Οι Βρετανοί θα πρέπει να βρίσκονται σε εγρήγορση για ένα «υπερμυρμήγκι» που εισβάλλει στην Ευρώπη, προειδοποιούν οι ειδικοί.
Το είδος, που ονομάζεται Tapinoma magnum, είναι ενδημικό στη Μεσόγειο, αλλά έχει αρχίσει να μετακινείται γρήγορα προς βορρά, φτάνοντας στη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ελβετία.
Τα παράσιτα αυτά σκάβουν σήραγγες κάτω από δρόμους και δαγκώνουν ηλεκτρικά καλώδια, προκαλώντας διακοπές ρεύματος και διαδικτύου, με ζημιές χιλιάδων λιρών.
Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν επιβεβαιωμένες αναφορές για παρουσία του T. magnum στο Ηνωμένο Βασίλειο – όμως οι ειδικοί θεωρούν πιθανό να διασχίσει τη Μάγχη.
«Υπάρχει πάντα κάποιος κίνδυνος με είδη σαν κι αυτό», δήλωσε στη Daily Mail ο Niall Gallagher, τεχνικός διευθυντής της Βρετανικής Ένωσης Ελέγχου Παρασίτων (BPCA).
«Όπως κάθε χωροκατακτητικό είδος, αν το T. magnum εγκατασταθεί εδώ, θα μπορούσε να γίνει ιδιαίτερα ενοχλητικό.»
«Σχηματίζει τεράστιες υπεραποικίες, εκτοπίζει τα ιθαγενή είδη και μπορεί να προκαλέσει δομικά προβλήματα σκάβοντας κάτω από πλακόστρωτα.»
Το T. magnum είναι ενδημικό στις βορειοαφρικανικές και μεσογειακές χώρες, όπως η Αλγερία, το Μαρόκο, η Τυνησία, η Ισπανία και η Ιταλία.
Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, το είδος έχει εξαπλωθεί βορειότερα – στη Γαλλία, το Βέλγιο, τη Γερμανία, την Ελβετία και την Ολλανδία.
Σύμφωνα με τον κ. Gallagher, τα μυρμήγκια εξαπλώνονται κυρίως μέσω εισαγωγών φυτών – ιδιαίτερα φυτών σε γλάστρες και δέντρων από τη Μεσόγειο.
Διαθέτουν «αξιοσημείωτη αντοχή στο κρύο», καταφέρνοντας να επιβιώσουν στους σκληρούς γερμανικούς χειμώνες και ευδοκιμούν σε διαταραγμένα, αστικά περιβάλλοντα – όπως βεράντες, πεζοδρόμια και κέντρα κήπου.
Ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι το T. magnum σχηματίζει «υπεραποικίες» που μπορεί να περιλαμβάνουν έως και 20 εκατομμύρια μυρμήγκια σε έκταση 60 στρεμμάτων, λόγω της «ακούραστης αποφασιστικότητάς του να επεκταθεί», σύμφωνα με τη Sun.
Όταν δύο αποικίες συναντώνται, δεν συγκρούονται αλλά συγχωνεύονται – σχηματίζοντας σταδιακά μια τεράστια αποικία με πολλές βασίλισσες.
Χτίζουν τις φωλιές τους στο έδαφος, προκαλώντας καθιζήσεις κάτω από δρόμους και πεζοδρόμια.
Στην πόλη Kehl της Γερμανίας, υπεραποικίες έχουν προκαλέσει διακοπές στην ηλεκτροδότηση και στο διαδίκτυο, καθώς τα έντομα έφθειραν τα ηλεκτρικά καλώδια.
Πώς να αναγνωρίσετε το Tapinoma magnum
Το T. magnum μοιάζει με το κοινό μαύρο μυρμήγκι του κήπου (Lasius niger), αλλά μπορεί να αναγνωριστεί από τη χαρακτηριστική συμπεριφορά του.
Σχηματίζει εμφανή μονοπάτια σε πεζοδρόμια και γύρω από κτίρια, συνήθως σε μεγάλες, καλά συντονισμένες γραμμές.
Στο μη εκπαιδευμένο μάτι, αυτό μπορεί να μοιάζει με μια πολύ δραστήρια αποικία κοινών μυρμηγκιών – όμως ο μεγάλος αριθμός και η οργανωμένη κίνηση αποτελούν αποκαλυπτικά σημάδια του T. magnum.
Μια παιδική χαρά στο Kehl αναγκάστηκε να κλείσει το περασμένο καλοκαίρι, καθώς τα μυρμήγκια είχαν σκάψει εκτενείς σήραγγες κάτω από ολόκληρη την περιοχή, σύμφωνα με το SRF.
Στην Ελβετία, όπου το είδος εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 2018, το T. magnum έχει προκαλέσει «μάστιγα» στη Ζυρίχη.
Στην κοντινή περιοχή Oetwil an der Limmat, μια υπεραποικία μόλυνε ένα χωράφι με πατάτες σε έκταση περίπου επτά γηπέδων ποδοσφαίρου.
Μια κάτοικος, η Agnes Wirth, δήλωσε στο SRF: «Υπήρχαν τόσα πολλά μυρμήγκια που δεν μπορούσες πια να δεις το πάτωμα».
Τα T. magnum έχουν μαύρο χρώμα, μήκος περίπου 3 χιλιοστά και μοιάζουν πολύ με το Lasius niger, σύμφωνα με την BPCA.
Αν και ακόμα και οι ειδικοί δυσκολεύονται να τα ξεχωρίσουν μόνο από την εμφάνιση, η χαρακτηριστική συμπεριφορά της «πομπής» τα κάνει διακριτά.
Μια αποικία σχηματίζει έντονα μονοπάτια κατά μήκος πεζοδρομίων και σε τοίχους κτιρίων, σε καλά οργανωμένες, μακριές γραμμές.
Για τον απλό παρατηρητή, αυτό μπορεί να φαίνεται σαν απλώς μια πολύ δραστήρια αποικία μαύρων μυρμηγκιών του κήπου, αλλά ο τεράστιος αριθμός και ο συντονισμός της κίνησης είναι ενδεικτικά του T. magnum.