Αυτή είναι η σύζυγος του τραπεζίτη που ξόδεψε 125 εκατομμύρια σε ψώνια

Αυτή είναι η σύζυγος του τραπεζίτη που ξόδεψε 125 εκατομμύρια σε ψώνια
|
Simon Dawson / Reuters

Αποκαλύφθηκε ποια είναι η μυστηριώδης γυναίκα, παντρεμένη με πρώην τραπεζίτη, που είχε στην κατοχή της 35 πιστωτικές κάρτες, ξόδευε 1,5 εκατομμύριο λίρες το χρόνο στο Harrods και ζούσε μια εξαιρετικά πολυτελή ζωή επί δέκα χρόνια, ξοδεύοντας κλεμμένα χρήματα μέχρι να πέσει στα χέρια των βρετανικών αρχών.

Πρόκειται για την Ζαμίρα Χαζίγιεβα, σύζυγο του διοικητή της Διεθνούς Τράπεζας του Αζερμπαϊτζάν, όπως αποκαλύπτει η Daily Mail. Η 55χρονη εντοπίστηκε από τις οικονομικές αρχές της Μεγάλης Βρετανίας κοντά στο πολυτελές σπίτι της στο Λονδίνο, το οποίο έχει αγοράσει δίνοντας εκατομμύρια λίρες τις οποίες δεν μπορεί να δικαιολογήσει στο πόθεν έσχες.

Η Ζαμίρα και ο τραπεζίτης απολάμβαναν τη ζωή που είχαν ονειρευτεί, πηγαίνοντας ταξίδια με ιδιωτικό Gulfstream, συχνάζοντας στα ακριβότερα βρετανικά στέκια και ψωνίζοντας, ψωνίζοντας, ψωνίζοντας... Μοναδικό δυσάρεστο γεγονός στο λάιφσταιλ τους ήταν η -σύντομης διάρκειας- απαγωγή της μελαχρινής γυναίκας από εχθρούς του άνδρα της το 2005. Ούτε αυτό όμως στάθηκε ικανό να τους προσγειώσει στην πραγματικότητα. Το 2015 ωστόσο, ο Ζαχάνζιρ Χαζίγιεφ, συνελήφθη στην πατρίδα του, το Αζερμπαϊτζάν μετά από κατηγορίες για υπεξαίρεση 100 εκατομμυρίων λιρών από την τράπεζα που διοικούσε. Καταδικάστηκε μετά από μια δίκη που παρακολουθούσαν με αγωνία οι συμπατριώτες του σε 15 χρόνια κάθειρξη και την υποχρέωση να επιστρέψει 28 εκατομμύρια από τα κλεμμένα.

Η ειρωνεία; Πρόκειται για τον ίδιο άνθρωπο που βραβεύτηκε με βασιλικό βρετανικό μετάλλιο το 2015 ως ο Καλύτερος Τραπεζίτης στον καιρό της κρίσης για τον τρόπο που χειρίστηκε τα οικονομικά προβλήματα της κρίσης του 2008 στην τράπεζά του.

Ο νυν φυλακισμένος, πρώην βραβευμένος τραπεζίτης του Αζερμπαϊτζάν, Ζαχάνζιρ Χαζίγιεφ.
Ο νυν φυλακισμένος, πρώην βραβευμένος τραπεζίτης του Αζερμπαϊτζάν, Ζαχάνζιρ Χαζίγιεφ.
Getty Images

Η γυναίκα του απολάμβανε απροβλημάτιστα και με χαρακτηριστική ταχύτητα τα λάφυρα, καταφέρνοντας να ξοδέψει το εξωφρενικό ποσό των 16 εκατομμυρίων λιρών μέσα σε δέκα χρόνια, μόνο και μόνο ψωνίζοντας στα Harrods. Άλλωστε. οι σακούλες δεν ήταν απαραίτητα πολύ βαριές για να τις κουβαλήσει, δεδομένου ότι για τρία κοσμήματα Βoucheron, έδωσε περίπου 150.000 λίρες. Και τα πήρε, λίγες βδομάδες πριν δώσει 11,5 εκατομμύρια λίρες για να αγοράσει την έπαυλη των ονείρων της στο Λονδίνο.

Οι off shore που δημιούργησε το ζευγάρι να χαθούν τα ίχνη του πλούτου του, δεν έφεραν μακροπρόθεσμα το επιθυμητό αποτέλεσμα. Η Βρετανική Υπηρεσία για τα Οικονομικά Εγκλήματα κάλεσε ως ύποπτη αδικαιολόγητου πλούτου την 55χρονη, προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για το πού βρήκε 22 εκατομμύρια λίρες για να αγοράσει ακίνητα στη χώρα, καθώς πέρα από το δικό της είχε πάρει και μια έπαυλη στην κόρη της.

To Harrod's ήταν το δεύτερο σπίτι της πολυέξοδης συζύγου. Μέσα σε μια δεκαετία, ξόδεψε εκεί 11,5 εκατομμύρια λίρες.
To Harrod's ήταν το δεύτερο σπίτι της πολυέξοδης συζύγου. Μέσα σε μια δεκαετία, ξόδεψε εκεί 11,5 εκατομμύρια λίρες.
PA Images

Η ίδια εξήγησε στο Ανώτατο Δικαστήριο ως εξής τη ζωή της χλιδής: «Ο σύζυγός μου ήταν το 2009 ένας άνθρωπος με μεγάλη περιουσία. Όσον αφορά την αγορά του ακινήτου, αυτό ήταν ευθύνη του συζύγου μου. Δεν γνώριζα καμία από τις πληρωμές που πραγματοποιήθηκαν για την αγορά του ακινήτου, της οικογενειακής μας κατοικίας, όπως δεν γνώριζα και την προέλευση των χρημάτων».

Η κυρία Χαζίγιεβα έχει αναθέσει την υπόθεσή της σε ομάδα πρωτοκλασάτων δικηγόρων, που αμείβονται με 500 λίρες την ώρα, προκειμένου να έχει μια εκπροσώπηση που ενδεχομένως να τη σώσει από τα κάγκελα της φυλακής, όπως ελπίζει.