Αυξάνονται οι νοσηλείες, «κοκκινίζουν» τα νησιά

Ανησυχία και προβληματισμό προκαλούν τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα. Για ποια νησιά ήχησε «καμπανάκι».
|
Eurokinissi

«Καμπανάκι» κινδύνου για την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας, ιδίως στα νησιά, έκρουσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην Μύκονο και στην Ιο, που - όπως τόνισε - βρίσκονται ένα βήμα από την επιβολή νέων περιοριστικών μέτρων, σαν κι αυτά που ανακοινώθηκαν για το νησί των ανέμων πριν 15 ημέρες.

Ο κ. Χαρδαλιάς ζήτησε από τις τοπικές αρχές, τους επισκέπτες και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς να τηρούν με μεγάλη προσοχή τα μέτρα ατομικής προστασίας και τους κανόνες λειτουργίας ειδικά στους χώρους υψηλού συγχρωτισμού. Ακόμη, γνωστοποίησε ότι οι έλεγχοι στις περιοχές αυτές θα συνεχιστούν με εντατικότατους ρυθμούς και με ενίσχυση ελεγκτικών μηχανισμών.

Ανησυχία προκαλεί επίσης η επιδημιολογική εικόνα σε Ζάκυνθο, Τήνο, Λευκάδα, Σαντορίνη, Πάρο και Ρόδο, όπου παρατηρείται έντονη αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου, με σταθερά αυξητικές τάσεις να καταγράφονται, ειδικά το τελευταίο δεκαήμερο.

Επίσης, στο «πορτοκαλί» επίπεδο ανέβηκαν, μεταξύ άλλων, η Θεσσαλονίκη, η Χαλκιδική, η Κοζάνη, η Φλώρινα, η Εύβοια, οι Σπέτσες, οι Παξοί και η Χίο.

Πώς διαμορφώνεται ο επιδημιολογικός χάρτης

Ο κ.Χαρδαλιάς παρουσίασε την επιδημιολογική εικόνα της Ελλάδας, όπως διαμορφώνεται με τα νέα δεδομένα.

* Οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Κοζάνης, Φλώρινας, Βοιωτίας, Εύβοιας, Μεσσηνίας και Τήνου, ανεβαίνουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Πορτοκαλί (Επίπεδο 3)

* Οι Δήμοι Σπετσών, Παξών, και Χίου ανεβαίνουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Πορτοκαλί (Επίπεδο 3)

* Οι Περιφερειακές Ενότητες Καστοριάς, Ξάνθης και Άρτας, ανεβαίνουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Κίτρινο (Επίπεδο 2)

* Οι Δήμοι Αγκιστρίου, Λήμνου, Ανατολικής Σάμου, Δυτικής Σάμου, Αμοργού, Αστυπάλαιας, Καρπάθου, Μεγίστης, Πάτμου και Σύμης, ανεβαίνουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Κίτρινο (Επίπεδο 2)

* Οι Δήμοι Λέρου, Μήλου και Σίφνου πέφτουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Κίτρινο (Επίπεδο 2)

* Οι Περιφερειακές Ενότητες Ιωαννίνων και Γρεβενών πέφτουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Κίτρινο (Επίπεδο 2)

* Οι Δήμοι Αλοννήσου, Κιμώλου, Λειψών και Σκύρου, πέφτουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Πράσινο (Επίπεδο 1).

Σημειώνεται ότι ο Επιδημιολογικός Χάρτης επικαιροποιήθηκε μετά και τη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων.

Αύξηση νοσηλειών κατά 28%

«Αυξάνεται ο αριθμός των κρουσμάτων σε μεγαλύτερες ηλικίες», τόνισε από την πλευρά της η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, σημειώνοντας ότι η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων παραμένει στα 25 έτη.

Ο αριθμός των νέων νοσηλειών εμφανίζεται μια σταθεροποίηση και στην εβδομάδα που μας πέρασε σημείωσε αύξηση κατά 28%.

Αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται 1.344, ενώ ένας στους δύο είναι κάτω των 54 ετών. «Στη συντριπτική τους πλειονότητα είναι ανεμβολίαστοι όσοι νοσούν το τελευταίο διάστημα», είπε.

Οσον αφορά στην πηγή της διασποράς των κρουσμάτων, τόνισε ότι γίνεται κυρίως ενδοοικογενειακά, ενώ τα εισαγόμενα κρούσματα από τον τουρισμό είναι κάτω του 1%.

«Το όφελος του εμβολιασμού γίνεται ξεκάθαρο», υπογράμμισε.

Πήγαινε στην αρχική σελίδα