ECDC: Σύσταση αποφυγής των ελληνικών δημοφιλών νησιών λόγω κορονοϊού

Στο «βαθύ κόκκινο» 13 νησιά του Αιγαίου.
NurPhoto via Getty Images

Τα νησιά του νότιου Αιγαίου έλαβαν «βαθύ κόκκινο» χρώμα στον χάρτη κορονοϊού του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) την Πέμπτη μετά την αύξηση των κρουσμάτων, πράγμα που σημαίνει ότι όλα τα μη απαραίτητα ταξίδια από και προς αυτά αποθαρρύνονται.

NurPhoto via Getty Images

Το σύμπλεγμα των 13 νησιών περιλαμβάνει τους πιο δημοφιλείς προορισμούς της Ελλάδας για τους ξένους τουρίστες - τη Μύκονο, τη Σαντορίνη, τη Ρόδο κ.ά. - τα οποία προσελκύουν εκατομμύρια ανθρώπους κάθε καλοκαίρι.

.
.
ECDC

Η Ελλάδα βασίστηκε στην προώθηση νησιών «χωρίς COVID» για να προσελκύσει τους επισκέπτες αυτό το καλοκαίρι, ελπίζοντας ότι η ανάκαμψη των διεθνών ταξιδιών θα αναζωογονήσει τη ζωτική τουριστική βιομηχανία μετά τη χειρότερη χρονιά των τελευταίων δεκαετιών το 2020. Παρά τον «καλό» Ιούνιο, όσον αφορά τις αφίξεις, η αβεβαιότητα παραμένει για το πώς θα εξελιχθεί η σεζόν.

«Περιμένουμε να δούμε πώς θα αντιδράσουν οι (τουριστικές) αγορές», δήλωσε ο Μανώλης Μαρκόπουλος, πρόεδρος της ένωσης ξενοδόχων της Ρόδου, όπου πάνω από το 90% των τουριστών είναι από το εξωτερικό, αναφερόμενος στην απόφαση του ECDC.

NurPhoto via Getty Images

Η Γερμανία και η Βρετανία είναι οι μεγαλύτερες πηγές επισκεπτών στην Ελλάδα.

Οι «σκούρες κόκκινες» ζώνες στο χάρτη του ECDC συμβάλλουν στη διάκριση περιοχών πολύ υψηλού κινδύνου και βοηθούν επίσης τα κράτη μέλη της ΕΕ να τηρούν τους κανόνες που απαιτούν τεστ κατά την αναχώρηση και καραντίνα κατά την επιστροφή.

Την περασμένη εβδομάδα το ECDC υποβάθμισε την Κρήτη, το μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας και έναν άλλο δημοφιλή προορισμό, στη «βαθιά κόκκινη» ζώνη.

Στο «κόκκινο», εξάλλου, βρίσκονται στο χάρτη του ECDC πολλές περιοχές της χώρας, καθώς τα κρούσματα covid-19 αυξάνονται. Στο κίτρινο εμφανίζονται Στερεά Ελλάδα, Εύβοια, Θράκη, νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου. Ο δείκτης θετικότητας στην Ελλάδα είναι ανάμεσα στο 1-3,9%.

ECDC

Πράσινη είναι η Ελλάδα στα ποσοστά τεστ ανά 100.000 κατοίκους.

ECDC

Ο χάρτης του ECDC δημοσιεύεται κάθε Πέμπτη και βασίζεται σε δεδομένα που αναφέρονται από τα κράτη μέλη της ΕΕ στη βάση δεδομένων του Ευρωπαϊκού Συστήματος Επιτήρησης (TESSy) έως την Τρίτη.

Δημοφιλή