, με την αστυνομία που βρίσκοταν σε ετοιμότητα εν αναμονή της εκδήλωσης του Halloween να δυσκολεύεται να διατηρήσει τον έλεγχο του πλήθους.
Πλάνα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειξαν εκατοντάδες ανθρώπους στριμωγμένους στο στενό, επικλινές δρομάκι καταπατημένους και ακίνητους καθώς τα συνεργία έκτακτης ανάγκης και η αστυνομία προσπαθούσαν να τους απεγκλωβίσουν.
Worse than a horror movie…
😞😞😞#Itaewon #ItaewonTragedy #Seoul #Korea #Seúl #southKorea #Seoulkorea #Halloween #Corea pic.twitter.com/woBRgj2dbK— 🌏Odt 🌏 (@Odtsaga) October 29, 2022Advertisement
Μια γυναίκα ακούγεται σε μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να φωνάζει στα αγγλικά: «Ω Θεέ μου, ω Θεέ μου, Ιησούς Χριστός».
Άλλα πλάνα έδειξαν χαοτικές σκηνές με αξιωματούχους της πυροσβεστικής και πολίτες να περιθάλπουν δεκάδες ανθρώπους που φαινόταν να έχουν τις αισθήσεις τους.
Αυτόπτης μάρτυρας του Reuters είπε ότι ένα αυτοσχέδιο νεκροτομείο είχε δημιουργηθεί σε ένα κτίριο δίπλα στο σημείο. Περίπου τέσσερις ντουζίνες πτωμάτων μεταφέρθηκαν αργότερα σε τροχοφόρα φορεία και μεταφέρθηκαν σε κρατική εγκατάσταση για να ταυτοποιηθούν τα θύματα, σύμφωνα με τον μάρτυρα.


Το περιστατικό σημειώθηκε περίπου στις 22:20 (04:20 ώρα Ελλάδος) καθώς μεγάλος πλήθοε καταπλακώθηκε σε ένα στενό δρομάκι στην περιοχή Ιταεγούν, μια κεντρική συνοικία της νοτιοκορεατικής πρωτεύουσας κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων του Halloween.
Εκπρόσωπος της πυροσβεστικής ανέφερε 140 ασθενοφόρα έφτασαν στο σημείο για να δώσουν τις πρώτες βοήθειες σε τραυματίες.


(URGENT) Death toll climbs to 120, 100 injured in Halloween stampede in Itaewon : authorities https://t.co/oHptjY9xfL
— Yonhap News Agency (@YonhapNews) October 29, 2022
Νωρίτερα το κορεάτικο πρακτορείο ειδήσεων YONHAP είχε κάνει λόγο για 59 νεκρούς και 150 τραυματίες.
Οι πυροσβεστικές αρχές στην Σεούλ ανακοίνωσαν αρχικά ότι δεκάδες άνθρωποι νοσηλεύτηκαν για καρδιακή ανακοπή. Ένας πρώτος απολογισμός έκανε λόγο για δύο νεκρούς που μεταφέρθηκαν σε κοντινά νοσοκομεία μετά από καρδιακή ανακοπή που υπέστησαν στο συμβάν που σημειώθηκε στην περιοχή Ιταεγούν, δήλωσε ο Μουν Χιν-Γου, αξιωματούχος της Εθνικής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.
(4th LD) 59 killed, 150 injured in stampede at Halloween parties in Seoul https://t.co/Ac92KUGzHQ
— Yonhap News Agency (@YonhapNews) October 29, 2022Advertisement
#BREAKING: #SouthKorea's fire department said 81 people have breathing problems after the #stampede at Itaewon in #Seoul, South Korea Saturday night when over 100 thousand revellers crammed into the place for #Halloween celebrations.#SeoulStampede pic.twitter.com/QwyWcYTj43
— Media Warrior (@MediaWarriorY) October 29, 2022
Φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα το Yonhap δείχνουν πάνω από δώδεκα ανθρώπους να κείτονται σε έναν δρόμο, με διασώστες να τους βοηθούν. Πλάνα από μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν πολλούς ανθρώπους να δέχονται πρώτες βοήθειες από υπαλλήλους διάσωσης και ιδιώτες πολίτες στο σημείο.
(LEAD) Yoon presides over emergency meeting on Halloween stampede in Seoul's Itaewon district https://t.co/wM8eKzTJvS
— Yonhap News Agency (@YonhapNews) October 29, 2022
Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Γιουν Σουκ-Γέολ προήδρευσε έκτακτης συνάντησης με κορυφαίους βοηθούς και διέταξε την αποστολή ιατρικών ομάδων έκτακτης ανάγκης στο σημείο, ανακοίνωσε το γραφείο του.
Οι αρχές διερευνούν τα ακριβή αίτια του συμβάντος, ανέφερε το Yonhap .
Tragedia a #Seoul in #Corea del Sud . In un distretto di club durante la celebrazione di #Halloween più di 100 persone presumibilmente sono morte a causa del gas sospetto che è stato utilizzato in uno dei club. Autorità dentro #coreadelsud #SouthKorea corea del sud pic.twitter.com/VMdxFh2oeg
— Ultime notizie (@UltimeNotiziee) October 29, 2022
Στην Νότια Κορέα, οι εργαζόμενοι διάσωσης αναφέρουν καρδιακή ανακοπή έως ότου ένας γιατρός ανακοινώσει επίσημα τον θάνατο ενός ατόμου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρχαν 100.000 άτομα που γλεντούσαν στην περιοχή, γιορτάζοντας το πρώτο Halloween χωρίς μάσκες μετά από τρία χρόνια.
Η συνοικία Itaewon αποτελεί δημοφιλής στέκι τόσο για τους νεαρούς Νοτιοκορεάτες όσο και για τουρίστες, τα δεκάδες μπαρ και τα εστιατόρια της ήταν γεμάτα το Σάββατο για το Halloween, αφού οι επιχειρήσεις είχαν υποστεί μεγάλη ζημιά στα τρία χρόνια της πανδημίας.
«Περιμένεις να δεις μεγάλα πλήθη τα Χριστούγεννα και πυροτεχνήματα… αλλά αυτό ήταν τουλάχιστον δέκα φορές μεγαλύτερο», είπε στο Reuters η Park Jung-hoon, 21 ετών.
Η απαγόρευση κυκλοφορίας σε μπαρ και εστιατόρια και το όριο 10 ατόμων για ιδιωτικές συγκεντρώσεις καταργήθηκε τον Απρίλιο. Η εντολή για μάσκα εξωτερικού χώρου καταργήθηκε τον Μάιο.
Πηγή: BBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ- Reuters-Xinhua-AFP