chat icon

Μια νέα γενετική μετάλλαξη που εντοπίστηκε πρόσφατα φαίνεται να επιτρέπει σε ορισμένα άτομα να λειτουργούν κανονικά με μόλις τέσσερις έως έξι ώρες ύπνου τη νύχτα – πολύ λιγότερο από τις συνιστώμενες επτά έως εννέα ώρες για τους περισσότερους ανθρώπους.

Οι ερευνητές περιέγραψαν τη μετάλλαξη SIK3-N783Y σε μια νέα μελέτη, αφού τη δοκίμασαν σε ποντίκια που είχαν στερηθεί ύπνου.

Advertisement
Advertisement

Ορισμένοι άνθρωποι έχουν σπάνιες γενετικές μεταλλάξεις που τους επιτρέπουν να αισθάνονται ξεκούραστοι μετά από μόλις τέσσερις ώρες ύπνου, ενώ οι περισσότεροι από εμάς χρειαζόμαστε περίπου οκτώ ώρες για να λειτουργήσουμε σωστά.

Τώρα, οι επιστήμονες εντόπισαν μία από αυτές τις μεταλλάξεις, την SIK3-N783Y, σε έναν άνθρωπο που συνήθιζε να κοιμάται υπερβολικά. Στη συνέχεια, η ομάδα μελέτησε τη μετάλλαξη σε γενετικά τροποποιημένα ποντίκια και διαπίστωσε ότι τα ποντίκια με αυτήν τη γενετική τροποποίηση κοιμόντουσαν λιγότερο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της νέας μελέτης.

Η εν λόγω μετάλλαξη είναι μία από αρκετές που οι ερευνητές έχουν συσχετίσει με πιο σύντομα πρότυπα ύπνου. Ελπίζουν ότι, κατανοώντας τη γενετική των ανθρώπων που ευδοκιμούν με λιγότερο ύπνο, θα μπορέσουν να αναπτύξουν πιο αποτελεσματικές θεραπείες για τις διαταραχές ύπνου.

«Το σώμα μας συνεχίζει να λειτουργεί όταν κοιμόμαστε, αποτοξινώνοντας και αποκαθιστώντας βλάβες», δήλωσε στο Nature η συν-συγγραφέας της μελέτης, Ying-Hui Fu, νευροεπιστήμονας και γενετίστρια στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο. «Αυτοί οι άνθρωποι που κοιμούνται λίγο από τη φύση τους, φαίνεται να εκτελούν αυτές τις λειτουργίες πιο αποδοτικά».

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα, 5 Μαΐου, στο επιστημονικό περιοδικό PNAS.

Η ανεπαρκής ποσότητα ύπνου σχετίζεται με πληθώρα αρνητικών επιπτώσεων, όπως νωθρότητα, μειωμένη συγκέντρωση και αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Η ποσότητα ύπνου που απαιτείται ποικίλλει με την ηλικία, αλλά οι περισσότεροι ενήλικες χρειάζονται περίπου επτά έως εννέα ώρες κάθε βράδυ. Όσοι, όμως, έχουν τη φυσική προδιάθεση για σύντομο ύπνο φαίνεται να αποδίδουν καλά με λιγότερες ώρες.

Advertisement

Ένα άτομο με αυτήν την προδιάθεση συνήθως χρειάζεται μόνο τέσσερις έως έξι ώρες ύπνου τη νύχτα. Μάλιστα, σύμφωνα με τη μελέτη, μπορεί να αισθάνεται χειρότερα αν κοιμηθεί περισσότερο από το συνηθισμένο του ωράριο.

Προηγούμενες μελέτες έχουν εντοπίσει τέσσερα γονίδια που σχετίζονται με τον σύντομο ύπνο και πέντε συγκεκριμένες μεταλλάξεις σε αυτά. Η νέα μετάλλαξη επηρεάζει ένα πέμπτο γονίδιο, το Sik3, που έχει συνδεθεί στο παρελθόν με την υπνηλία.

 

Advertisement

 

Οι ερευνητές μελέτησαν τη μετάλλαξη σε εργαστηριακά ποντίκια και διαπίστωσαν ότι τα ποντίκια με τη μετάλλαξη κοιμόντουσαν περίπου 31 λεπτά λιγότερο από τα φυσιολογικά και έως και 54 λεπτά λιγότερο μετά από στέρηση ύπνου — την οποία προκάλεσαν με ήπιο χειρισμό των πειραματόζωων.

Τα ποντίκια συνήθως κοιμούνται περίπου 12 ώρες την ημέρα, οπότε η μείωση των 54 λεπτών μπορεί να φαίνεται μικρή σε σχέση με τους ανθρώπους, αλλά είναι σημαντική στο πλαίσιο του πειράματος.

Advertisement

Παρότι οι ερευνητές έχουν ακόμα πολλά να ανακαλύψουν σχετικά με τη γενετική των φυσικά ”σύντομων κοιμώμενων”, τα νέα δεδομένα ενισχύουν την άποψη ότι το Sik3 μπορεί να αποτελέσει έναν πολλά υποσχόμενο στόχο για τη βελτίωση της ποιότητας και της αποδοτικότητας του ύπνου.

Πηγή: Live Science

Advertisement