Αυστραλία: Πάνω από 50 φάλαινες νεκρές σε παραλία- Αγώνας να σωθούν οι παγιδευμένες (βίντεο)

Πώς βρέθηκαν τόσες φάλαινες εγκλωβισμένες στην ακτή με δεκάδες από αυτές να χάνουν τη ζωή τους.
ALLAN MARSH/CHEYNES BEACH CARAVA via Reuters

Περισσότερες από 50 φάλαινες - πιλότοι έχουν πεθάνει και οι αρχές αγωνίζονται για να σώσουν δεκάδες άλλες μετά από το μαζικό τους προσάραγμα σε παραλία της Δυτικής Αυστραλίας.

Η ομάδα φαλαινών εντοπίστηκε για πρώτη φορά περίπου 100 μέτρα μακριά από την ακτή στην παραλία Cheynes την Τρίτη (25/7), σαν ένα σμήνος σφιχτά συγκεντρωμένο, με τις μαρτυρίες να λένε πως ήταν ένα πολύ ασυνήθιστο θέαμα.

Μόλις οι φάλαινες άρχισαν να βγαίνουν στην ακτή, οι αρχές -υπεύθυνες για την άγρια ζωή- κήρυξαν έκτακτη ανάγκη και ξεκίνησαν μια μεγάλη προσπάθεια για να τις σώσουν.

Όπως αναφέρει το BBC, pερίπου 51 φάλαινες πέθαναν τη νύχτα της ίδιας ημέρας, με τις αρχές να προσπαθούν να επιστρέψουν τις 46 που επέζησαν στη θάλασσα την Τετάρτη (26/7).

Πώς εξηγείται το φαινόμενο

Ο Δρ Άντριου Μπράουνλο, διευθυντής του Scottish Marine Animal Stranding Scheme που συνάντησε πρόσφατα σε ένα παρόμοιο περιστατικό σε παραλία της Σκωτίας, εξηγεί γιατί μπορεί να συνέβη κάτι τέτοιο και γιατί οι διασώστες παλεύουν τώρα με το ρολόι.

Τα θαλάσσια θηλαστικά μπορεί να καταλήξουν παγιδευμένα στους σταθμούς τους για διάφορους λόγους. Μάλιστα η διαδικασία προσάραξης των φαλαινών - πιλότων περιπλέκεται περαιτέρω από το γεγονός ότι μεταξύ των γενεών έχουν πολύ ισχυρούς δεσμούς, πράγμα που σημαίνει ότι τα ζώα αυτά θα παραμείνουν μαζί σε αυτό το σμήνος ό,τι κι αν γίνει.

Σε αυτή τη φωτογραφία διασώστες προσπαθούν να οδηγήσουν τις φάλαινες που έχουν εγκλωβιστεί στην παραλία Cheynes στην Αυστραλία, πίσω στον ωκεανό. (26/7/2023).
Σε αυτή τη φωτογραφία διασώστες προσπαθούν να οδηγήσουν τις φάλαινες που έχουν εγκλωβιστεί στην παραλία Cheynes στην Αυστραλία, πίσω στον ωκεανό. (26/7/2023).
via Associated Press

Έτσι, αν καταλήξουν να φτάσουν σε ρηχά νερά, μπορεί να σημαίνει, ότι ένας πολύ μεγάλος αριθμός ζώων μπορεί πολύ εύκολα να καταλήξει στην παραλία. Είναι πραγματικά ένας αγώνας με τον χρόνο. Το να βρίσκονται εκτός νερού σημαίνει ότι αρχίζουν να συνθλίβονται εξαιτίας του ίδιου τους σωματικού βάρους.

Εάν βρίσκονται στην ακτογραμμή, ενδέχεται επίσης να εισπνεύσουν νερό, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί και να πνιγούν. Και αν αφεθούν αβοήθητες, επειδή έχουν αυτό το απίστευτα παχύ μονωτικό στρώμα λίπους, μένοντας έξω στο φως του ήλιου, μπορεί να υπερθερμανθούν και αυτό μπορεί επίσης να τις σκοτώσει.

via Associated Press

Είναι μια φρικτή κατάσταση. Η καρδιά μου είναι πραγματικά μαζί με τους ανθρώπους που έτρεξαν να ανταποκριθούν σε αυτό.

Παρόμοια περιστατικά με φάλαινες πιλότους έχουν σημειωθεί ξανά στην χώρα, όταν το 2022 βρέθηκαν 230 στην ακτή της Τασμανίας και το 2018 άλλες 150 εγκλωβίστηκαν στη Δυτική Αυστραλία.

Η Αυστραλία και η γειτονική Νέα Ζηλανδία είναι εστίες μαζικής προσάραξης φαλαινών, λόγω μεγάλων αποικιών των πιλότων φαλαινών που ζουν στους βαθείς ωκεανούς που περιβάλλουν και τα δύο νησιωτικά έθνη, αλλά ο λόγος για τον οποίο παγιδεύονται στις παραλίες παραμένει μυστήριο.

(Πηγή: BBC)

Δημοφιλή