Στο Σικάγο, γενέτειρα του 69χρονου πρώην καρδινάλιου Ρόμπερτ Φράνσις Πρέβοστ, όλοι σήμερα μιλάνε για την εκλογή του ως επικεφαλής της Καθολικής Εκκλησίας, του πρώτου Αμερικανού στην ιστορία της. Ταυτόχρονα, η εκλογή του Πάπα Λέοντα ΙΔ′ γιορτάστηκε και σε ολόκληρη τη Λατινική Αμερική, όπου πολλοί τον χαιρέτισαν ως τον δεύτερο ποντίφικα από την περιοχή, μετά τον Αργεντινό προκάτοχό του, Φραγκίσκο.

Η εκλογή του προκάλεσε εορτασμούς μεταξύ των Καθολικών αλλά και μια σειρά ερωτημάτων -από το πώς θα γεφυρώσει το χάσμα ανάμεσα στους συντηρητικούς και τους φιλελεύθερους στους κόλπους της Εκκλησίας στη διάρκεια της θητείας του μέχρι το αν υπήρξε οπαδός των Chicago Cubs ή της αντίπαλης τοπικής ομάδας μπέιζμπολ, των White Sox.

Advertisement
Advertisement

″Για τους Καθολικούς στο Σικάγο, είναι κάποιος που μας καταλαβαίνει, που μας γνωρίζει, που ξέρει την εμπειρία μας, το εκκλησίασμα που μειώνεται και την μειούμενη παρουσία Καθολικών στην Αμερική γενικά”, λέει ο πατήρ Μάικλ Πφλέτζερ, ένας ιερέας στην Καθολική Εκκλησία Σεντ Σαμπίνα στο νότιο τμήμα του Σικάγου, ο οποίος φημίζεται για τον πολιτικό ακτιβισμό του.

Πλήθος κληρικών και εργαζομένων στη Θεολογική Σχολή του Σικάγο, στο Χάιντ Παρκ, όπου ο πάπας Λέων ΙΔ′ πήρε το μεταπτυχιακό του στη Θεολογία το 1982, ξέσπασε σε επευφημίες όταν η τηλεόραση μετέδωσε ζωντανά πλάνα με τον ποντίφικα να βγαίνει στο μπαλκόνι του Βατικανού στη Ρώμη.

 

″Πολλοί από εμάς ήμαστε απλά διστακτικοί και δεν μπορούσαμε να βρούμε λόγια να εκφράσουμε τη χαρά μας, την υπερηφάνειά μας”, λέει η αδελφή Μπάρμπαρα Ράιντ, πρόεδρος της θεολογικής σχολής. Την ”έκρηξη ενθουσιασμού”, όπως περιγράφει η ίδια, ακολούθησε η απόλυτη σιωπή καθώς οι συγκεντρωμένοι άρχισαν να προσεύχονται για τον νέο πάπα.

Advertisement

Η Ράιντ περιγράφει τον πάπα Λέοντα ως έναν ευφυέστατο διανοούμενο και έναν εξαιρετικά συμπονετικό άνθρωπο.

″Είναι ένα ασυνήθιστο μείγμα που τον καθιστά ηγέτη, ο οποίος έχει κριτική ματιά, αλλά μπορεί και να ακούσει τις φωνές των φτωχότερων έχοντας πάντα στο μυαλό του εκείνους που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη”, λέει η ίδια.

 

Advertisement

 

Από την πλευρά του, ο Λόρενς Σάλιβαν, γενικός εφημέριος της Αρχιεπισκοπής του Σικάγο, του 1,9 εκατομμυρίων Καθολικών και των 216 ενοριών της, λέει ότι ο πάπας Λέων υπήρξε ένας πολύ ευσεβής, πνευματικός άνθρωπος.

″Είναι μια ημέρα μεγάλου ενθουσιασμού για το Σικάγο, για τις ΗΠΑ να εκλέγεται πάπας ένας δικός μας”, τονίζει.

