Αιματηρή επιχείρηση του ισραηλινού στρατού στην Δυτική Όχθη με νεκρούς Παλαιστίνιους

Με στόχο να πλήξουν τη νέα παλαιστινιακή οργάνωση Άντρο του Λιονταριού ή Αρίν αλ Ούσουντ.
Μεταφορά της σορού ενός εκ των έξι νεκρών Παλαιστινίων
Μεταφορά της σορού ενός εκ των έξι νεκρών Παλαιστινίων
Raneen Sawafta via Reuters

Τουλάχιστον έξι Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και άλλοι 20 τραυματίστηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα σε επιδρομές του στρατού του Ισραήλ στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, κυρίως στη Νάμπλους όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής.

Το υπουργείο είχε κάνει λόγο αρχικά για «τρεις νεκρούς και 19 τραυματίες, εκ των οποίων τρεις σοβαρά» στη Ναμπλούς. Αργότερα πρόσθεσε ότι ένας τέταρτος Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά επίσης στη Ναμπλούς και άλλοι δύο στη Ραμάλα και στο χωριό Νάμπι Σάλεχ.

Ο πρόεδρος Αμπάς επιδόθηκε σε «επείγουσες επαφές για να τερματιστεί η επίθεση εναντίον του λαού μας» στη Νάμπλους, ανέφερε σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε ο εκπρόσωπός του Νάμπιλ Αμπού Ρουντέινα.

Ισραήλ: Επιχείρηση κατά της νέας οργάνωσης ”Άντρο του Λιονταριού”

Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε ότι δυνάμεις του επιχειρούν στη Νάμπλους. Δεν σχολίασε όμως εάν υπάρχουν νεκροί ή τις αναφορές από τις παλαιστινιακές αρχές. Έκανε πάντως λόγο για επιχείρηση ευρείας κλίμακας, με τη συμμετοχή της αστυνομίας και της υπηρεσίας πληροφοριών, εναντίον «γενικού αρχηγείου και εργαστηρίου κατασκευής όπλων» νεοσύστατης οργάνωσης, ονομαζόμενης «Άντρο του λιονταριού», στην παλιά πόλη της Νάμπλους. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης αυτής, «πολλοί ένοπλοι ύποπτοι χτυπήθηκαν από σφαίρες», περιορίστηκε να αναφέρει.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων, ομάδα νεαρών παλαιστίνιων —άλλοι ανήκουν σε εδραιωμένες παρατάξεις όπως η Φάταχ, η Χαμάς και ο Παλαιστινιακός Ισλαμικός Τζιχάντ, άλλοι όχι— διεξάγει αντιισραηλινές επιχειρήσεις με ορμητήριο τη Νάμπλους, μεγάλη πόλη στο βόρειο τμήμα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης του Ιορδάνη ποταμού.

Σπίτι υπόπτου ως μέλος της παλαιστινιακής οργάνωσης Άντρο του Λιονταριού μετά την εισβολή των ισραηλινών στρατιωτών
Σπίτι υπόπτου ως μέλος της παλαιστινιακής οργάνωσης Άντρο του Λιονταριού μετά την εισβολή των ισραηλινών στρατιωτών
Raneen Sawafta via Reuters

Η ομάδα αυτή υιοθέτησε το όνομα Αρίν αλ Ούσουντ («Άντρο του λιονταριού» στα αραβικά), προς τιμή του Ιμπραήμ αλ Ναμπλούσι, νεαρού μαχητή γνωστού με το προσωνύμιο «Το λιοντάρι της Νάμπλους», ο οποίος σκοτώθηκε στις αρχές Αυγούστου από τις ισραηλινές δυνάμεις. Ανέλαβε ιδίως την ευθύνη για θανατηφόρα επίθεση εναντίον ισραηλινού στρατιώτη πριν από δύο εβδομάδες στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Ο Παλαιστινιακός Ισλαμικός Τζιχάντ ανακοίνωσε πως «μαχητές» του «ενεπλάκησαν σε σφοδρές συγκρούσεις» με τις ισραηλινές δυνάμεις στη Νάμπλους και απείλησε το Ισραήλ ότι θα προχωρήσει σε αντίποινα για τα «εγκλήματα» των ενόπλων δυνάμεών του στην πόλη.

Συνεχής κλιμάκωση

Ο ισραηλινός στρατός έχει σφίξει κι άλλο τον κλοιό στη Νάμπλους, προχωρώντας σε ελέγχους σε όλους όσοι βγαίνουν από την πόλη κι επιτηρώντας τη μόνιμα από αέρος με UAVs.

Τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή, μέλος του «Άντρου του λιονταριού», ο Ταμέρ αλ Κιλάνι, σκοτώθηκε εξαιτίας «έκρηξης» που το κίνημά του και μερίδα του ισραηλινού Τύπου απέδωσε σε βόμβα ενεργοποιηθείσα εξ αποστάσεως από ισραηλινούς στρατιωτικούς. Το ισραηλινό γενικό επιτελείο δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο.

Κατεστραμμένο τοπίο μετά την επιχείρηση των ισραηλινών δυνάμεων
Κατεστραμμένο τοπίο μετά την επιχείρηση των ισραηλινών δυνάμεων
via Associated Press

Η βία γνωρίζει νέα κλιμάκωση τους τελευταίους μήνες στο βόρειο τμήμα της Δυτικής Όχθης, παλαιστινιακού εδάφους που κατέχει από το 1967 το εβραϊκό κράτος, ειδικά στους τομείς των πόλεων Νάμπλους και Τζενίν, προπυργίων ένοπλων παλαιστινιακών οργανώσεων. Ο ισραηλινός στρατός πολλαπλασίασε τις επιχειρήσεις του έπειτα από σειρά φονικών αντιισραηλινών επιθέσεων από τον Μάρτιο.

Οι επιδρομές του, κατά τη διάρκεια των οποίων ξεσπούν συχνά συγκρούσεις με τον παλαιστινιακό πληθυσμό, έχουν απολογισμό θυμάτων που ξεπερνά τους εκατό νεκρούς στην παλαιστινιακή πλευρά. Πρόκειται για τον πιο βαρύ απολογισμό στη Δυτική Όχθη εδώ και περίπου επτά χρόνια, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Από την αρχή του τρέχοντα μήνα, έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 22 Παλαιστίνιοι και 2 ισραηλινοί στρατιωτικοί, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου που βασίζεται στις ανακοινώσεις των αντιπάλων.

Πηγή: AFP, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοφιλή