Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι συζήτησε θέματα συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας και κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας με τον Ντόναλντ Τραμπ στο περιθώριο της κηδείας του πάπα Φραγκίσκου στο Βατικανό, στην καλύτερη, όπως τη χαρακτήρισε, συνάντηση που είχαν ποτέ οι δυο τους.
Σε σχόλια που δημοσιοποίησε η ουκρανική προεδρία, ο Ζελένσκι είπε επίσης πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ συμφώνησαν ότι μια κατάπαυση του πυρός 30 ημερών ανάμεσα στο Κίεβο και τη Μόσχα είναι το σωστό πρώτο βήμα προς τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.
Είπε ότι ήγειρε το θέμα των κυρώσεων με τον Τραμπ στην αυτοσχέδια συνάντηση που είχαν την περασμένη εβδομάδα και ότι η απάντηση του Τραμπ στην ερώτηση αυτή ήταν «πολύ δυνατή». Ο Ζελένσκι δεν εξειδίκευσε.
Είπε επίσης πως η κρίσιμη συμφωνία για τα ορυκτά που υπέγραψαν οι δύο χώρες την Τετάρτη, 30 Απριλίου, είναι αμοιβαία επωφελής και ότι θα επιτρέψει στην Ουκρανία να υπερασπιστεί μελλοντικές επενδύσεις των ΗΠΑ, καθώς και το δικό της έδαφος και τον λαό
Η συμφωνία, την οποία προώθησε πολύ ο Τραμπ, θα δώσει στις Ηνωμένες Πολιτείες προνομιακή πρόσβαση σε νέες συμφωνίες για ουκρανικά ορυκτά και θα δώσει το έναυσμα για αμερικανικές επενδύσεις στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.
Για το στοιχείο της ασφάλειας στη συμφωνία, ο Ζελένσκι υπογράμμισε τη σημασία πιο αποτελεσματικής αντιαεροπορικής άμυνας η οποία παραμένει ένα από τα κύρια αιτήματα του Κιέβου προς τους συμμάχους του καθ΄όλη τη διάρκεια του πολέμου που ξεκίνησε με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πριν από τρία και πλέον χρόνια.
«Και έτσι είμαστε έτοιμοι τα αντιαεροπορικά συστήματα να είναι μια συμβολή (στο ταμείο). Του είπα σχετικά με τον αριθμό (των συστημάτων που χρειαζόμαστε) – μου είπε πως εργάζονται πάνω σε αυτό, (ότι) αυτά τα πράγματα δεν είναι δωρεάν».
Η συμφωνία για τα ορυκτά επιτεύχθηκε την ώρα που οι ΗΠΑ λένε ότι αυξάνεται η ενόχλησή τους για την αποτυχία της Μόσχας και του Κιέβου να καθήσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Το Κίεβο λέει πως υποστηρίζει χωρίς προϋποθέσεις κατάπαυση του πυρός για τουλάχιστον 30 ημέρες. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει πει πως συμφωνεί επί της αρχής, όμως υπάρχουν πολλά θέματα που πρέπει να διευκρινιστούν προτού να συμβεί αυτό.
Απαντώντας στην πρόταση της Μόσχας για τριήμερη εκεχειρία γύρω από την 9η Μαΐου [συγκεκριμένα από τις 8 έως τις 10 Μαΐου], όταν η Ρωσία εορτάζει τη νίκη της στον Β′ Παγκόσμιο Πόλεμο επί της ναζιστικής Γερμανίας, ο Ζελένσκι είπε πως είναι έτοιμος εφόσον η εκεχειρία θα είναι διάρκειας 30 ημερών.
Είπε πως η Ουκρανία, δεδομένου του συνεχιζόμενου πολέμου με τη Ρωσία, δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια οιωνδήποτε ξένων αξιωματούχων πάνε στη Μόσχα για την παραδοσιακή παρέλαση νίκης που διεξάγεται εκεί στις 9 Μαΐου. «Δεν ξέρει κανείς τι θα κάνει η Ρωσία εκείνη την ημέρα. Μπορεί να λάβει διάφορα μέτρα, όπως πυρκαγιές, εκρήξεις, και μετά να μας κατηγορήσει», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος.
Η Ρωσία εξαπέλυσε 183 μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (drones) και 2 βαλλιστικούς πυραύλους σε επίθεσή της στη διάρκεια της νύχτας κατά της Ουκρανίας, ανακοίνωσε σήμερα η ουκρανική πολεμική αεροπορία. Από τα 183 μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα που εξαπολύθηκαν κατά της ουκρανικής επικράτειας, η πολεμική αεροπορία διευκρίνισε ότι κατέρριψε τα 87 και ότι άλλα 73 κατέπεσαν χωρίς να προκαλέσουν ζημιές.
Μη επανδρωμένα τραυμάτισαν «σχεδόν 50» ανθρώπους στο Χάρκοβο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, γνωστοποίησαν τοπικοί αξιωματούχοι.
Η επιδρομή αυτή ακολούθησε τα ρωσικά πλήγματα στη Ζαπορίζια, κατά τα οποία τραυματίστηκαν σχεδόν 30 άνθρωποι, σύμφωνα με τις αρχές εκεί.
«Σχεδόν 50 άνθρωποι τραυματίστηκαν εξαιτίας της μαζικής επίθεσης του εισβολέα. Ανάμεσά τους βρίσκεται παιδί 11 ετών», ανέφερε ο στρατιωτικός περιφερειάρχης του Χαρκόβου Όλεχ Σινεχούμποφ μέσω Telegram.
Τέσσερις συνοικίες της πόλης (Σλομπίντσκι, Σαλτίβσκι, Κιίβσκι και Οσνοβιάνσκι) επλήγησαν από τα drones. «Εκδηλώθηκαν πυρκαγιές», πρόσθεσε ο κ. Σινεχούμποφ, διευκρινίζοντας πως υπέστησαν ζημιές πολυκατοικίες, σπίτια, οχήματα και πολιτικές υποδομές.
Ο δήμαρχος της πόλης Ιχόρ Τερέχοφ έκανε λόγο για πλήγματα σε 12 συνοικίες.
Ο πρόεδρος Ζελένσκι διαβεβαίωσε πως δεν υπήρχαν εκεί «στρατιωτικοί στόχοι, ούτε θα μπορούσαν να υπάρχουν», κάνοντας λόγο για πλήγματα «ακριβώς όταν οι Ουκρανοί βρίσκονται στα σπίτια τους και βάζουν τα παιδιά τους για ύπνο» και στηλιτεύοντας πως ενώ ο κόσμος «διστάζει» να πάρει «αποφάσεις», η χώρα του ζει «εφιάλτη» σχεδόν κάθε νύχτα και «χάνονται ζωές».
Ο δήμαρχος του Νοβοροσίσκ κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη ρωσική πόλη-λιμάνι στη Μαύρη Θάλασσα, καθώς, όπως σημείωσε, ουκρανική επίθεση με μη επανδρωμένο εναέριο όχημα (drone) προκάλεσε τον τραυματισμό τουλάχιστον 5 ανθρώπων, μεταξύ των οποίων δύο παιδιά, και ζημιές σε κτίρια κατοικιών.
Ο Αντρέι Κραβτσένκο, ο δήμαρχος του Νοβοροσίσκ, ανακοίνωσε την απόφασή του με ανάρτησή του στον επίσημο λογαριασμό του στο Telegram, στην οποία εμφανίζεται να επιθεωρεί τις ζημιές σε κτίρια διαμερισμάτων και να δίνει εντολές σε αξιωματούχους. Ο Κραβτσένκο διευκρίνισε ότι ένας από τους τραυματίες, μια γυναίκα, νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-dpa- Reuters