Advertisement

Ο δήμαρχος του Σικάγο, Μπράντον Τζόνσον, σε σχόλιά του που ανήρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εξέφρασε διαφορετικά τον ενθουσιασμό του: ”Ό,τι πιο τέλειο, περιλαμβανομένου του πάπα, προέρχεται από το Σικάγο!”.

Καμπς ή Σοξ; 

Σε μια κίνηση καλής θελήσεως, σύμφωνη με το χθεσινό κλίμα ενθουσιασμού, οι Σικάγο Καμπς, ανακοίνωσαν ότι προσκάλεσαν τον νέο πάπα στο διάσημο γήπεδο Ρίγκλεϊ για να τραγουδήσει το “Take Me Out to the Ballgame”, το τραγούδι που σύμφωνα με την παράδοση σε κάθε αγώνα στην έδρα της ομάδας ερμηνεύει και ένα διαφορετικό διάσημο πρόσωπο.

Η ιστορική ομάδα μπέιζμπολ δήλωσε πάντως ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει πως ο πάπας Λέοντας υπήρξε οπαδός της. Ωστόσο, ο αδελφός του, ο Τζον Πρέβοστ, ο οποίος ζει στο Νιού Λένοξ, νοτιοδυτικά του Σικάγο, είπε ότι ο πάπας δεν υπήρξε οπαδός της.

Advertisement

Οι κάτοικοι της νότιας πλευράς του Σικάγο συνήθως υποστηρίζουν την αντίπαλη ομάδα των Cubs, την White Sox.

Οπως υποστηρίζει ο Κέβιν Σουλτς, καθηγητής Ιστορίας και Καθολικών Σπουδών στο πανεπιστήμιο του Ιλινόι, στο Σικάγο, η εκλογή του πάπα Λέοντα θα προσδώσει ενθουσιασμό και δυναμισμό σε μια αρχιεπισκοπή η κοινότητα της οποίας περιλαμβάνει μια σειρά από εθνικότητες και γλώσσες και διαμορφώνεται όλο και περισσότερο από μετανάστες από την Λατινική Αμερική.

Ενορίτες κρατούν ένα λάβαρο του νεοεκλεγέντος Πάπα Λέοντα ΙΔ’ στον Καθεδρικό Ναό της Σάντα Μαρία, την επισκοπική έδρα της Επισκοπής Τσικλάγιο του Περού, όπου υπηρέτησε ως επίσκοπος, την Πέμπτη 8 Μαΐου 2025. (AP Photo/Guadalupe Pardo) via Associated Press

«Ο Πάπας είναι Περουβιανός»: ενθουσιασμός στη χώρα όπου ο Ποντίφικας υπηρέτησε ως επίσκοπος

Η εκλογή του Πρέβοστ προκάλεσε μεγάλη χαρά και στο Περού, όπου έζησε και εργάστηκε για περισσότερα από 20 χρόνια ενώ του δόθηκε και η υπηκοότητα το 2015. Στην πρωτεύουσα Λίμα, οι καμπάνες του καθεδρικού ναού χτύπησαν πανηγυρικά.

Advertisement

Στην πρώτη του εμφάνιση από το μπαλκόνι του Βατικανού, ο Λέων ΙΔ′ άλλαξε για λίγο την ομιλία του από τα ιταλικά στα ισπανικά για να απευθυνθεί στους πιστούς «από την αγαπημένη μου επισκοπή του Τσιγκλάγιο, στο Περού», όπου υπηρέτησε ως επίσκοπος για περισσότερο από μια δεκαετία.

 

 

Η πρόεδρος του Περού, Ντίνα Μπολουάρτε, χαιρέτισε την «ιστορική» εκλογή του Πρέβοστ, τον οποίο χαρακτήρισε Περουβιανό «από επιλογή και πεποίθηση», καθώς έχει αφιερώσει περισσότερα από 20 χρόνια υπηρεσίας στη χώρα. Πρόσθεσε ότι ο 69χρονος Πρεβόστ, «επέλεξε να είναι ένας από εμάς, να ζήσει ανάμεσά μας και να φέρει στην καρδιά του την πίστη, τον πολιτισμό και τα όνειρα αυτής της χώρας».

Και πρόσθεσε: «Ο Πάπας είναι Περουβιανός, ο Θεός αγαπάει το Περού».

Ωστόσο, ο νέος πάπας είχε μιλήσει κατά της κυβέρνησης Μπολουάρτε στο παρελθόν. Στις αρχές του 2023, περιέγραψε τη «θλίψη και τον πόνο» του για τον θάνατο 49 διαδηλωτών στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που ξέσπασαν όταν η  Μπολουάρτε ανέλαβε τα καθήκοντά της τον Δεκέμβριο του 2022, αντικαθιστώντας τον Πέδρο Καστίγιο, ο οποίος απομακρύνθηκε επειδή επιχείρησε να αναστείλει το Κογκρέσο.

Τότε ο Πρέβοστ δήλωσε ότι οι ταραχές αντανακλούσαν την ιστορική παραμέληση των φτωχών του Περού, λέγοντας: «Αυτή η σύγκρουση δεν αντιπροσωπεύει το καλύτερο της χώρας».

«Είναι σαν να κερδίσαμε το Μουντιάλ» 

Η Ρόζα Μαρία Βίλτσεζ, 49 ετών, η οποία κατάγεται από το Τσικλάγιο αλλά πλέον ζει στη Λίμα, γνώρισε τον Πρέβοστ όταν παρακολούθησε μια εκκλησιαστική λειτουργία πριν από μερικά χρόνια.

«Τον γνωρίζαμε με το όνομά του», θυμάται. «Σήμερα το θυμήθηκα αυτό όταν τον είδα και πραγματικά μου ήρθε να κλάψω γιατί με συγκίνησε». 

«Ελπίζω να φέρει ειρήνη, ότι μπορεί να σταθεροποιήσει τη χώρα με κάποιο τρόπο, επειδή οι Περουβιανοί είναι, κυρίως, πολύ πιστοί και πολύ καθολικοί», πρόσθεσε.

Η Σεσίλια Ντουράν, 55 ετών, εκδότρια στη Λίμα, δήλωσε: «Δεν είμαι καθολική, στην πραγματικότητα, υπάρχουν πολλά πράγματα σχετικά με την εκκλησία που είμαι αντίθετη, αλλά νομίζω ότι αυτό είναι καλό για το Περού. Είναι σαν να κερδίσαμε το Παγκόσμιο Κύπελλο!»

Καθώς τα νέα για την εκλογή του Λέοντα άρχισαν να γίνονται γνωστά, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στο Περού κατακλύστηκαν από μιμίδια με τον Πάπα να τρώει σεβίτσε, το εθνικό πιάτο του Περού, και να πίνει Inca Kola, το αναψυκτικό με γεύση τσιχλόφουσκας. Άλλες αναρτήσεις τον έδειχναν με την ερυθρόλευκη ποδοσφαιρική φανέλα του Περού και μια άλλη χιουμοριστική εικόνα έδειχνε το παπικό όχημα αναδιαμορφωμένο σε τρίτροχο μοτοσικλετιστικό ρικσάο, το κύριο μέσο μεταφοράς στο μεγαλύτερο μέρος της νοτιοαμερικανίκης χώρας.

Η Tζανίνα Σέσα, η οποία γνώρισε τον Πρέβοστ όταν εργαζόταν για την καθολική φιλανθρωπική οργάνωση Caritas, είπε ότι ήταν το είδος του ανθρώπου που «θα έβαζε μπότες και θα περπατούσε μέσα στη λάσπη» για να βοηθήσει εκείνους που είχαν μεγαλύτερη ανάγκη – όπως έκανε το 2022, όταν καταρρακτώδεις βροχές έπληξαν το Τσιοκλάγιο και τα γύρω χωριά.

Παρέδιδε επίσης τρόφιμα και κουβέρτες σε απομακρυσμένα χωριά των Άνδεων, οδηγώντας ένα λευκό φορτηγάκι και κοιμόταν σε ένα λεπτό στρώμα στο πάτωμα, δήλωσε στο Associated Press.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters, Guardian